National

Sindicaliştii Cartel Alfa, critici dure pentru Guvernul Orban: „Alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană”

Publicat: 28 ian. 2020

Sindicaliştii Cartel Alfa critică intenţia Guvernului de a permite unităţilor sanitare din sistemul privat să participe la programele naţionale de sănătate şi cer retragerea proiectului legislativ care prevede modificări în acest sens.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa respinge accentuarea privatizării fondurilor publice de sănătate şi solicită retragerea proiectului de Ordonanţă de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care se reglementează accesul liber al spitalelor şi clinicilor private la fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

Banii colectaţi în fondurile publice de sănătate trebuie să fie folosiţi în interesul bolnavilor, direcţionaţi către servicii medicale, nu pentru a acoperi investiţiile private din domeniu şi a produce profituri. ”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi dată publicităţii marţi seară.

Reprezentanţii membrilor de sindicat afiliaţi Cartel Alfa susţin, de asemenea, că direcţionarea unor sume de bani către sistemul medical privat va „eroda” serviciile medicale oferite în spitalele publice, iar pacienţii vor trebui să plătească suplimentar, spitalelor private, penru serviciile oferite.

„În contextul în care în România, alocarea bugetară pentru sănătate este cea mai mică din Uniunea Europeană, direcţionarea către sistemul privat a unor sume din ce în ce mai însemnate din aceşti bani publici erodează şi va eroda şi mai mult serviciile oferite de spitalele publice, va limita şi mai mult accesul populaţiei la serviciile de sănătate şi va accentua decalajul dintre săraci şi bogaţi. Cunoaştem nemulţumirile populaţiei privind dotările multora dintre spitalele publice şi accesul la servicii de calitate.

Dar acest lucru se va accentua şi nu va fi rezolvat prin direcţionarea unei sume şi mai mari din fondurile publice către furnizorii privaţi de sănătate. Având în vedere că fondurile alocate pentru programele naţionale de sănătate nu vor creşte, o mare parte dintre pacienţii care sunt trataţi în unităţile de stat vor fi direcţionaţi către spitalele private, unde vor fi în situaţia de a plăti suplimentar sume pe care doar foarte puţini şi le vor permite. „, susţin sindicaliştii în scrisoarea deschisă adresată Executivului.

Aceştia menţionează că federaţiile din domeniul sănătăţii afiliate Cartel Alfa au identificat soluţii pentru creşterea calităţii serviciilor medicale din sistemul public de sănătate, pe care le-au transmis de-a lungul timpului ministerului, şi că de la aceste soluţii trebuie pornită „discuţia pentru orice iniţiativă de reglementare în domeniul sănătăţii”.

„Reglementarea unei chestiuni vitale pentru populaţie prin Ordonanţe de urgenţe, mai ales în condiţiile în care actualul guvern a dat jos guvernul anterior invocând excesul de ordonanţe, este incorect şi imoral. Solicităm ca, înainte de a schimba politicile în domeniul serviciilor publice de interes general, a destinaţiei banilor pentru acestea, precum sănătatea sau educaţia, orice propunere să fie discutată şi dezbătută în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social. ”, menţionează Cartel Alfa.

Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.loading...

Adauga un comentariu