Cristian Ionescu este un ieșean din Valea Adâncă care a fost angajat la Primăria Rediu în perioada anilor 2008-2009. Deși două săptămâni din acel interval sunt trecute în cartea sa de muncă, acestea nu apar în evidențele Casei de Pensii și ale ANAF-ului. Bărbatul a depus patru cereri la Primăria Rediu pentru a-și rezolva situația, și ultimul răspuns primit a fost că mai bine ar renunța la acea perioadă lucrată, iar de atunci se luptă pentru drepturile sale.
Cristian Ionescu a depus patru cereri la Primăria Rediu, care i-au fost ignorate
Cristian Ionescu a lucrat aproximativ un an la Primăria Rediu pe post de referent, în perioada 2008-2009. Din august 2024, acesta a depus patru cereri însoțite de acte justificative, inclusiv copie după cartea de muncă, în care figurează acea perioadă de aproximativ două săptămâni din decembrie 2008.
„Am lucrat în 2008-2009 la Primăria Rediu. Este trecut în cartea de muncă, dar nu este transmis la ANAF și la Casa de Pensii. Adică, lucrez și nu se transmite situația. Am scos de la Casa de Pensii adeverință, și nu îmi apare perioada respectivă. Nu este mult, o mică perioadă din luna decembrie. Din luna august 2024, am depus patru cereri până acum. Mă duc cu acte, cu certificat de naștere, cu copii după cartea de muncă pe perioada aia, cu adeverință de la Casa de Pensii, că nu figurez pe perioada aia. M-am tot dus și am dus patru cereri până acum. Ultima dată, mi-a spus de la contabilitate că nu știe cum se face, i-am spus că este o declarație rectificativă care trebuie trimisă la ANAF. Au spus să se ducă la Casa de Pensii să vadă cum să facă. I-am dat eu numărul, au sunat de la contabilitate, a zis că, vai, că nu știe să facă cererea”, a spus Cristian Ionescu.
După o perioadă de timp de la depunerea ultimei cereri la Primăria Rediu, Cristian Ionescu a fost contactat de către departamentul de contabilitate, de unde l-au sfătuit să renunțe la acel interval de două săptămâni, deoarece nu ar însemna o sumă foarte mare de bani la pensie.
„După vreo două săptămâni, m-au sunat și mi-au spus că, pentru două săptămâni, mai bine renunț, că ce mare sumă de bani îmi iese de acolo? De ce să nu îmi transmită? Iaca sunt două săptămâni totuși. Înainte, era o cerere rectificativă care se trimitea prin niște dischete, cum era în 2008, acum se trimite electronic. Femeile de la contabilitate nu știu să lucreze în sistem electronic. Deci patru cereri am depus la Primăria Rediu și nu primeam niciun răspuns concret, măcar, dacă nu putea, să-mi fi spus. Mă duc cu o cerere, zice bine, apoi nu mai au actele, vin cu a doua cerere și tot așa. Perioada e aproximativ 15 decembrie – 30 decembrie 2008. Cred că cele de la contabilitate nu știu să transmită electronic”, a adăugat acesta.
Ieșeanul a avut probleme similare și la Primăria Golăiești, dar au fost soluționate mult mai rapid
Cristian Ionescu mărturisește că este obosit și revoltat după atâtea drumuri fără rezultat, în care a primit doar amânări și răspunsuri vagi. Bărbatul povestește că nu este prima dată când se confruntă cu astfel de probleme. Acesta a lucrat și la Primăria Golăiești, unde i-au lipsit și de acolo două luni de muncă, dar situația s-a rezolvat rapid după depunerea unei singure cereri.
„Aceeași problemă am avut-o și la Golăiești la primărie, și acolo am avut două luni lipsă. Am fost, am depus cerere, n-a durat o lună și mi-a transferat cele două luni lipsă. Cum să lucrezi la stat și să nu-ți transmită? Am vrut să fac o verificare la Casa de Pensii și am văzut unde am lipsuri. Mai ales că lucram în primărie, nu m-au ajutat, ba din contra, m-au încurcat”, a spus Cristian Ionescu.
