Prima pagină » Local » Situație tensionată la Prefectura Iași! Zeci de profesori sunt nemulțumiti de faptul că s-a suspendat greva – EXCLUSIV, FOTO/VIDEO

Situație tensionată la Prefectura Iași! Zeci de profesori sunt nemulțumiti de faptul că s-a suspendat greva – EXCLUSIV, FOTO/VIDEO

12 iun. 2023, 18:07,
BZI.ro, în Local

O serie de profesori nemulțumiți de modul în care a fost gestionată greva din învățământ se află în aceste momente la Prefectura Iași. Profesorii din Iași sunt de părere că sacrificiul lor a fost făcut degeaba și se simt trădați.

„Suntem nemulțimiți pentru că revendicările nu sunt cele scontate și pentru că greva s-a suspendat fără ca noi să fim consultați, deși domnul Hăncescu, liderul național a afirmat că greva a început cu noi și va sfârși cu noi”, a transmis un Doina Sterpu.

USLIP Iași a transmis astăzi că s-a decis suspendarea grevei generale de către cele două federații, condiționată de apariția în „Monitorul Oficial” a ordonanței.

„Stimați colegi,
Vă informăm că pe baza sondajului realizat ieri, la nivelul județului Iași, privitor la oferta Guvernului de sâmbătă, 2649 de membri de sindicat au votat continuarea grevei, 1600 au fost împotrivă, iar diferența reprezintă abțineri. Aceasta este situația raportată până la ora 11:00.

Facem precizarea că cea mai mare parte dintre membri nu și-a asumat niciun răspuns. Dintr-un total de 8300 de membri, 5500 nu și-au asumat niciun răspuns la sondajul nostru privitor la ultima ofertă a Guvernului de sâmbătă. Din punct de vedere legal, greva ar putea continua dacă la nivel județean și național, întruneam peste 50% de voturi pentru.

Astăzi, la ora 10:30, Guvernul a venit cu o nouă propunere, înaintată către cei doi președinți ai federațiilor naționale.

Precizăm că până în momentul de față prin raportarea la revendicările inițiale s-au obținut:
1. Introducerea în OUG a principiului conform căruia salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, angajamentul de astăzi al Guvernului României prezent în OUG.
2. Majorarea de 50% din diferența rămasă dintre salariul din decembrie 2023 și cel din coeficientul maxim al fiecărei categorii, acordată din 1 ianuarie 2024, fapt stipulat în OU care vă apărea astăzi
3. 25% majorare medie pentru categoriile de personal didactic și auxiliar, începând cu 1 iunie 2023
4. 420 de lei net pentru nedidactic cu perspectiva recuperării sporurilor din regulamentul de sporuri
5. O primă de carieră profesională de 500 de lei pentru personalul nedidactic și de 1500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar.

Facem precizarea că din calculul experților Federației pe angajamentul Guvernului rezultă că salariile din învățământ vor beneficia de o creștere medie de 65%, începând cu 1 ianuarie 2024
prin raportare la 1 ianuarie 2023. În acest moment, apreciem că prezența în OUG a acestui nou angajament oferă garanții suplimentare pentru viitoarea salarizare a personalului din educație.

Elementele de noutate apărute astăzi au accelerat luarea unor decizii la nivelul FSLI și SPIRU HARET. Acestea au decis, urmare a noii oferte guvernamentale și în urma consultării cu structurile sindicale județene suspendarea condiționată a grevei generale de apariția în „Monitorul Oficial” a noilor angajamente ale Executivului. Mai precizăm că federațiile sunt cele care au inițiat deschiderea conflictului de muncă și tot ele sunt cele care-l pot închide sau suspenda, nu organizațiile județene. Decizia, însă, de suspendare poate fi anulată sau confirmată de către membrii de sindicat la nivelul fiecărui județ, implicit al Iașului. Dar doar în condițiile în care există fundament legal de 51% din totalul membrilor de sindicat.

Având în vedere toate aceste lucruri, prezentate la nivel național, s-a decis suspendarea grevei generale de către cele două federații, condiționată de apariția în „Monitorul Oficial” a ordonanței, așa cum a fost asumată de către Guvern. Astăzi vom lansa un nou sondaj pe această nouă ofertă a Guvernului pe care vă rugăm să-l transmiteți în termenul pe care-l vom comunica, pentru a putea avea un răspuns al județului Iași la ultima ofertă.

