International

Smartwatch-urile pot detecta infecția cu coronavirus cu până la șapte zile înainte de apariția simptomelor

Publicat: 17 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Smartwatch-urile pot detecta infecția cu coronavirus cu până la șapte zile înainte de apariția simptomelor
smartwatch -urile pot detecta infectarea cu COVID-19, arată un nou studiu

Studiul Mount Sinai Health System, publicat pe platforma medrxiv.org, a monitorizat modificările variabilitații ritmului cardiac al participanților – modul în care timpul scurs între bătăile inimii variază în timp. Studiul a descoperit că bolnavii de COVID prezintă modificări mici ale variabilității ritmului cardiac, cu alte cuvinte, au o variație mică a timpului scurs între bătăile inimii, valoarea acestuia este mai stabilă, spre deosebire de persoanele COVID negative, la care modificările erau  dese.

Variația timpului dintre bătăile inimii este de altfel un indicator deja recunoscut al modului în care funcționează sistemul imunitar al organismului.

O rată mare de variabilitate a ritmului cardiac nu reflectă un ritm cardiac accelerat, ci indică faptul că sistemul nervos al organismului este activ, adaptabil și mult mai rezistent la stress.

”Cunoșteam deja faptul că intervalul de timp dintre bătăile inimii se modifică în momentul în care în organism se profuce o inflamație, iar COVID este o boală extrem de imflamatoare. Acest aspect poate determina dacă o persoană este bolnavă, chiar înainte de conștientiza acest lucru”, a declarat pentru CBS News Rob Hirten, autorul studiului.

Studiul s-a desfășurat în perioada 29 aprilie-29 septembrie 2020, iar participanții, în număr de 300, fac parte din personalul medical al Spitalului Muntele Sinai.

Studiul efectuat la Universitatea Stanford, publicat în Nature Biomedical Engineering, în noiembrie 2020, a indicat aceleași rezultate – 81% dintre pacienții testați pozitiv de coronavirus au prezentat modificări ale ritmului cardiac cu câteva zile înainte de apariția simptomelor.

Studiul a examinat datele colectate de la 32 de pacienți, testați pozitiv cu coronavirus, dintr-un eșantion de 5.000 de participanți.

Echipa de cercetători de la Stanford a creat un sistem de alertă a purtătorilor dispozitivelor respective, care îi avertizează atunci când ritmul cardiac devine mai alert pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

”Am setat alarma să aibă un anumit grad de sensibilitate, fluctuațiile obișnuite ale ritmului cardiac nu o vor declanșa, doar modificările semnificative și de durată o vor face”, a declarat conducătorul studiului, prof. Michael Snyder.

Dezvoltarea unor aplicații bazate pe această descoperire ar putea compensa neajunsurile testării coronavirusului, prin faptul că ceasul oferă datele imediat, într-un mod neinvaziv.

Adauga un comentariu