Titlurile zilei

Situație încurcată la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași! Ionel Lucian Sandovici și-ar exercita fără drept profesia de consilier juridic

Publicat: 09 feb. 2023
_____ Vizualizări 26 Comentarii
Situație încurcată la Institutul de Psihiatrie Socola Iași Ionel Lucian Sandovici și-ar exercita fără drept profesia de consilier juridic
Un audit public intern privind modul de desfășurare a activităților juridice în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași a scos la iveală faptul că Ionel Lucian Sandovici își exercită profesia fără a fi înscris în Colegiul Consilierilor Juridici

Un audit public intern, privind modul de desfășurare a activităților juridice în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, a scos la iveală faptul că Ionel Lucian Sandovici își exercită profesia fără a fi înscris în Colegiul Consilierilor Juridici. Auditul s-a desfășurat în perioada 1 martie 2021 – 28 februarie 2022

Lui Ionel Lucian Sandovici i-a fost suspendat dreptul de a exercita profesia de consilier juridic, conform art. 31, alin. (1), lit. c din Statutul Profesiei de Consilier Juridic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 29 iulie 2004, care prevede că suspendarea exercitării profesiei de consilier juridic se face în caz de neplată a taxelor și a contribuțiilor profesionale timp de 3 luni de la scadența acestora până la lichidarea lor integrală. De altfel, bărbatul recunoaște că nu și-a mai plătit de ceva timp taxele către Colegiul Consilierilor Juridici, dar susține că își poate exercita profesia și fără a fi înscris într-o asociație profesională dedicată consilierilor juridici.

Ionel Lucian Sandovici: „Eu nu am dreptul de a profesa suspendat, nu am primit nicio decizie”

O persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul a făcut o solicitare către decanul consilierilor juridici din Iași, Vasile Diacon, pentru a afla dacă Ionel Lucian Sandovici își exercită fără drept profesia de consilier juridic. Vasile Diacon a transmis că lui Ionel Lucian Sandovici i-a fost suspendat dreptul de a-și exercita profesia, începând cu data de 1 ianuarie 2006.

„Vă comunicăm faptul că domnului consilier juridic Sandovici Ionel-Lucian, începând cu data de 01.01.2006, i-a fost suspendat dreptul exercitării profesiei de consilier juridic, conform art. 31, alin. (1), lit. c din Statutul Profesiei de Consilier Juridic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 29 iulie 2004, adoptat în temeiul Legii nr. 514/2003, privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 867 din 05.12.2003”, a transmis Vasile Diacon, decanul consilierilor juridici din Iași.

Ionel Lucian Sandovici, consilier juridic al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, susține că își poate exercita profesia și fără să fie înscris în Colegiul Consilierilor Juridici.

„Eu nu am dreptul de a profesa suspendat, nu am primit nicio decizie. Conform articolului 8 al Legii Consilierilor Juridici, niciun consilier juridic nu este obligat să facă parte din asociație pentru a profesa. Legea spune că ne putem asocia, dar nu suntem obligați să facem parte dintr-un colegiu. Eu am fost înscris în colegiu din 2004, cred, am și legitimație, dar nu am mai plătit taxele.

Nu există nicio obligativitate, colegiul este format în scopul de a apăra interesele consilierilor juridici, nicidecum nu este o condiție obligatorie pentru a profesa. La avocați este total altceva, prin lege, trebuie să faci parte din barou. Este și un dosar în care un coleg de-ai mei mi-a invocat lipsa calității mele de reprezentant, că nu aș fi jurist, iar instanța a respins această cerere.

Eu am 25 de ani de când profesez, am fost și avocat în Baroul Iași, am fost și asistent judiciar, iar abia apoi consilier juridic. Statutul care este publicat în Monitorul Oficial este valabil doar pentru cei care aleg să se înscrie în colegiu și nu este aprobat prin lege, cum este la avocați”, a declarat Ionel Lucian Sandovici.

Nu este prima dată când Ionel Lucian Sandovici este acuzat că își exercită fără drept profesia

document de la decanul consilierilor juridici
Ionel Lucian Sandovici, consilier juridic al Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași, susține că își poate exercita profesia și fără să fie înscris în Colegiul Consilierilor Juridici

Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere și din partea conducerii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, unde, în prezent, Ionel Lucian Sandovici îndeplinește funcția de consilier juridic. Dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, a precizat că nu are motive și temei legal pentru a suspenda dreptul lui Ionel Lucian Sandovici de a-și exercita această profesie.

„Conform prevederilor art. 8 din Legea nr. 514/2003, privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic, d-nul Sandovici Ionel Lucian îndeplinește toate condițiile pentru a profesa în calitate de consilier juridic, iar Institutul de Psihiatrie «Socola» Iași nu are motive și temei legal pentru a suspenda dreptul acestuia de a-și exercita această profesie. Art. 8 din Legea nr. 514/2003 spune următoarele: «Poate fi consilier juridic acela care îndeplinește următoarele condiți:

  • este cetățean român și are domiciliu în România;
  • are exercițiul drepturilor civile și politice;
  • este licențiat a unei facultăți de drept;
  • este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiție se dovedește cu certificat medical eliberat în condițiile legii;
  • nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege».

