Germania se opune independenței față de gazele rusești. Angajatorii şi sindicatele germane se opun unei interdicţii imediate a Uniunii Europene asupra importurilor de gaze naturaledin Rusia. Motivul fiind că o astfel de mişcare ar duce la închiderea fabricilor şi la pierderea de locuri de muncă în cea mai mare economie a Uniunii Europenii.
Rainer Dulger, preşedintele uniunii federale a asociaţiilor angajaţilor din Germania (BDA), şi Reiner Hoffmann, preşedintele confederaţiei sindicale DGB au declarat într-un interviu că ”un embargo rapid asupra gazelor ar duce la pierderea producţiei, opriri, o nouă dezindustrializare şi pierderea pe termen lung a locurilor de muncă în Germania”.
Sindicaliștii sunt cei ce se opun independeței față de gazele rusești
Germania se opune independenței față de gazele rusești. Declaraţia sindicaliştilor germani vine în timp ce liderii europeni discută despre noile sancţiuni energetice viitoare care o să vizeze petrolul provenit din Rusia. Amintim că în data de 7 aprilie s-a luat decizia de a interzice importurile de cărbune rusesc începând cu luna august, având în vedere că liderii ucraineni susţin că veniturile din exporturile de energie ale Rusiei finanţează războiul Moscovei împotriva Kievului, iar acest lucru trebuie să înceteze.
Trebuie luat aminte că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene primesc aproximativ 40% din gazele naturale şi aproximativ 25% din petrol din Rusia. În acest sens, analiştii din domeniul energiei susţin că renunţarea la gazele ruseşti va fi un proces dificil, deoarece majoritatea gazelor naturale sunt livrate prin conducte din Rusia, iar livrările de gaze lichefiate, care pot fi transportate pe nave, sunt limitate pe fondul cererii mari la nivel mondial.
Robert Habeck, ministrul german al Economiei, a declarat că ”un embargo imediat asupra gazelor ar pune în pericol pacea socială în Germania”. În ciuda sancţiunilor economice ce au fost impuse băncilor şi ruşilor, chiar dacă guvernele Uniunii Europene condamnă războiul din Ucraina, aceasta continuă să trimită în Rusia aproximativ 850 de milioane de dolari pe zi în schimbul petrolului şi gazelor.
Printre companiile importante consumatoare de gaze se numără producătorii de sticlă, metale, ceramică şi produse chimice. Oficialii din industrie spun că în multe cazuri gazele naturale ar fi imposibil de înlocuit pe termen scurt. Analiştii au mai menţionat că ţiţeiul rusesc ar fi mai uşor de înlocuit decât gazele naturale, dar acest lucru ar cauza preţuri mai mari la energie, care ar afecta consumatorii care se confruntă deja cu o inflaţie record în Uniunea Europeană de 7.5%.
Rusia acuză Germania pe subiectul armelor biologice
Într-o altă ordine de idei, se pare că revine scandalul internațional cu privire la dezvoltarea de arme biologice în Ucraina. Dacă inițial rușii i-au acuzat pe americani de acest lucru, acum a ajuns rândul Germaniei.
„Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Oficialul rus a descris de altfel activitatea drept cercetare ştiinţifică periculoasă, dar nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmaţiilor.
Însă, Ucraina a respins acuzaţiile prin intermediul purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ucrainene. Ulterior, Statele Unite ale Americii au acuzat Rusia şi China că răspândesc minciuni despre presupuse laboratoare americane de arme biologice şi chimice în Ucraina, spunând că se tem că tocmai Rusia este cea care foloseşte astfel de arme.
„Kremlinul răspândeşte pur şi simplu în mod intenţionat minciuni potrivit cărora Statele Unite şi Ucraina desfăşoară activităţi legate de arme chimice şi biologice în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Cu toate acestea, reamintim că Germania se opune independenței față de gazele rusești.