Actualitate

Situație alarmantă în spitale. Numeroase persoane se prezintă cu afecțiuni post-COVID

Publicat: 17 nov. 2021
Pacient
Pacient internat

Numărul bolnavilor de COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din judeţul Buzău a scăzut simţitor comparativ cu săptămâna trecută, însă autorităţile atrag atenţia că tot mai mulţi pacienţi care s-au negativat ajung în spitale cu afecţiuni grave.

„Este un val acum de afecţiuni cerebrale, accidente vasculare, hemoragii, afecţiuni cardiace şi urologice în special post-COVID în urma tratamentului cu anticoagulant”, afirmă prefectul de Buzău, Daniel Ţiclea, informează News.ro.

Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a afirmat că este nevoie ca secţiile spitalelor din judeţ comasate pentru a face faţă valului mare de bolnavi COVID-19 trebuie să revină cât mai repede la capacitatea iniţială pentru a putea face faţă unui nou val de bolnavi, post-COVID.

„Numărul bolnavilor COVID internaţi în spitale a scăzut aproape la jumătate faţă de săptămâna trecută. Dacă în urmă cu o săptămână aveam undeva la 500 de bolnavi COVID internaţi, acum sunt undeva la 250-270. Ceea ce trebuie să facem acum este să reechilibrăm spitalele, să repunem secţiile pe amplasamentul lor pentru că au fost secţii comasate pentru a face loc bolnavilor de COVID. Este un val acum de afecţiuni cerebrale, accidente vasculare, hemoragii, afecţiuni cardiace şi urologice în special post-COVID în urma tratamentului cu anticoagulant şi asta am înţeles că ar fi explicaţia de ce apar aceste afecţiuni”, a declarat prefectul judeţului Buzău pentru News.ro.

În ceea ce priveşte locurile de Terapie intensivă, în judeţul Buzău nu există locuri libere pe aceste secţii şi, potrivit prefectului Daniel Ţiclea, situaţia nici nu se va schimba cel puţin 2-3 săptămâni.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: „Sindromul post COVID-19 este o realitate!”

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a landat un semnal de alarmă cu privire la sindromul post COVID-19.

Medicul accentuează faptul că este necesară o reevaluare a organismului după infectarea cu SARS-CoV-2.

„Trebuie să atragem atenția tuturor celor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2. Sindromul post COVID-19 este o realitate!
Nu este prezent în toate cazurile, dar pot apare afectări din partea cordului, din partea plămânului, din partea sistemului nervos central. De aceea este foarte important, ca toți cei care au trecut prin boală să meargă la control la medicul infecționist sau la medicul care l-a îngrijit, pentru a face o reevaluare a organismului și ulterior, posibil, pentru a apela la alte specialități.
Pentru că de foarte multe ori în acest sindrom post COVID-19, noi infecționiștii, ne sfătuim/ cooperăm cu medici de alte specialități, cum este și normal. Vorbim cu cardiologul sau cu neufrologul sau cu neurologul, pentru ca pacientul nostru să aibă calea cea mai bună de urmat și prognosticul afecțiunii chiar pe o perioadă mai lungă de timp.
Cum este vorba de câteva luni până la câțiva ani și vom vedea care va fi răsunetul asupra organismului la ani de zile în perioada care urmează. Deci, răsunetul asupra organismului acestei infecții să fie minim”, a declarat

Adauga un comentariu