Local

Slujba de sfințire a apei de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Ce restricții trebuie să respecte credincioșii pentru a lua agheazmă mare – Update/ Galerie Foto/ Live Video

Publicat: 06 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Slujba de sfințire a apei de Bobotează la Catedrala Mitropolitană din Iași. Ce restricții trebuie să respecte credincioșii pentru a lua agheazmă mare - Update Galerie Foto Live Video
Mitropolia Moldovei și Bucovinei

La Catedrala mitropolitană din Iași slujba de sfințire a apei (agheazma mare) se va face în ziua de 6 ianuarie (miercuri), după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și anul trecut. În jurul orei 11.00 va începe această slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi.

Având în vedere temperaturile ridicate din acest an, crucea de gheață nu va mai fi prezentă în fața Mitropoliei ieșene. Pentru a marca totuși sărbătoarea Bobotezii și a respecta tradițiile, reprezentanții Catedralei Mitropolitane au confecționat o cruce de circa 4 metri, însă din crengi de brad.

Butoaiele au fost pregătite și umplute cu apă pentru a fi sfințite. Agheazma mare va fi pusă pusă în sticle de plastic și înmânate tutoror credincioșilor astăzi, 6 ianuarie 2020, după ce se va desfășura Sfânta Liturghie.

Alte persoane s-au adunat ieri pentru a-și procura agheazma mică.

UPDATE: Zeci de credincioși s-au adunat astăzi, 6 ianuarie 2020, pentru a primi agheazma de Bobotează.

În aceste momente, preoții țin slujba de sfințire a apei.

Pandemia de coronavirus a schimbat total atmosfera de la slujba de Bobotează. La Iaşi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, s-a înregistrat cel mai mic număr de participanţi din ultimii zece ani.

Dacă în anii trecuţi curtea Mitropoliei din Iaşi era plină de credincioşi, anul acesta, printre zecile de garduri de protecţie, s-au strâns câţiva ieşeni.

De asemenea, agheasma sfinţită a fost în cantitate mai mică faţă de anii anteriori, când se sfinţeau 10 sau 11 butoaie a câte 1.000 de litri.

Știre inițială

Având în vedere situația specială în care ne aflăm, pentru a oferi credincioșilor condiții să poată participa la slujbe păstrând distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în cinci locații diferite din incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite și de slujitori diferiți – conform canoanelor. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 06.30, 08.00, respectiv 09.30 – oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locații diferite. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de voluntari către aceste locații în care se va putea intra în număr limitat.

Credincioșii vor lua agheazmă mare, stând la un rând organizat

Cei care vor dori să ia agheazmă mare de Bobotează vor trebui să stea la un rând organizat ca la hramul din 14 octombrie: o singură persoană poate sta pe lățimea rândului, la distanță de 1,5 metri față de persoanele din spate și din față, purtând mască. De-a lungul rândului vor fi dispozitive automate de soluție dezinfectantă. Pentru sfințire sunt pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare. Agheazma mare va fi oferită credincioșilor doar de către voluntari care vor purta mască și mănuși. Un număr total de aproape 40 de voluntari vor veghea la respectarea măsurile luate, inclusiv de-a lungul rândului.

Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (agheazma mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheazmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile călugărești din incinta ansamblului mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și este oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, reprezentanților presei, membrilor corului și altor categorii de persoane”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Catedralei Mitropolitane din Iași.

Adauga un comentariu