Bărbatul are probleme de sănătate și a subliniat acest lucru în fața funcționarilor. Acesta se simte epuizat de drumurile făcute la Primăria Rediu și consideră că este o bătaie de joc, și nimeni nu îi ia în serios problema.
„Eu vreau să-mi scot vechimea, poate ies și eu la pensie, sunt și eu bolnav și fac atâtea drumuri la Rediu. Iau pastile, amețesc, cad pe jos. Le-am spus la primărie că sunt bolnav, că umblu pe drumuri, că obosesc și mi-au spus că au rătăcit actele. Vreo 3-4 luni, tot așa m-au amânat, că stați, că dau un telefon, că vă rezolvăm. Sunt două săptămâni muncite de mine, cum să nu conteze? Chiar este bătaie de joc, nu e frumos. Eram pe post de referent. Adică, din august, nu se poate transmite o situație cu atâția contabili care câștigă atâția bani? Am 35 de ani de vechime, dar nu a interesat pe nimeni”, a spus Cristian Ionescu.
Reporterii BZI l-au contactat pe primarul comunei Rediu, Cristi Condrea, care a transmis că recunoaște că există o cerere depusă, dar nu înțelege de ce fostul angajat a fost sfătuit să renunțe la drepturile sale.
„Are la noi o cerere, din câte știu. Cum să i se spună că nu are sens pentru două săptămâni? Dacă omul a muncit, cum să nu aibă sens? Doar nu a fost la muncă promoțional. Omul, dacă a venit, e clar că are nevoie de alea două săptămâni. Cred că mi-l aduc aminte pe domnul cu pricina, cred că, chiar eu l-am însoțit la serviciu, personal, să rezolve problema. Dar, din câte înțeleg, dumnealui a luat legătura cu compartimentul contabilitate, cu care nu avem o relație profesională foarte reușită. Este o persoană care a venit prin transfer și care, între timp, a și plecat în concediu. Eu am înțeles că acolo i-au dat indicațiile acestea prețioase de care îmi spuneți dumneavoastră, că, de altfel, nu există asemenea răspuns, fiindcă omul, dacă are o zi lucrată, i-o dai. Nu merge să mai lași de la tine, că doar nu este rest la pâine. Dacă dumnealui nu și-a rezolvat treaba, să vină, că la noi este ușa deschisă și acordăm tot concursul. Sunt de acord că sunt zilele lui, nu ale nimănui, nu facem donație de zile. Știu că i-am dat tot concursul atunci, l-am rugat să rezolve, știu că îi mai trebuiau ceva zile la pensionare. Umbla să adune zilele, și de la o primărie, și de la alta, pe unde a lucrat de-a lungul vieții. Dacă nu și-a rezolvat treaba, să revină aici, că ușa este la fel de deschisă cum a fost de când sunt aici. Nu are treabă doamna de la contabilitate, să vină direct la mine, îl iau eu de mânuță și îl rezolv, să nu se mai ducă la contabilitate”, a spus Cristi Condrea, primarul comunei Rediu.
Într-o țară în care procesul de pensionare este oricum unul complicat și în care mulți oameni se trezesc cu lipsuri în evidențele contribuțiilor, cazul lui Cristian Ionescu este un exemplu clar al disfuncționalităților birocratice. Dacă Primăria Rediu va reuși să remedieze situația, rămâne de văzut, dar, până atunci, bărbatul continuă să lupte pentru fiecare zi muncită și pentru un drept care ar trebui să îi fie garantat.
Ce minciuni spune acest primar baron local , el a adus omul prin transfer și acum arată cu degetul spre el, un escroc, după episoadele de maraton este epuizat . Doamna în cauză i-a refuzat avansurile și acum e de vina . Ce golan e Cristi Cordea asta aduce omul îi promite și după jet! Cică acum o f..te pe Oana Muianu . Oare Mihaela Stie ce Gigolo are în casă?