Actualitate

Singurul medic care trateaza bolnavii prin hipnoza este din Iasi

Publicat: 27 ian. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Singurul medic care trateaza bolnavii prin hipnoza este din Iasi
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:30401;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•De-a lungul carierei, prof. dr. Mihai Selaru a tratat prin hipnoza mii de pacienti •Medicul psihiatru Selaru este singurul care a vindecat o pacienta de logoclonie prin aceasta metoda •”Hipnoza nu este un circ si sunt impotriva celor care o folosesc pentru a extrage niste beneficii” •Dupa sedintele de hipnoza, hipnotizatorul se simte vlaguit •”In Romania ar trebui sa existe o scoala de hipnoterapeuti”

Dupa aproximativ 40 de ani de hipnoterapie, prof. dr. Mihai Selaru nu poate afirma ca stie atat de bine ce inseamna hipnoza, deoarece aceasta are atat de multe enigme inca nedescoperite. La ora actuala, prof. dr. Mihai Selaru, seful Clinicii de psihiatrie „II Femei” din cadrul Spitalului de psihiatrie „Socola” este singurul care trateaza bolnavii prin hipnoza. De-a lungul carierei sale, prin aceasta metoda a tratat si vindecat mii de bolnavi, regretand acum ca nu i-a notat intr-un registru, putand avea cea mai mare statistica privind aplicarea hipnozei.

Reporter: Domnule profesor, dictionarul subliniaza ca prin hipnoza se intelege starea de somnolenta sau de somnambulism a unei persoane, stare impusa de hipnotizator, in urma careia acesta isi exercita influenta totala asupra subiectului. Considerati ca poate fi completata aceasta definitie?
Profesorul Selaru: Chiar daca hipnoza nu este un somn ca cel obisnuit, in momentul in care l-ai adus pe bolnav in stare de hipnoza te aude si se pastreaza contactul, aflandu-se sub influenta cuvintelor pe care le rosteste hipnotizatorul. Aceste cuvinte au rolul de a ameliora si optimiza capacitatii functionale ale organismului in raport cu trauma psihica, problematica psihologica sau psihopatologica pe care pacientul o prezinta. Din acest punct de vedere nu as putea spune ca exista un model unic cu care sa faci schimbul de idei cu fiecare pacient in parte. Inainte de orice act hipnotic, obligatoriu trebuie sa stai de vorba cu cel care va fi hipnotizat, sa-ti spuna ce-l deranjeaza si cam de unde crede ca-i vin toate lucrurile pe care le acuza, pentru ca, intr-un anume fel, sa-ti ofere o orientare cat de cat satisfacatoare spre a aborda continutul traumei psihice.

Totul a inceput de la un avocat alcoolic

R: A fost un moment cand v-ati dat seama de calitatile dv. de hipnotizator? Care a fost prima experienta si cum s-a incheiat?
P.S: Eu am asistat la sedintele de hipnoza ale regretatului profesorul Petre Branzei, dar nu l-am vazut cum hipnotizeaza si nici nu mi-a aratat. Nu-mi doream neaparat acest lucru si nu aveam nici un fel de asteptari ca voi face hipnoza. Eram si foarte tanar la vremea aceea. Abia incepusem psihiatria. In clinica era internat un avocat din nordul Moldovei, un alcoolic. In astfel de cazuri, hipnoza prinde foarte bine. Intrand in rezerva, pacientul mi-a spus sa-i fac o hipnoza. Atunci, o prezenta de spirit inconstienta si neasteptata, m-a determinat sa il hipnotizez. M-am uitat in ochii bolavului si acesta a intrat in somn hipnotic. A intepenit ca un lemn, m-am speriat si am cerut ajutorul colegilor. Nici nu stiam ce sa-i spun. Dupa aceasta sedinta a continuat sa ma cheme si pentru altele, ajungand in final sa scape de patima betiei. Lucrurile s-au raspandit in clinica si eram solicitat si de alti bolnavi. De dimineata la ora sapte, cand veneam la spital, si pana seara, in jurul orei 19, faceam cate 15-20 de hipnoze.

R: Cum se simte hipnotizatorul dupa o sedinta?
P.S.: Acum nu mai fac decat 5-6 hipnoze pe zi deoarece concentratia este mare si, dupa o sedinta de 15 minute sau o ora, te simti vlaguit. Am aflat tarziu ca exista vampirism energetic si unele persoane hipnotizate te descarca de energie fara sa vrea. Efortul este mare. As deschide un cabinet, dar imi este mila de oameni pentru ca sunt saraci, iar intr-un an m-as darama.