În conformitate cu dispozițiile art. 5 din Legea nr. 514/2003, «consilierii juridici pot constitui asociații profesionale în scopul apărării și promovării intereselor profesionale, în condițiile legii privind asocierea și constituirea persoanelor juridice», astfel încât d-nul Sandovici Ionel Lucian, pentru a-și exercita profesia de consilier juridic, nu are obligația, prin lege (în comparație cu avocații, care sunt obligați, prin lege, să facă parte din Barou pentru a-și exercita profesia), să fie membru al unei asociații profesionale.

Conform art. 5 din lege, asociația profesională se constituie doar în scopul apărării și promovării intereselor profesionale, iar apartenența la o astfel de asociație și respectarea profesiei de consilier juridic, publicat în Monitorul Oficial, dar care nu este aprobat prin lege, nu constituie o condiție obligatorie pentru a profesa în calitate de consilier juridic”, a transmis dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Nu este prima dată când calitatea de consilier juridic a lui Ionel Lucian Sandovici este pusă la îndoială.

„Nu în ultimul rând, vă informăm că în dosarul nr. 2681/99/2022, Tribunalul Iași s-a pronunțat în ceea ce-l privește pe domnul Sandovici Ionel Lucian, în sensul că a respins excepția calității de reprezentant al acestuia în dosar (adică instanța a recunoscut calitatea acestuia de consilier juridic care a reprezentat institutul în dosar), excepție invocată de către un reclamant care la acea dată era angajatul Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași”, a adăugat dr. Cristina Dobre.

Comentarii
  • Impostor betivan!
    Iar cea care l-a adus in Socola,Gina Virgina e tot o impostoare ,si in plus,o javra penala .
    Sper sa scapam cat mai curand de mizerabilii astia!

  • Ionica,nu fi speriat,maica!
    Tanti Gina mai merge la sri sau dna sa mai faca niste turnatorii si te scapa si pe tine,ca nu degeaba se lauda ca e protejata de servicii😁

  • Pai daca are CIM de ce ar trebui sa fie si in CCJ? Exista cod COR pentru ocupatia de consilier juridic. Eu cred ca…cineva care a fost dat afara de la Socola, este suparat si…arunca cu mizerii in ceailalti. Asta spune foarte multe despre caracterul acelei persoane.

  • Profesia de consilier juridic se exercită personal de către consilierul juridic înscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari, denumit în continuare Tablou, ţinut de către Colegiile Consilierilor Juridici din România.

  • Trebuie sa ai contract de munca cu angajatorul pe care-l reprezinti in instanta. Eu reprezint angajatorul si nici o instanta (nicio Curte de Apel) nu mi-a solicitat sa fiu inscris pe tablou. Conform legii, contractul de munca si diploma de drept iti dau voie sa exerciti profesia de consilier juridic si sa-ti reprezinti in instanta angajatorul. Faptul ca s-au gasit prosti care sa cotizeze degeaba la colegii, este alta treaba…Ce ofera aceste colegii? Nimic. Totul pe bani. Chiar si un formular de imputernicire trebuie platit…

  • De când trebuie să plătești taxe, pentru a-ți exercita o profesie?? Bă, voi ați înnebunit de tot? Ce, nu mai aveți de unde primi bani, trântorilor? V-ați gândit să faceți o asociație, obligându-i pe toți juriștii să ”cotizeze”, fir-ați ai dracului de oboșiți. Mă amuză faptul că, o instanță recunoaște calitatea de jurist cu drept de practică, iar trântorii care au constituit asociația-și la care nu cotizează-, zic că nu are drept de practică. La muncă putorilor, nu la întocmit asociații și luat taxe ”moca”.

  • Lasă Gicuțule ,nu plânge,nu mai bea de supărare…mai ai o sticlă de tărie la iubita mea Giuliana bisexuala.Ne va înveseli pe amândoi diseară in apartamentul lu’Mancenica .Ce dracu?I-am angajat degeaba soața?
    Dacă o fi sa-mi pierd puterile tot nu te las și nu-i voi lăsa nici pe cei care m-au susținut.Amin!

  • ”C.Prepe”, tu esti? Suferi ca ai fost dat afara de la Socola pentru greselile savarsite in exercitarea atrib.profi, nu? Astia in baro’ nu te mai lasa sa intri in insta? Sau nu produci macar sa platesti baro’lunar si vrei tot cj, la stat, pe salariu lunar?

  • Ionel !
    Un betiv rapanos
    Cu parul pe piept gros
    In instanta nu stiu nimic
    As mai bea ceva lindic
    Eu la gina cand ma duc
    Sa stiti ca nu beau suc !!!
    As bea la mine acasa
    Dar nu am nici casa nici terasa

  • Bai EU, l ai nimenit pe C Prep. Dar sa stii ca nu era asa cand a dat afara cei 93 de oameni. Era un cioban stilat manca doar icre se scafandru si ceafa de pui bukgaresc

Adauga un comentariu