Elevii clasei a VIII-a încep, în luna martie, susținerea simulărilor la probele de Evaluare Națională 2025. Prima probă este pe 17 martie, la Limba și literatura română, iar rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 31 martie.
Simularea pentru Evaluarea Națională începe pe data de 17 martie, cu proba la Limba și literatura română
Simularea pentru Evaluarea Națională se va desfășura conform unor programe specifice, publicate de Ministerul Educației și Cercetării. Prima probă va fi pe data de 17 martie, la Limba și literatura română, urmată pe data de 18 martie de proba la Matematică.
„Pe 17 și 18 martie sunt simulările naționale pentru Evaluarea Națională. Aceasta este organizată de Ministerul Educației și este a doua radiografie, în funcție de care elevii, părinții și profesorii își recalibrează strategia de pregătire, pentru ca rezultatul să fie cât mai bun în vară. Prima radiografie a fost organizată în decembrie de către ISJ Iași, mai exact, au fost simulări județene. La Evaluarea Națională vorbim de copii de 13, 14 ani. Pentru unii este primul examen important și, atunci, e bine să se pregătească emoțional și cu atmosfera de examen. Prima probă este la limba română, iar cea de a doua este la matematică. Spre deosebire de simularea județeană, dar identic cu examenul din vară, lucrările elevilor, mai exact, acele broșuri, vor fi evaluate în format digital, pe platforma digitalizată națională de evaluare. Asta înseamnă că lucrarea unui copil din Iași va fi corectată, spre exemplu, de un profesor din Satul Mare și un profesor din Tulcea. Ei nu știu unul despre celălalt. Este important să fie o evaluare corectă și conform metodologiei, diferența dintre cele două evaluări să se încadreze în pragul acela de sub un punct. În caz contrar, este și o a doua comisie, cu alți doi profesori evaluatori. Se merge strict pe procedură”, a declarat prof. Mihaela Lesenciuc, președinte în Comisia Națională de Evaluare.
Rezultatele se vor afișa pe data de 31 martie: „Ele nu sunt făcute publice, nu sunt afișate”
În perioada 17-18 martie 2025, 7.600 de elevi de clasa a VIII-a, din 163 de unități de învățământ din județul Iași, vor susține simularea examenelor naționale, iar rezultatele vor fi afișate pe data de 31 martie și vor fi transmise individual, fiecare școală analizând la final situația elevilor.
„Copiii vor primi rezultatele finale pe 31 martie, rezultate care vor fi transmise individual. Ele nu sunt făcute publice, nu sunt afișate. Fiecare profesor va discuta cu copilul, personal, în funcție de rezultatul obținut. Fiecare școală va analiza situația elevilor. La Iași, avem 163 de școli în care se organizează simularea și 7.600 și ceva de elevi înscriși. Aproape fiecare copil rămâne în școala sa și sunt parcurși toți pașii, conform procedurilor. Sălile sunt supravegheate video și audio, candidații sunt așezați în ordinea alfabetică, atmosfera este cea de examen și este foarte important să fie așa, pentru ca elevii să se obișnuiască. Intrarea în săli se face până la ora 08:30, pe baza unui buletin sau certificat de naștere pentru cei care nu au buletin. În săli sunt doi profesori asistenți care coordonează elevi și le oferă tot sprijinul necesar, ce au voie să facă, ce nu au voie. La final, acele broșuri sunt scanate și introduse în sistemul național de evaluare”, a adăugat Mihaela Lesenciuc, președinte în Comisia Națională de Evaluare.
Simularea pentru Evaluarea Națională se va desfășura conform unor programe specifice, publicate de Ministerul Educației și Cercetării, și în cadrul simulării vor fi incluse conținuturile esențiale din programa școlară.