Hipnoza nu este un lucru paranormal

R: Sunt cunoscute cazuri destule de oameni cu proprietati de hipnotizator. Este gresit sa folosim expresia „paranormale”?
P.S.: Nu fac hipnoza decat la solicitarea pacientului pentru ca cel putin eu privesc hipnoza ca pe un act medical. Multi considera hipnoza un lucru malefic. Am avut ocazia sa fiu invinuit ca ma ocup de fenomene malefice. Se vorbeste putin despre hipnoza fiindca este privita ca un lucru parapsihologic, paranormal. Atat telepatia, cat si hipnoza nu sunt in afara psihologiei omului. Sunt anumite modele de gandire preluate necritic si extrapolate pe diverse intelesuri. Hipnoza este un act care tine de functionalitatea organismului nostru. Exista hipnoza si in cazul animalelor. Un indian care a trait in jungla a dat un exemplu de hipnoza savarsita de un sarpe asupra unui pui de iepure. Sarpele l-a privit fix iar iepurele a intrat in stare cataleptica (blocat) fara sa poata face nici o miscare. S-a repezit asupra lui, l-a infasurat, l-a strans si l-a inghitit.
R: Cum ii caracterizati pe indivizii care folosesc hipnoza in spectacole?
P.S.: Sunt impotriva expunerii in public a ceea ce pot sa fac eu. Hipnoza nu este un circ si sunt impotriva folosirii ei in spectacole, emisiuni televizate sau in cu totul alte imprejurari din care se extrag niste beneficii. In momentul in care esti foarte bine dotat cu aparatura de explorare neurofiziologica si neuropsihiologica, hipnoza este o metoda extraordinara de cercetare. Din nefericire, acest lucru se face mai putin, atat la noi, cat si in lume. Oamenii sunt mai putin interesati de cercetarea fenomenului hipnotic, mai ales de foloasele imediate pe care le presupune aplicarea metodei hipnotice in terapeutica bolilor psihice, psihosomatice, a ameliorarii starilor de stres, in terapia alcoolismului, nevrozelor, in tot ceea ce inseamna o perturbare functionala a organismului. Hipnoza o aplici acolo unde nu exista o suferinta somatica. Pe mine nu m-a surprins deloc faptul ca americanii au efectuat imunoelectroforeza pe pacientii cu suferinte somatice. Imunoelectroforeza arata suferintele la nivel molecular, la nivelul sintezelor antigena, anticorp. Americanii au luat un lot de pacienti care aveau alterata imunoelectroforeza la valori patologice si, fara nici un tratament medicamentos, i-a supus actului hipnotic, sugerand reorganizarea functionala si structurala, ameliorarea valorilor patologice ale imunoeletroforezei. Rezultatul a fost ca pacientii au ajuns la normalizarea imunoelectroforezei sau la ameliorarea valorilor manifest patologice.
R: Prin hipnoza, tratarea pacientilor se face prin folosirea cuvantului….
P.S. : Hipnoza foloseste comunicarea dintre cel hipnotizat si hipnotizator si prin aceasta metoda se dovedeste un lucru extraordinar de care oamenii nu tin seama. Este vorba despre rolul terapeutic al cuvantului care vindeca, alina, ucide. Prin cuvant se ajunge sa se modifice structurile moleculare si submoleculare ale organismului, sa se programeze si stimuleze factorii de aparare biologici. Aceasta inseamna ca un cuvant rostit, fie in stare de hipnoza, fie in afara acestei stari, are niste virtuti terapeutice si de ameliorare a conditiei umane, cu totul deosebite. Aici avea dreptate Eminescu cand spunea: . In momentul cand rostesti un cuvant, acesta este receptat psihic, dar psihicul a influentat toate structurile pana la nivel molecular. Cuvantul are actiune imergentiva (de sus in jos). Englezii lucreaza la ora actuala pe un tomograf cu emisiune cuantica. Asta inseamna ca patrunderea spre unele dintre enigmele vietii si functionalitatii cerebrale se deschid extraordinar de mult. Din acest punct de vedere, hipnoza are impact, spre deosebire de cuvantul rostit intre noi si in functie de incarcatura emotionala si semnificatia pentru organism.

