Local

Situația cazurilor de coronavirus pe teritoriul județului Iași. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea răspândirii Covid-19

Publicat: 03 sept. 2020
Vești bune! Compania Bosch a dezvoltat un test COVID-19, care oferă un rezultat în 39 de minute

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmisă joi, 3 septembrie 2020, de Direcția de Sănătate Publică Iași.

Câte persoane s-au infectat cu noul coronavirus, la Iași. Măsurile luate pentru prevenirea răspândirii Covid-19

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 03 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 3.187 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 58 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.250 au fost externate (cu 23 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 108.

Astfel, la data de 02 septembrie a.c., 294 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.
Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 02 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 145 de societăți comerciale, 196 de persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei.

Misiuni instituționale în județul Iași

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

ISU a efectuat 16 misiuni, din care: 6 misiuni de transport către unităţi spitaliceşti, 2 misiuni transport către spațiile de izolare și 8 misiuni de decontaminare biologică. IPJ a efectuat 111 misiuni specifice. IJJ a efectuat 57 misiuni specifice.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 189 misiuni, din care: 72 misiuni de transport către unități spitalicești, 15 misiuni de transport către spaţiile de izolare, 13 misiuni de transport probe biologice, 81 misiuni de decontaminări biologice și 8 alte misiuni.
MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.

DSP a efectuat 204 misiuni, din care: 28 inspecții (22 decizii carantină, 6 inspecții COVID-19), 176 misiuni de supraveghere epidimiologică (42 anchete epidemiologice, 31 decizii prelungire izolare la domiciliu, 6 misiuni de recoltare probe, 75 decizii carantinare contacți, 13 machete colectare şi transmitere date și 9 alte misiuni).

Ce trebuie să faceți dacă sunteți confirmat pe baza rezultatelor testelor de laborator PR-PCR

Pacientul confirmat pozitiv prin test de laborator se va prezenta urgent la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, pentru evaluare clinică şi paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului;

Doar medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.

Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberării deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical.

Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail.

De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgenţă contacţii direcţi din ultimele 14 zile (persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m) şi pregăteşte o listă cu nume, prenume şi numere de telefon şi îi anunţă să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se izolează la domiciliu.

Adauga un comentariu