National

Situație neașteptată! Într-o localitate cetățenii știu cine va fi ales primar

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situație neașteptată Într-o localitate cetățenii știu cine va fi ales primar
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot duminică, 27 septembrie, pe timp de pandemie de COVID-19

În comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, doar un vot e suficient pentru victoria în alegeri, Primarul în funcţie, Radu Herciu, nu are adversar și va câştiga, chiar dacă va fi unicul votant! Comuna Bătrâna, cea mai mică şi cea mai îmbătrânită din ţară, are doar 97 de locuitori cu drept de vot.

Iar duminică, pentru a-și asigura a-l șaselea mandat, primarul Radu Herciu va trebui doar să meargă la urne, să pună ştampila pe numele său şi gata, a câştigat! Legea spune că, în cazul localelor, „este ales primar candidatul care are cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

Herciu e prima opțiune în Bătrâna din anul 2000. În 2016, a primit 66 din cele 68 de voturi valabil exprimate. Bătălia se dă însă la Consiliul Local, unde pentru cele nouă locuri au depus liste 5 formațiuni politice. Dintre acestea doar PNL are listă completă de 12 candidați. Pro România, UDMR și USR au înscris pe liste câte 7 nume, în timp ce PSD are doar trei candidați înscriși.

Alte localităţi din România unde va fi un singur candidat pe buletinul de vot

Cele mai multe localităţi unde candidează pentru funcţia de primar chiar primarul în funcţie sunt conduse de edili ai Partidului Social Democrat, însă şi Partidul Naţional Liberal are primari fără contracandidaţi.

În Buzău, sunt trei comune unde actualii primari PSD nu au rivali. Este vorba de Valea Salciei, Bisoca şi Chilii. În Valea Salciei, Marian Muşat este primar de 20 de ani. După atâta timp, niciun alt partid nu şi-a mai desemnat candidat, pentru că tot satul votează cu primarul.

În Timiş, în Checea, o localitate aflată la nici 20 de kilometri de graniţa cu Serbia, localnicii îl vor avea pe buletinul de vot la funcţia de primar doar pe Daniel Florea, actual primar din partea PNL. În judeţul Constanţa, o femeie face legea în comuna Grădina. Gabriela Iacobici din partea PSD conduce destinele localităţii încă din 2008, iar acum nimeni nu mai are curaj să-i conteste supremaţia în comună.

Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota

Alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegerile locale. În cadrul acestora, românii vor vota pe cei care vor conduce administrația locală din localitățile în care locuiesc.

Astfel, toate persoanele care se vor prezenta la urne, trebuie să aibă asupra lor un act prin care să își dovedească identitatea.

Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota

Pentru a putea vota, toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Prin acest act se înțelege, potrivit Legii 115/ 2015:

-cartea de identitate

-cartea electronică de identitate

-cartea de identitate provizorie

-buletinul de identitate

-pașaportul diplomatic

-pașaportul diplomatic electronic

-pașaportul de serviciu

-pașaportul de serviciu electronic în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Potrivit Hotărârii BEC nr 81 din 7 septembrie, „cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării”.

Noutate la alegeri: se poate vota și cu actul de identitate expirat

În acest an, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, BEC  a introdus Hotărârea nr. 81, care permite oamenilor să voteze, chiar dacă actul de identitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie.

„Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, potrivit BEC.

Adauga un comentariu