Hipnoza actioneaza asupra sufletului

R: In timpul unei sedinte, cat de adanc pot patrunde cuvintele rostite de hipnotizator?
P.S.: Se vorbeste de informatia care se transmite in timpul hipnozei, dar se vorbeste numai de informatie si energie ca si cum toate acestea ar fi rupte de materie. In cazul omului, acestea nu sunt rupte. Numai lumina are aceasta particularitate de corpuscul unda. Nu pot sa despart informatia pe care o transmite cuvantul de structura materiala si de semnificatia pe care o vehiculeaza odata cu informatia. In momentul in care am adus pacientul in stare de somn hipnotic, i-am inlaturat barierele constiintei. Spiritualitatea si constiinta este supremul act de care se bucura omul. In stare de hipnoza profunda, constiinta nu mai poate controla actele sale, reglarile inconstiente ale organismului. Prin aceasta stare se deschid toate barierele catre structurile cele mai profunde ale personalitatii, lucru care nu este bine inteles de oamenii obisnuiti si de cei care se ocupa de problemele hipnozei. In cursul somnului hipnotic ramane comunicarea dintre hipnotizat si hipnotizator. Este ca un strajer care ramane pe creierul celui hipnotizat si care preia mesajele care i se transmit. Constiinta intra sub jocul excitatiilor, inhibitiilor, a oscilatiilor in functie de starea si nivelul de constiinta. Atunci totul merge pe sensul si semnificatia cuvintelor rostite de hipnotizator. Pacientului ii poti accelera cordul, ii poti rari sau accelera respiratia. Acestea in functie de cuvantul pe care il spui. Prima data pacientul are emotii si atunci are un puls mai frecvent, pe care-l reglezi pentru a reveni la valorile normale. Se produc modificarile pe care vrei sa le realizezi spre a echilibra functionalitatea organismului sau spre a echilibra reactiile psihice, inlaturand anaietatea, depresia, tristetea etc. Mai mult, hipnoza mai are o posibilitate. Vorbim de constient si subconstient. Fiecare intelege subconstientul in felul lui. Personal nu pot intelege subconstientul decat la nivelul acumularii intregii experiente filogenetice, adunate in decusrul zecilor de milioane de ani de evolutie a vietii. Toate reglarile din organism, de la nivelul moleculei si pana la cel al structurilor psihice superioare sunt dobandite de cand au inceput sa apara primele formatiuni vii. Nu intamplator se spune ca omul este un microcosmos care insumeaza si rezuma legitatile intregului macrocosmos, dar si a intregii lumi biologice. Din acest punct de vedere inconstientul nu este numai inconstientul psihologic, ci intregul univers de reglari functionale, structurale, pe care le-am mostenit. Mai este un lucru foarte interesant care mi se pare a fi exprimat in mod necorespunzator. Organismul uman are capacitatea de a anticipa de la nivel celular pana la nivel psihic tot ce se petrece in jur. Nu intotdeauna constientizam. Este foarte greu sa desparti sufletul de trup. Tocmai asupra sufletului actioneaza hipnoza. Cel putin asa mi-am construit eu conceptul despre hipnoza si nu contrazice cuceririle stiintei despre functionalitatea organismului uman. Aici este forta miraculoasa pe care o are cuvantul prin intermediul hipnozei. Asa se si explica de ce ajunge pana la nivelul unor structuri foarte profunde. Prin hipnoza poti sa rupi niste lanturi patologice.
R: Credeti ca mai usor pot fi ajutati bolnavii psihici prin tratamentul hipnozei?
P.S: Placerea de a bea este simtita la nivelul unor structuri cerebrale foarte profunde. Alcoolul da starea de bine, dar, pe masura ce il consumi incepi sa creeezi niste lanturi metabolice preferentiale care metabolizeaza bautura. Se creeaza niste lanturi si reactii patologice enorme care duc la dependenta. In momentul in care trebuie sa actionez pentru o cura de dezalcoolizare pe cale hipnotica, trebuie sa iau in considerare tot acest microcosmos uman. Incepi sa corectezi pacientului, nu numai pe plan psihologic, ci si pe plan metabolic. Organismul isi cere doza de alcool asa cum un copil isi cere hrana. Am numeroase cazuri de oameni care, pur si simplu, nu se mai puteau abtine. La ora actuala, acesti pacienti au cate 15-20 de ani de cand nu mai consuma alcool. Acest lucru l-am facut pe cale strict hipnotica, prin cuvant. Depinde si de vointa si dorinta pacientului de a nu mai bea. Esecurile cele mai multe prin dezintoxicarea medicamentoasa si in cazul suprimarii dependentei pe cale hipnotica conteaza extraordinar de mult de structura armonica sau dizarmonica patologica a personalitatii. Trebuie sa-i trezesti reflexele repulsive fata de alcool si sa batatoresti aceste cai pana cand se instaleaza indiferenta fata de bautura.

