Prima pagină » Local » Sistemul judiciar, aproape de colaps! Proteste fără precedent ale magistraților și grefierilor ieșeni pentru eliminarea pensiilor de serviciu!
Sistemul judiciar, aproape de colaps! Proteste fără precedent ale magistraților și grefierilor ieșeni pentru eliminarea pensiilor de serviciu!

Sistemul judiciar, aproape de colaps! Proteste fără precedent ale magistraților și grefierilor ieșeni pentru eliminarea pensiilor de serviciu!

22 ian. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Personalul din cadrul instituțiilor din Justiția ieșeană pregătește proteste masive. În acest sens, în următoarele zile, magistrații vor purta banderole albe. De pe 27 ianuarie, instanțele vor suspenda activitatea, urmând a fi soluționate doar cauzele urgente

Proteste de amploare ale personalului din cadrul Justiției ieșene! În cursul zilei de ieri, în cadrul Adunării Generale, judecătorii ieșeni au decis începerea protestelor, după schimbarea legislației referitoare la pensiile de serviciu.

„Începând cu data de 27 ianuarie 2020, activitatea instanțelor de judecată ieșene va fi suspendată, urmând a fi soluționate doar cauzele aflate în regim de urgență. Durata suspendării, decisă în unanimitate prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași, va fi reevaluată în funcție de respectarea climatului de independență necesar înfăptuirii actului de Justiție în condiții optime și în beneficiul cetățenilor”, a precizat ieri judecătorul Raluca Isepciuc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iași.

Acest lucru a fost confirmat și de judecătorul Diana Micu-Cheptene, președintele Curții de Apel Iași.

„Ne-am întrunit astăzi (ieri – n.r.) în Adunare Generală și s-a decis în unanimitate ca, de pe data de 27 ianuarie 2020, să fie judecate doar cauzele urgente. De remarcat este faptul că, până pe 27 ianuarie, vom purta, în semn de protest, banderole albe. Nemulțumirea provine din abrogarea dispozițiilor legale referitoare la pensiile de serviciu”, a menționat șefa Curții de Apel Iași.

„O încălcare gravă a independenței Justiției”

Magistrații ieșeni au mai arătat ieri că Adunarea Generală a Judecătorilor a luat în dezbatere modalitatea în care, în mod repetat, în ultimele zile, celelalte puteri ale statului, executivă și legislativă, încearcă să submineze independența puterii judecătorești, atât prin asumarea unor poziții publice denigratoare la adresa corpului magistraților, cât și prin intenția de a afecta stabilitatea financiară a acestora.

„Anunțatele intenții ale Guvernului României și ale unor grupuri parlamentare de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților reprezintă o încălcare gravă a independenței puterii judecătorești, calificată ca atare și de către Curtea Constituțională a României în jurisprudența sa constantă.

Statutul constituțional al magistraților, care cuprinde o multitudine de incompatibilități și interdicții, precum și responsabilitățile și riscurile pe care le implică exercitarea acestei profesii impun acordarea unor drepturi bănești adecvate ca o compensație a privațiunilor și ca o garanție a independenței puterii judecătorești”, au menționat reprezentanții Tribunalului Iași.

Eforturi pentru reafirmarea socială a drepturilor magistraților

Conform acestora, judecătorii subliniază necesitatea respectării principiilor ce guvernează funcționarea statului de drept, își manifestă îngrijorarea generală în raport de modalitatea de desfășurare a procesului legislativ în România, privind încălcarea directă și flagrantă a deciziilor definitive ale Curții Constituționale și atrag atenția că adoptarea proiectului de act normativ, în forma prezentată, aduce atingere în mod direct și vădit principiilor constituționale referitoare la independența și inamovibilitatea judecătorilor.

„În cazul adoptării actului normativ, în forma actuală, este necesară o reacție promptă și impetuoasă pentru apărarea valorilor și principiilor ce guvernează o justiție independentă din partea instanței. Este necesar, în cazul adoptării actului normativ, ca președintele CSM să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea unui conflict de natură constituțională între puterea judecătorească și puterea legislativă. Subliniem necesitatea unui efort unitar și deplin pentru reafirmarea socială a drepturilor magistraților”, au încheiat magistrații ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`