Bolnavi din toată țara apelează la ajutorul medicilor ieșeni. Este vorba despre pacienții care suferă de dureri cronice neuropate, care nu mai au nicio șansă la vindecare. Pentru aceștia tratamentele medicamentoase sau fizioterapiile nu mai au niciun efect, singura soluție este implantarea neurostimulatorului. Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este singurul din țară care realizează acest tip de implant, încă din anul 2015. O femeie în vârstă de 56 de ani și-a găsit salvarea în unitatea medicală după ce a fost supusă la 12 intervenții chirurgicale.
În prezent, aceste dispozitive pot fi încărcate wireless
În prezent s-au realizat 136 de proceduri de implant. Sunt pacienți care suferă de dureri îngrozitoare. Aceștia sunt supuși unor teste drastice, de care foarte puțini reușesc să treacă. Cel mai greu de trecut este testul psihologic.
„Neurostimulatorul este un sistem întreg în care este inclus și eletrodul de stimulare, generator de impulsuri, generatorul temporar de impulsuri pe care-l folosim pe perioada de testare. Implantul de neurostimulator se face în două etape, prima etapă când se pune electrodul și avem o perioadă de test, punem un generator extern, pacientul are o telecomandă în sincron cu acel generator și generează impulsuri pentru a ameliora durerile. Ulterior, se implantează un generator de impulsuri steril în corp.
Și acesta funcționează cu telecomandă pentru că doar pacientul știe când îl doare. Generatorul nu influențează evoluția bolii, dacă durerea se extinde și nu reușim să acoperim toată suprafața dureroasă, există posibilitatea de implementare unui al doilea electrod alături de primul, care să acopere durerea, spre exemplu, în ambele picioare. Se folosește pentru blocarea impulsurilor dureroase, la nivelul cordoanelor posterioare a măduvei sau la nivelul măduvei, înainte ca acestea să ajungă la creier, unde sunt analizate și conștientizate ca și durere. Acolo plasăm electrozii”, declară dr. Ion Strelțov, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Tehnologia a evoluat cu pași repezi. Dacă, în anul 2015, medicii foloseau generatoare a căror baterie expira și era nevoie de o altă operație pentru a le schimba, în prezent, acestea pot fi încărcate wireless, ceea ce ușurează cu mult munca medicilor, dar și cea a pacienților.
„În principiu, un generator are o baterie care ține, în medie, 5-6 ani. Din acest motiv se face o preselecție a pacienților, destul de riguroasă. De obicei, din zece bolnavi, dacă rămân doi, încă este bine. Nu toți trec testările. Durerea este o senzație care este greu cuantificată, noi dăm o listă în care pacientul scrie în cifre intensitatea durerii de trei ori pe zi. Pe scara Vas, măsurată de trei ori pe zi, după urmează examenul psihologic, apoi examenul neurologic, EMG pe nervii picioarelor, un RMN pentru a exclude alte leziuni care ar necesita operație. Noi luăm doar cazurile care pe RMN sunt curate. O altă etapă prin care trebuie să treacă pacientul este ineficiența tratamentului medicamentos, adică pentru tipul de durere de care suferă nu există niciun fel de tratament, nici fizio-procedurile și nici infiltrațiile.
Acești pacienți ajung la noi în ultimă instanță. Practic, pentru astfel de cazuri, neurostimulatoarele reprezintă singura metodă care i-ar putea ajuta. Nu au alte variante. Aceste aparate sunt pe program național, sunt complet finanțate de CAS. Noua generație de generatoare știe să ajusteze parametrii în mod automat după poziția corpului, pacientul nu mai este nevoit să folosească telecomanda. Tehnologia avansează foarte rapid, noi am început cu generatoare în 2015, la care pacientul trebuia să-și adapteze singur tensiunea impulsului în funcție de poziția corpului. Ulterior, în funcție de tensiunea folosită, la 5 ani trebuia să vină la operație pentru a i se schimba generatorul, fiindcă expiră bateria. Astăzi lucrăm cu generatoare Ristore Senzor, care îți ajustează singuri parametrii de stimulare și sunt reîncărcabile wireless. Nu mai este nevoie de operație”, transmite dr. Ion Strelțov.
Pentru pacienții care suferă de dureri cronice este singura soluție
Neurostimulatoarele implantate la nivelul coloanei blochează transmiterea durerii către creier. Această metodă terapeutică constă în implantarea unui electrod în canalul medular, la coloana dorsală inferioară, care blochează impulsurile dureroase, pentru ca acestea să nu mai ajungă la creier și să fie percepute ca durere.
„Este o descoperire pentru care s-a luat premiul Nobel în 1965. De obicei, pacienții vin din țară, operați de alți chirurgi. Până în prezent s-au făcut 136 de proceduri de implant. Am avut un caz, o femeie de 56 de ani, din Turnul Severin, operată în mai multe centre din România pentru o hernie de disc lombară și recidivă, după ce a făcut și fistulă de LCR. În total a suferit aproape 12 intervenții chirurgicale, a fost unul dintre cele mai dificile cazuri. I s-a pus un electrod de stimulare, nu s-a reușit acoperirea completă a durerii, atunci, la o perioadă de timp, i-am înlocuit electrodul percutant cu un electrod chirurgical, cu o paletă de electrozi.
Avantajul acestui electrod este că nu alunecă, în schimb trebuie pus chirurgical, cu incizie pus pe fața posterioară a măduvei, prin operație. Pacientul este supus unui examen psihologic, moment în care se observă dacă suferă de boli psihiatrice, pentru că trebuie exclusă depresia, anxietatea, abuzul fizic sau sexual, abuzul sau dependența de droguri, problemele maritale sau sexuale. Trebuie excluse toate problemele care pot influența rezultatul stimulării. Ține foarte mult de psihicul pacientului, pentru că foarte multe din aceste dureri sunt amplificate psiho-emoțional. Este un alt tip de durere, este o durere cronică neuropată, nu este o durere obișnuită, după un traumatism”, subliniază dr. Ion Strelțov în legătură cu pacienții care suferă de dureri cronice.