Dupa zeci de sedinte de hipnoza, o tanara a scapat de ideea de sinucidere

R: Aveti o vasta experienta in domeniu. Va puteti mandri cu un succes deosebit?
P.S.: O sa ma opresc asupra a doua exemple. Este vorba despre o fata crescuta de mica intr-un mediu familial dezorganizat. Tatal a murit iar mama a ramas cu doi copii. Dupa decesul sotului, femeia a luat patima bauturii. Alcoolul degradeaza personalitatea psihologica, morala si biologica. Cei doi copii erau foarte mici. Mergand la carciuma, mama bea alcool cu diversi barbati pe care, apoi, ii aducea acasa si se petreceau niste lucruri ingrozitoare sub ochii celor doi copii. Fata avea o papusa. Repulsia ei fata de tot ce se petrecea in jur o determina sa ia papusa in brate si sa comunice cu ea, tipand ca toti ceilalti sa plece din casa. Era singurul obiect de care era atasata. A ramas in capul si subconstientul acestei fetite repulsia nu numai fata de oamenii care consuma abuziv alcool, ci si fata de barbati si actul sexual. Mama a dat-o spre crestere la o casa de copii. Ca structurare psihologica, fata arata ca o persoana cu o depresie ascunsa si nu se manifesta in exterior. A ajuns sa se casatoreasca si timp de un an de zile nu si-a putut accepta barbatul pentru relatiile intime, firesti, dintre sot si sotie. De aici au aparut foarte multe neintelegeri. A venit in clinica si s-a internat cu o stare depresiva marcata, dar si cu ideea sinuciderii. Se considera o femeie anormala. I-am dat terapia medicamentoasa, dar parca as fi aruncat-o in vant, fara rezultate. Pentru ca imi povestise o serie de lucruri, m-am hotarat sa o supun hipnozei. Pacienta a realizat o stare de hipnoza foarte profunda, cataleptica, devenind rigida ca o scandura. In asemenea conditii, efectul sugestiei hipnozei este extraordinar de benefic si cu consecinte optime, cu totul particulare. In starea cataleptica nu i-am lasat decat o singura mana, care statea ca o bara de fier.S-a ameliorat intrucatva starea melancolica, dar ideea de a se sinucide si repulasia fata de barbati si propriul sot persista. I-am facut o regresie din perioada respectiva pana la varsta de doi ani, cand se petreceau lucrurile amintite. Ei bine, in momentul cand am ajuns la nivelul acestei varste, a inceput sa reproduca din structurile inconstiente toate amintirile traumatizante traite in perioada copilariei. Mie imi explicau structurarea refuzului fata de sot si incapacitatea de a suferi in jurul ei barbatii. Au urmat mai multe sedinte de regresie si defulare in hipnotica. Am reusit eliminarea tuturor starilor psihice traumatizante ramase ca o dominanta muta, dar care-i conducea tot comportamentul, desi ea isi dorea alt fel de comportament. Vedeti cat de mult face sa poti elimina reziduurile structurilor psihotraumatizante care determina un anumit comportament. Nu era numai repulsia psihica, ci si cea organica. Pentru mine nu exista despartirea psihicului de corp. Personalitatea nu este alcatuita numai din temperament, caracter, constiinta, vointa si atitudine, ci din acest mare complex biologic, psihologic si social care este indisolubil. Dupa doua luni de psihoterapie zilnica, pacienta s-a lecuit de toate aceste lucruri si a plecat acasa alt om. I-am modificat comportamentul in asa fel incat sotul ei nu o mai recunostea. Au disparut si ideile suicidale.
R: Sunteti singurul medic care a tratat un bolnav de logoclonie prin hipnoza…
P.S.: Am avut doua surori care sufereau de logoclonie (balbaiala). Cea mare se balbaia foarte tare incat ajunsese, la varsta de 21 de ani, sa scoata un cuvant in sapte minute. Cand era mica o muscase un caine si, in urma traumei psihice, a ramas balbaita. Avea de acum inainte 16 ani de cand se balbaia. Va dati seama cat de batatorite erau caile acestei balbaite. I-am facut hipnoza si dupa mai multe sedinte am scapat-o de balbaiala. Cand a venit mama la spital, s-a asezat in genunchi, la marginea patului, si nu am sa uit ce mi-a spus: . Era greu sa ma ocup de un pavilion de 120 de bolnave si in fiecare zi sa-i fac sedinte de hipnoza. Asa am conditionat-o sa raspunda la sugestiile a doi stundenti care-si faceau practica in clinica. Entuziasmati ca fac hipnoza, acestia o puneau sa pronunte corect cuvintele, ca la orele de logopedie. Dupa inca o luna de hipnoza a plecat vorbind foarte coerent. La scurt timp, mi-a adus-o pe sora sa. Aceasta fata avea si semne de suferinta cerebrala. Rezultatele nu au fost ca la cealalta sora, dar o ameliorare s-a obtinut. Nu cunosc in literatura de specialitate cazuri de logoclonie atat de vechi rezolvate prin hipnoza. Este una dintre cele mai elocvente si convingatoare probe a ceea ce poate face hipnoza. Sunt niste lucruri care tin aproape de domeniul fantasticului, dar nu este nimic din acest domeniu. Lucrand atat de mult, am hipnotizat mii de oameni in viata mea. Imi pare rau ca nu i-am notat intr-un registru, pentru ca as fi avut una dintre cele mai mari statistici in legatura cu aplicarea hipnozei.