Ne cerem scuze pentru derularea cu rapiditate a acestor evenimente, dar care excede sferei noastre de acțiune.

Vă mulțumim!
Așteptăm răspunsul dumneavoastră la sondajul pe care-l vom lansa în jurul orei 17:00, pentru a putea să ne asumăm sau nu continuarea grevei. Vă rugăm ca până la ora 20:00 să transmiteți un răspuns, pentru a formula poziția oficială a USLIP Iași”, este mesajul transmis astăzi de USLIP.

Revenim cu detalii!

Comentarii
  • Hai! Fuguța la meditații!

  • Vrem 10.000 ron pe luna

  • v-au vandut baietii de la conducere pe gaura de la covrig

  • Loredana Amoftei, 49 de ani, profesoara Iasi

    Sunt profesoara si castig o mizerie de salariu, 3900 lei dupa 15 ani. Banii nu ajung nici pentru mancare. Concedii? Nimic. Saracie maxima. Cum se poate asa ceva? Vrem salarii decente. In Romania abia de la 2500€ pe luna in sus se poate trai relativ decent… Asa un minim…

  • Nu ti-ar fi rusine !!!

  • Bai, da’ voi sunteti de-o nesimtire crasa. Sunt oameni cu mai multe studii decat voi care muncesc pe bani mai putini, mai multe ore. Si nu iese nimeni in strada. Numai lachiosii astia care lucreaza 4 ore pe zi si plang ca nu le ajung 4000 de lei pe luna si vor mii de euro ca sa se plimbe pana la scoala, sa mai barfeasca prin cancelarie si apoi acasa la meditatii. Nu va este rusine?! E plina Romania de analfabeti, dar ei vor debutanti cu 4000 de lei. Sunt oameni care dupa 10 ani de munca au ajuns la 4000 de lei pe luna. Ca ai nevoie de experienta. Nu, nene. Nu. Ei o vor pe Georgeta, care a facut un modul psiho-pedagogic (cum am facut 70% dintre cei trecuti pe la facultate, ca deh, „fa-l, mama, ca nu stii cand o sa ai nevoie”) si a luat 3 la titularizare sa ia 4000 de lei. Adica eu sa merg la scoala, sa invat, la facultate, sa invat iar, sa dau teste sa ma angajez, sa fiu cel mai bun, sa ma perfectionez, sa invat chestii noi, sa fiu performant, sa platesc un vagon de taxe ca Georgeta sa ia 4000 ca nah, asa vor niste lachiosi care „ei se ocupa de educarea oamenilor”. Care educare, ma? Aia care scot elevi buni, da, tata, da-le si 7000 de lei. Dar nu toti puchinosii sa primeasca pomana.

  • Aurelian, esti un mare prost care isi spune puternic opinia !

  • E clar ca esti unul din aia care stie doar sa turuie pe de rost dintr-o carte la clasa si vrea 5000 de lei pt. asta. Si cumva te-a lovit ce-am zis, ca „cuuuum, baaa, sunt oameni care nu ne venereaza?!”. Nu. Pe aia de merita, da. In perioada 5-8 + Liceu + Facultate + Master am avut doar 6 Profesori. Profesori. Tot respectul si stima pentru ei. Restul niste gusteri vai de viata lor. Era una de istorie care nu stia mai mult de ce era in manual si daca indrazneai sa inveti/spui mai mult iti scadea 2 puncte, ca 10 era nota profesorului. Asa ca, nea Mihai, vorba cantecului, ca*a-te si hai.

  • Aurelian, ala care isi spune tare si apasat opinia

    E clar ca esti unul din aia care stie doar sa turuie pe de rost dintr-o carte la clasa si vrea 5000 de lei pt. asta. Si cumva te-a lovit ce-am zis, ca „cuuuum, baaa, sunt oameni care nu ne venereaza?!”. Nu. Pe aia de merita, da. In perioada 5-8 + Liceu + Facultate + Master am avut doar 6 Profesori. Profesori. Tot respectul si stima pentru ei. Restul niste gusteri vai de viata lor. Era una de istorie care nu stia mai mult de ce era in manual si daca indrazneai sa inveti/spui mai mult iti scadea 2 puncte, ca 10 era nota profesorului. Asa ca, nea Mihai, vorba cantecului, ca*a-te si hai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *