Diareea și alte simptome digestive sunt principalele manifestări de care se plâng jumătate dintre pacienții cu coronavirus. Cercetătorii chinezi au ajuns la această concluzie și tot ei au constatat că rezultatele sunt mai proaste și riscul este mai mare de mortalitate la acești pacienți.
Majoritatea pacienților cu coronavirus au simptome respiratorii, dar medicii chinezi atrag atenția că încă din primele stadii ale focarului problemele digestive sunt predominante la mulți pacienți cu COVID-19.
„Clinicienii trebuie să țină cont de faptul că simptomele digestive, cum ar fi diareea, pot fi o caracteristică a COVID-19 și că suspiciunea ar putea fi ridicată mai devreme în aceste cazuri, fără să se aștepte apariția simptomelor respiratorii”, atrag atenția cercetătorii chinezi din Wuhan.
Ei au analizat datele de la 204 pacienți COVID-19, cu vârsta medie de aproape 55 de ani, care au fost internați în trei spitale din provincia Hubei între 18 ianuarie și 28 februarie 2020. Timpul mediu de la debutul simptomelor până la internarea în spital a fost de 8,1 zile.
În cazul pacienților cu simptome digestive a trecut mai mult timp de la debutul simptomelor până la internarea în spital comparativ cu pacienții fără simptome digestive, respectiv 9 zile față de 7,3 zile.
Acest lucru sugerează că pacienții cu simptome digestive au solicitat îngrijiri mai târziu, deoarece nu au bănuit că au COVID-19 din cauza lipsei simptomelor respiratorii, cum ar fi tuse sau respirația dificilă, au explicat cercetătorii.
Pacienții cu simptome digestive au prezentat o serie de probleme, inclusiv pierderea poftei de mâncare (aproape 84%), diaree (29%), vărsături (0,8%) și dureri abdominale (0,4%). Șapte dintre pacienții studiați au prezentat simptome digestive, dar nu și simptome respiratorii. Însă, pe măsură ce severitatea bolii a crescut, simptomele digestive au devenit mai grave, au descoperit cercetătorii.
Studiul publicat pe 18 martie, în Jurnalul American de Gastroenterologie, a scos la iveală faptul că bolnavii cu diaree sau alte simptome digestive au avut rezultate mai proaste și un risc mai mare de mortalitate decât la cei fără astfel de simptome. 60% dintre bolnavii de COVID-19 fără simptome digestive au avut mai multe șanse de vindecare comparativ cu doar 34% dintre bolnavii de COVID-19 cu simptome digestive.
,,În acest studiu, pacienții cu COVID-19 cu simptome digestive au un rezultat clinic mai rău și un risc mai mare de [deces] în comparație cu cei fără simptome digestive, subliniind astfel importanța includerii unor simptome precum diaree în suspicionarea precoce a COVID-19, înainte ca simptomele respiratorii să se dezvolte”, a declarat dr. Brennan Spiegel, co-redactor-șef al jurnalului, într-un comunicat de presă.
În cazul în care medicii monitorizează doar simptomele respiratorii pentru a diagnostica COVID-19, ei pot rata cazuri care prezintă inițial alte simptome. În opinia medicilor chinezi e important să se ia în considerare și simptomele digestive, fiindcă acest lucru poate duce la diagnosticarea precoce a COVID-19, la un tratament mai precoce și la o carantină mai rapidă pentru a reduce transmiterea bolii.