„Am incercat sa introduc hipnoza ca o disciplina la facultate, dar nu am gasit intelegere”

R: Ati folosit vreodata hipnoza pentru a elimina durerea provocata de o suferinta vreunui pacient?
P.S.: O muncitoare de la fabrica de stofe avea o nevralgie trigemeni, care determina niste dureri ingrozitoare, insuportabile. A ajuns pana la operatie neurochirurgicala, unde i s-a extirpat nervul trigemen. O buna perioada de timp nu a mai avut nici un fel de dureri de tip trigeminal. In niste conditii psihotraumatizante ii revine durerea. De data aceasta nu mai avea nici un motiv. In schimb, memoria durerii era ingramata in structurile subconstiente ale psihicului. Nu i-am facut mai mult de trei sedinte de hipnoza si i-a trecut durerea. Nu stia cum sa-mi multumeasca. Cel mai important lucru este acela cand pacientii nu te uita.
R: Pot fi smulse marturii de la prezumtivii asasini (de exemplu) prin acest procedeu? Sunt ele valabile in fata instantei?
P.S.: In asemenea situatii hipnoza se foloseste numai in Statele Unite ale Americii. La noi hipnoza nu reprezinta o proba demna de luat in consideratie, desi, dupa 1989 am fost solicitat sa hipnotizez astfel de persoane, dar am refuzat.
R: Impartasiti din tainele acestei metode si studentilor dv.?
P.S.: La cursuri le arat cate o sedinta de hipnoza, dar asta o fac in scop didactic. Am incercat sa introduc hipnoza ca disciplina in facultate, dar am gasit foarte putina intelegere. Programa de invatamant pune multa baza pe aplicatiile terapeutice medicamentoase si mai putin pe psihoterapie. Lumea are nevoie de psihoterapie. Sunt foarte multi interesati de hipnoza, dar din afara medicinii (juristi, psihologi s.a.). Hipnoza iti solicita mult timp, iar ca sa inveti pe cineva dureaza. Ideal ar fi ca in Romania sa existe o scoala de hipnoterapie. Cum nebanuite sunt caile Domnului, tot asa de nebanuite sunt si cele ale hipnozei. Asa cum un medicament folosit in exces face rau, tot asa psihoterapia poate deveni nociva.
R: Cati colegi din tara folosesc hipnoza ca pe un act medical?
P.S.: Nu stiu cati hipnoterapeuti mai exista in tara dar, lasand deoaparte modestia, pot sa afirm ca sunt singurul cu aproape 40 de ani de experienta.
A consemnat Magda OLTEANU

Adauga un comentariu