Patru pacienți în stare critică, internați în secția ATI-COVID-19 din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, au fost pregătiți pentru transfer la un spital din Polonia. Pentru a le salva viața și pentru că la Iași nu se mai găsesc paturi în secțiile ATI, medicii au hotărât să îi transfere în Polonia. Doar patru familii au fost de acord, însă din cei patru pacienți, doar trei s-au urcat în avionul militar spre Polonia
Patru pacienți aflați în stare critică în secția ATI, intubați și ventilați mecanic, au primit o nouă șansă la viață, însă doar trei dintre aceștia s-au putut bucura de oportunitate. Unul dintre cei patru pacienți a suferit un stop cardio-respirator înainte să fie urcat în aeronavă, iar câteva minute mai târziu a decedat.
„Patru pacienți COVID-19, intubați, au fost transferați cu avionul la un spital din Polonia. Am luat legătura cu familiile tuturor celor care erau intubați aici în Unitatea de Primire Urgențe și am primit acordul a patru dintre familii. Acești pacienți sunt internați în UPU, secția ATI-COVID-19, intubați de mai multe zile. Cel mai vechi pacient este de șase zile, iar ceilalți de patru și, respectiv, două zile, fără locuri în ATI. Noi am transferat tot ce s-a putut către secțiile de ATI ale spitalelor din județul Iași, dar permanent am avut câte 12 – 20 de pacienți pe ventilație mecanică în UPU.
Este un efort și din partea colegilor din Polonia, dar este un efort pentru acești pacienți critici. Sunt pacienți care au necesitat intubare, pentru că hipoxia determina stare de comă sau pentru că aveau insuficiență respiratorie cu alterarea profundă a gazelor arteriale, nu puteau repira singuri, fără ventilație mecanică, sunt sedați, au tratament complet făcut aici în România, dar fără un loc în ATI, soluția a fost transferul în Polonia. În continuare, prognosticul lor rămâne unul rezervat. Din cei patru pacienți pregătiți pentru transferul în Polonia, unul a făcut stop cardio-respirator la aeroport. S-au început manevrele de resuscitare, a fost reîntors în UPU, unde a decedat”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Peste 700 de noi cazuri înregistrate la Iași
Pe data de 21 octombrie 2021 au fost înregistrate 715 cazuri noi de infectare în județul Iași, iar în spitale mai era liber un singur pat ATI-COVID-19. De mai bine de două luni, rata de îmbolnăvire este într-o creștere constantă. De la debutul pandemiei și până ieri, în județul Iași au fost confirmate 62.006 cazuri. Tot ieri, 22 octombrie 2021, în unitățile medicale din Iași erau ocupate 882 de locuri COVID-19, dintre care 134 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, iar alți 83 de pacienți au fost externați în ultimele 24 de ore, în timp ce 119 erau internați. Cele mai multe paturi ATI-COVID-19 erau ocupate la Spitalul Mobil de la Lețcani, 46. De la debutul pandemiei și până ieri, numărul deceselor provocate de infectarea cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.359 în județul Iași, 18 fiind raportate în ultimele 24 de ore.
„În prezent, avem 48 de locuri ocupate în secțiile ATI-COVID-19 și alte 40 de paturi sunt ocupate de pacienții cu forme medii. Pe lângă toți aceștia mai avem 17 pacienți în ATI a Spitalului de Boli Infecțioase, în total 65 de paturi ATI ocupate. Suntem cea mai mare unitate spitalicească din România cu o secție ATI atât de mare. Ca și până acum, 99 la sută dintre cei internați sunt nevaccinați”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.