Actualitate

Sistemul de termoficare centralizată din Iași, unul dintre cele mai performante din România

Publicat: 21 ian. 2020

Municipiul Iași are unul dintre cele mai performante sisteme de termoficare din țară în care s-au investit peste 400 de milioane de lei în ultimii ani. Exemplul implementat de Veolia la Iași a ajuns un model de bună practică pentru celelalte Centrale Electrice de Termoficare din România

Alături de Oradea, municipiul Iași se poate lăuda cu unul dintre cele mai moderne și eficiente sisteme centralizate de termoficare. Acest lucru se datorează investițiilor substanțiale realizate în ultimii ani în rețeaua de producere și transport a energiei termice către consumatorii finali. Aceste investiții au fost realizate atât cu ajutorul fondurilor europene, cât și cu fondurile din bugetul propriu al Primăriei Iași.

Primarul Mihai Chirica a subliniat faptul că investițiile realizate în acești ani vor duce la multe avantaje ce țin de calitatea vieții și costuri scăzute pentru ieșeni.

„Iașul are și va avea termoficare încă mulți ani de acum încolo. Avem unul dintre cele mai performante sisteme de termoficare din România și așa va ramâne… În etapa I, derulată în perioada 2013-2016, au fost făcute investiții cu o valoare estimată de 254 de milioane de lei și care au constat în modernizarea cazanelor de producere a apei fierbinți la CET 1, a cazanului 2, îmbunătățirea modului de tratare a zgurei și cenușei în CET 2, rezolvarea problemelor de desulfurare și denoxare la CET 1 și CET 2, la care s-a adăugat și modernizarea Magistralei 2”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Investițiile au fost făcute în instalații care aparțin domeniului public

De precizat faptul că toate bunurile pe care s-au făcut investiții europene sunt bunuri publice. Edilul a ținut să sublinieze faptul că toate investițiile revin municipalității în contextul în care fostul administrator, adică CET SA Iași, a revendicat în instanță instalațiile de termoficare ale orașului.

„Al doilea mare proiect este în valoare de 86 de milioane de lei și se referă la modernizarea de rețele primare și secundare. De asemenea, aceste rețele au fost dintotdeauna bunuri publice ale Municipiului Iași. La acestea se adaugă investiții ale Guvernului României în valoare de circa 17 milioane de lei, executate în totalitate pe domeniul public al Municipiului Iași”, a mai explicat primarul Mihai Chirica.

Reamintim faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins acțiunea introdusă de CET SA Iași și a admis apărările Municipiului Iași în sensul că a reținut faptul că toate bunurile sunt supuse priorității interesului public. Valoarea bunurilor revendicate a fost apreciată în instanță ca fiind de 69.860.039 lei.

„Toate investițiile care fac obiectul programelor de modernizare aparțin domeniului public. Toate sunt trecute în contabilitatea Primăriei și sunt în patrimoniul dat în concesiune și evidența contabilă a operatorului Veolia Energie, care are obligația să le exploateze și să le returneze la sfârșitul contractului”, a mai precizat edilul Iașului.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu