International

Situația din Kazahstan devine din ce în ce mai gravă pe fondul protestelor. Mai multe persoane au murit

Publicat: 07 ian. 2022
Protestul din Kazahstan
Forța militară trimisă în Kazahstan numără aproximativ 2.500 de soldați iar OTSC susține că reprezintă o „forță de menținere a păcii” și că rolul său este, de fapt, cel de a proteja instalațiile de stat și militare

​Noi violențe au izbucnit joi seara în Almatî, cel mai mare oraș al Kazahstanului, după ce Rusia a trimis parașutiști pentru a înăbuși o revoltă răspândită la nivel național în fosta țară sovietică din Asia Centrală.

Președintele Kasâm Jomart Tokaev a dat vina pe „teroriștii” pregătiți în străinătate, fără să ofere nicio dovadă în susținerea acestor acuzații.

Într-un apel făcut la televiziunea de stat miercuri, președintele a cerut sprijinul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia pentru a sprijini înăbușirea protestelor. Blocul include Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan și Armenia.

Forța militară trimisă în Kazahstan numără aproximativ 2.500 de soldați iar OTSC susține că reprezintă o „forță de menținere a păcii” și că rolul său este, de fapt, cel de a proteja instalațiile de stat și militare.

Forța OTSC va rămâne în țară câteva zile sau săptămâni, transmite agenția de presă rusă RIA, preluată de BBC.

Armata a preluat controlul asupra aeroportului, care fusese capturat de protestatari.

Poliția din Almatî a declarat că a ucis zeci de manifestanți în cursul nopții de miercuri până la primele ore ale zilei de joi iar autoritățile susțin că cel puțin 18 membri ai forțelor de securitate au murit și că doi dintre ei ar fi fost găsiți decapitați.

Joi seara au reînceput confruntările în piaţa principală din Almatî, ocupată alternativ când de trupe, când de protestatari în cea mai mare parte a zilei de joi.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate.

După o noapte de confruntări stradale între protestatari și trupe, o reședință prezidențială din oraș și biroul primăriei au fost incendiate și mai multe mașini au fost, de asemenea, incendiate în tot orașul.

Agenția de presă TASS a citat martori care spun că au fost uciși oameni

Reporterii agenției Reuters au auzit explozii și focuri de armă în timp ce vehiculele militare și zeci de soldați avansau și câștigau teren, iar împușcăturile au încetat din nou după căderea nopții.
Agenția de presă TASS a citat martori care spun că au fost uciși oameni și alții au fost răniți în noile confruntări.

Desfășurarea de trupe rusești reprezintă un pariu câștigat pentru Kremlin privind capacitatea sa de intervenție rapidă în zonă, acestea fiind cele mai grave violențe în cei 30 de ani de când Kazahstanul, o țară extrem de bogată în resurse petroliere și uraniu, și-a câștigat independența.
Producția de petrol la exploatarea de la Tengiz a fost redusă joi, a declarat operatorul său Chevron, deoarece unii antreprenori au întrerupt circulația pe calea ferată în sprijinul manifestanților.

Prețul petrolului a crescut joi cu peste 1%, iar prețul uraniului a crescut și el de când au izbucnit ciocnirile.

Internetul a fost oprit pentru a împiedica organizarea manifestanților în țara condusă cu mână de fier, încă din epoca sovietică, de liderul Nursultan Nazarbaev, 81 de ani, care își menține însă controlul asupra națiunii în ciuda demisiei sale din 2019 și a desemnării unui succesor în persoana lui Kasâm Jomart Tokaev.

Tokaev susține că a apelat la alianța militară a fostelor state sovietice condusă de Moscova pentru a apăra țara

Ales de Nazarbaev tocmai pentru a-i îndeplini exigențele, Tokaev susține că a apelat la alianța militară a fostelor state sovietice condusă de Moscova pentru a apăra țara de teroriști instruiți în străinătate care ar fi pus mâna pe țară, confiscând clădiri și arme.
„Este un atac asupra cetățenilor noștri care îmi cer să-i ajut urgent”, a spus el.

Moscova a anunțat, la rându-i, că se va consulta cu Kazahstanul și cu aliații săi și cu privire la măsurile de sprijinire a „operațiunii de combatere a terorismului” kazah și a susținut afirmația lui Tokaev că revolta a fost de inspirație străină.

Moscova nu a dezvăluit câte trupe a trimis

Nici Kazahstanul, nici Rusia nu au furnizat dovezi care să susțină aceste declarații.

Moscova nu a dezvăluit câte trupe a trimis, dar secretarul general al fostei alianțe sovietice – Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – a declarat agenției de presă RIA că forța totală de „menținere a păcii” numără aproximativ 2.500 și că ar putea fi consolidată dacă este necesar.

Este de așteptat să fie o misiune scurtă de „câteva zile sau săptămâni”, a spus el, citat de RIA.

Statele Unite au spus că monitorizează îndeaproape evenimentele și și-au exprimat suspiciuni privind legitimitatea prezenței trupelor rusești în țară.

„Avem semne de întrebare cu privire la această desfășurare de forțe, tocmai pentru că Kazahstanul are propriile sale resurse, iar guvernul este și a fost cât se poate de puternic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Vom urmări îndeaproape orice încălcare a drepturilor omului și orice eforturi sau acțiuni din partea forțelor străine de a pune mâna pe instituțiile kazahe”, a adăugat el.

Revolta, care a început ca un protest împotriva dublării prețului la carburanți de Anul Nou, s-a intensificat miercuri, când protestatarii – care scandau sloganuri împotriva lui Nazarbaev – au luat cu asalt și au incendiat clădiri publice din Almatî și din alte orașe din țară.

Tokaev a răspuns inițial prin demiterea guvernului și revenirea la prețul dinainte al combustibilului, inclusiv prin preluarea sub controlul său a unui post de securitate pe care Nazarbaev îl păstrase.

Deși a demisionat în 2019, Nazarbaev – un apropiat al lui Vladimir Putin – își menține controlul asupra mediilor sociale, politice și economice și asupra influentului Consiliu de Securitate, bucurându-se de puteri nelimitate ca „elbasî” – lider al națiunii.

Dar măsurile luate de Tokaev nu au reușit să calmeze mulțimile care-l acuză pe Nazarbaev că el și familia sa au acumulat averi uriașe, în timp ce națiunea de 19 milioane de suflete se scufundă în sărăcie.
Nazarbaev a renunțat la președinție în 2019, fiind ultimul șef al Partidului Comunist din epoca sovietică care conduce încă un fost stat sovietic. El și familia sa și-au păstrat posturi de supraveghere a forțelor de securitate și a aparatului politic din Nur-Sultan, capitala construită special și care îi poartă numele.

De când au început revoltele, el nu a fost văzut sau auzit.

Desfășurarea de forțe în Kazahstan implică anumite riscuri

Sosirea rapidă a trupelor rusești a demonstrat dorința Kremlinului de a-și menține influența în fosta Uniune Sovietică.

De la sfârșitul anului 2020, Moscova l-a susținut pe liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, împotriva revoltei belarușilor, a intervenit pentru a opri un război între Azerbaidjan și Armenia și a alarmat Occidentul prin masarea de trupe la granița cu Ucraina, țară pe care a invadat-o în 2014 confiscând ilegal Peninsula Crimeea și menținând trupe în estul Ucrainei care să-i susțină pe separatiștii antiguvernamentali.

Desfășurarea de forțe în Kazahstan implică anumite riscuri și demonstrează că autoritățile kazahe sunt dependente de Moscova și răspund la comenzile ei, ceea ce ar putea inflama și mai mult protestatarii.

„Manifestanții sunt kazahi iar Tokaev încearcă să-i doboare cu trupe rusești”, a scris pe Twitter economistul Tim Ash, specializat în problemele regiunii, cu privire la înăbușirea revoltei populare despre care și Tokaev și Moscova susțin că ar fi a forțelor străine infiltrate, celebrii așa-zis teroriști, după modelul familiar și românilor din decembrie 1989.
„Asta nu va arăta grozav pentru Moscova”, a conchis analistul.

Kazahstanul este o țară în care preluarea controlului nu este tocmai dificilă, în lipsa unei opoziții, aproape inexistentă, mai ales dacă manifestanții sunt acuzați de violență și de acte teroriste.

Procuratura kazahă a deschis deja un dosar de terorism pentru care pedepsele pot fi între 8 ani și închisoarea pe viață.

Joi noaptea, Piața Republicii din Almatî era eliberată de manifestanți, inclusiv cu prețul pierderii de vieți omenești.

Nu există, pentru moment, cifre oficiale privind numărul total al victimelor.
Adauga un comentariu