National

Situație neașteptată în Italia. Lombardia a fost declarată “zonă roşie” din cauza statisticilor greșite

Publicat: 23 ian. 2021
Coronavirus
Coronavirus

Lombardia a fost declarată “zonă roşie” dintr-o eroare în urmă cu o săptămână, statisticile regionale fiind greşite, însă un decret guvernamental semnat sâmbătă a rectificat situaţia, relatează AFP.

Regiunile Italiei sunt divizate în prezent în trei tipuri de zone – galbenă, portocalie şi roşie – în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice locale, însă în fiecare săptămână situaţia este reanalizată de o comisie ştiinţifică.

Clasată “zonă roşie” printr-un decret datând de o săptămână, Lombardia va fi începând de duminică “zonă portocalie”.

În decret se precizează că guvernul a ţinut cont de “datele revizuite” cu privire la numărul persoanelor încă pozitive cu Covid-19 furnizate retroactiv de Lombardia la 20 ianuarie şi validate vineri.

Duminică, va deveni din “zonă roşie” “zonă portocalie” şi Sardinia. În zonele respective, oamenilor le sunt permise deplasările în localităţi fără autorizaţie.

În total, vor fi cu acest statut 14 regiuni.

În “zona roşie”, în care se află Sicilia şi Bolzano, populaţia este obligată să stea în case, oamenii putând să îşi părăsească locuinţele doar pentru a merge la serviciu sau din motive de sănătate şi pentru a face cumpărături esenţiale. Sunt deschise doar magazinele cu produse strict necesare.

Cinci regiuni mai puţin afectate de pandemiei, clasate în prezent “zone galbene”, între care se numără şi Toscana, şi-au putut redeschide de o săptămână muzeele.

Îtalia a înregistrat până acum peste 84.000 de decese cauzate de coronavirus şi 2,4 milioane de cazuri de infectare.

Italia vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu vaccin anti-COVID-19

Italia vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu vaccine anti-COVID-19, a anunțat şeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri, informează AFP.

„Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază. Campania de vaccinare nu poate fi încetinită şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte administrarea dozelor de rapel pentru numeroşii italieni care au primit deja prima doză”, a declarat Domenico Arcuri.

Vineri, 15 ianuarie, Pfizer şi asociatul său BioNTech au anunţat în mod inopinat că nu sunt în măsură să furnizeze cantitatea de doze la care s-au angajat, declanşând nemulţumirea unor ţări europene, deja criticate pentru încetineala cu care se desfăşoară campania de vaccinare.

A doua zi alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech a dat asigurări că a pus în aplicare „un plan” pentru a limita la o săptămână întârzierile din livrările vaccinului lor, în condiţiile în care Europa avea temeri că livrările ar putea fi întârziate între „trei şi patru săptămâni”.

Cu toate acestea, potrivit lui Arcuri, Roma a fost informată de Pfizer că întârzierile de livrări se vor prelungi.

Italia a vaccinat deja aproape 1,2 milioane de persoane

Italia, care s-a confruntat săptămâna aceasta cu o reducere cu 29% a livrărilor de doze de vaccin care îi erau destinate, este îngrijorată în special pentru administrarea celei de-a doua doze personalului sanitar, prima categorie vaccinată în această ţară care a imunizat până acum în jur de 1,2 milioane de persoane.

„Pfizer a informat Italia că nu doar dozele ce nu au fost livrate săptămâna aceasta, unilateral şi fără preaviz, nu vor fi livrate săptămâna viitoare, ci şi că va exista o uşoară reduce a livrărilor. Am trimis un răspuns oficial către Pfizer Italia, în care ne exprimăm decepţia şi cerem restabilirea imediată a cantităţilor ce trebuie distribuite”, a precizat Domenico Arcuri.

Adauga un comentariu