Actualitate

Slujba de Bobotează: Cum se va împărți apa sfințită anul acesta

Publicat: 04 ian. 2021

Biserica Ortodoxă a anunțat programul slujbei de Bobotează și cum se va împărți apa sfințită anul acesta.

Evenimentele religioase care vor avea loc la Catedrala Patriarhală din București, de sărbătoarea Botezului Domnului, vor ține cont de restricțiile impuse de pandemie: credincioșii vor avea căi speciale de acces la slujbă, iar apa sfințită va fi distribuită în sticle gata îmbuteliate, anunță Patriarhia într-un comunicat de presă.

Slujba de Bobotează: Credincioșii vor putea primi Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată

Pe 6 ianuarie 2021, de Bobotează, începând cu ora 7.00, credincioșii vor putea primi Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată pe 5 ianuarie. Aghiasma Mare din 6 ianuarie va fi folosită doar la binecuvântarea credincioșilor prin stropire.

În Ajunul Bobotezei, marți, 5 ianuarie, între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În același timp, în Altarul de vară, va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marți, 5 ianuarie, vor fi oferite credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7:00, lângă Altarul de vară. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

Boboteaza, cu respectarea normelor sanitare

Miercuri, 6 ianuarie, între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioșilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza doar dinspre Piața Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricționat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală).

Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârșită din nou Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reședinței Patriarhale, după care credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenți, ci credincioșii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

IPS Teodosie, grăbit să sfințeaască apa

IPS Teodosie a furat startul sărbătorii de Bobotează. La Constanța s-au sfințit deja apele, cu o zi mai devreme decât cere calendarul bisericesc.

Înaltul prelat nu s-a urcat, ca în alte dați, pe o cisternă, însă a defilat într-un echilibru fragil pe o punte de lemn, instalată între butoaie. În loc să asculte slujba, credincioșii s-au luptat să apuce cât mai multe sticle cu agheasmă, dar mulți au rămas fără dopuri, pitite rapid prin sacoșe de alți enoriași. Au venit la catedrala Arhiepiscopiei Tomisului, în căutarea liniștii interioare, înainte de Bobotează.

„O sărbătoare cosmică, pentru că participă și Tatăl, cum vom asculta în Sfânta Evanghelie”, a spus IPS Teodosie.

Și la București s-a făcut duminică, 3 decembrie, „prima tranșă” de agheasmă mare, pentru ca preoții să aibă destulă, mergând din casă în casă în ajun. Creștinii care au prins momentul au făcut rost imediat de sticle goale.

Săvârşirea slujbei de sfinţire a apei — Aghiasma Mare, în ziua Praznicului Bobotezei din 6 ianuarie 2021, se va face la fiecare biserică parohială, în exteriorul Iăcaşului de cult (în curte, sau la un râu din apropiere acolo unde există această tradiţie), cu respectarea măsurilor de distantare fizică, fără a mai fi organizate procesiuni comune în marile oraşe.

Adauga un comentariu