National

Simin Aysel Florescu a vorbit despre situația Spitalului Victor Babeș din București în pandemia de coronavirus

Publicat: 12 oct. 2020
Spitalul Victor Babeș din București
Spitalul Victor Babeș din București

Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș din București, a atras atenția că situația din spitale este încordată și că principala discuție ar trebui să fie nu cea legată de câte locuri mai sunt în unitățile sanitare, ci cum să ne ferim de coronavirus.

„Spitalul este plin, asta arată că este o situație destul de încordată. Trebuie să mutăm centrul de gravitație de la câte locuri sunt în spitale la cum să nu ne îmbolnăvim, cum să ne ferim mai mult de boală. Dacă avem locuri nu înseamnă că trebuie să ne îmbolnăvim. Acum e totul plin.

Dacă vor continua să vină pacienți în acest ritm, nu vom mai avea cum să-i ajutăm, pentru că vom ajunge în situația de medicină de tranșee, ceea ce nu e cazul. Nu vrem așa ceva. Încercați să nu căpătați această infecție, pentru că nimeni nu este ferit și nu este garantat pentru nimeni că va fi o formă ușoară, nu știm cum o să evolueze.

Urmați regulile!

Opinia oricărui om cu oarecare gândire este clară: dacă nu vom reduce contactul intens între oameni, atâta timp cât este vânzoleală generală, lucrurile vor accelera”, a spus medicul.

Pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de coronavirus ar putea fi trataţi de acasă. Ce opinie au medicii de familie

Persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, însă cu asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii vor fi evaluaţi la domiicliu. Aceştia vor primi schema de tratament recomandata şi vor fi trimişi acasă, fiind sub stricta supraveghere a medicilor de familie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, susţine că această decizie va elibera spitalele suport Covid-19 şi se va evita supraaglomerarea. În schimb, medicii din familie refuza vehement menţionând că ei nu sunt epidemiologi şi nu sunt de acord să meargă la domiciliul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Pacienţii asimptomatici nu se vor mai duce la spital

Potrivit legii, toate persoanele care sunt diagnosticate cu virusul SARS-COV-2 sunt nevoite să se prezinte la unitatea medicală de boli infecţioase unde stau internate minimum 48 de ore pentru evaluare.

„În baza unui ordin de ministru se va da, amendând oarecum proiectul legislativ, rămânând evaluarea, dar evaluarea fiind făcută pe programare pentru simptomatologia fiecăruia în parte. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu, şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne cu internare în continuare după evaluare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.”, a transmis Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii:

Medicii de familie nu sunt de acord cu această modificare

Raluca Zoitanu, preşedintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie susține că medicul de familie nu poate să meargă la domiciliu la pacenţii pozitivi, pentru că înseamnă să se infecteze şi să închidă cabinetul două săptămâni.

În marea majoritate a ţărilor europene medicii de familie au fost absolut protejaţi de virusul Covid-19, consultaţiile oferindu-se exclusiv prin telefon. Varianta care presupune că medicii de familie să participe activ în lupta cu pandemia nu este exclusă de epidemiologi. Dar numai pentru a monitoriza pacientul deja evaluat şi internat la domiciliu.

„O să fie dificil, şi în momentul de faţă medicii de familie au o responsabilitate enormă şi nu ştiu, cu greu fac faţă, pentru că până la urmă aici ţine foarte mult de legătura pe care o are DSP cu medicii de familie, cum se înţeleg aceştia, medicii de familie cum văd pacienţii”, a declarat dr. Sergiu Sângeorzan, spitalul Miercurea Ciuc.

„Aşteptăm soluţii. Cel puţin la Cluj aşteptăm deschiderea unui nou spital, care este tot amânată şi tergiversată de ceva vreme. Trebuie să se deschidă un nou spital pentru că sunt aproximativ 300 de pacienţi pe liste de aşteptare. Şi dacă cei asimptomatici sau cu puţine simptome nici nu îşi doresc să ajungă, sunt suficient de mulţi care au simptome respiratorii şi care trebuie să ajungă la un spital”, a transmis dr. Milena Man – şef secţie COVID-19.

În acest moment, singura certitudine din declaraţiile ministrului Sănătăţii rămâne aceea că oamenii confirmaţi pozitiv vor ajunge la spital pentru investigaţii doar cu programare.

Adauga un comentariu