Eveniment-Social

Șocant. Dezvăluiri uluitoare despre un ucigaș care lovește Iașul. De ani buni, nimeni nu a făcut niciun plan să rezolve problema

Publicat: 22 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șocant. Dezvăluiri uluitoare despre un ucigaș care lovește Iașul. De ani buni nimeni nu a făcut niciun plan să rezolve problema

Județul Iași se confruntă de ani buni cu o problemă la care nimeni nu reușește să găsească vreo soluție viabilă. Cu toate că autoritățile au tot făcut planuri peste planuri, măsurători și nu numai, soluțiile întârzie să apară. După municipiu, situația nu se prezintă prea roz nici în zona metropolitană

Municipiul Iași și mai multe localități din jur continuă să se confrunte cu un adevărat dezastru. În ultimii ani, problema poluării a ajuns o piatră de moară pentru ieșenii din zona metropolitană. Autoritățile au început de ani buni să tot facă planuri și studii pentru reducerea efectelor poluării, însă rezultatele întârzie să apară. Și în prezent se caută soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, proiectul fiind mai mereu dezbătut de autoritățile ieșene.
Un detaliu care dă de gândit este legat de starea drumurilor.

Pentru că foarte multe drumuri din județ arată ca după război, unele chiar în jurul Iașului, acestea prezintă un grad ridicat de poluare. Și asta nu este tot. Raportul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) va fi prezentat plenului Consiliului Județean Iași pentru a se găsi soluții.
În ceea ce privește traficul rutier, planul de calitate a aerului arată faptul că, din 2012 încoace, situația nu este îmbucurătoare. În raport se arată faptul că numărul de mașini înmatriculate în ultimii ani a dus la creșterea emisiilor pentru indicatorii CO, NOx și NO2 provenite din sursele mobile- transport rutier.

Poluare de pe urma locuințelor

Un alt aspect semnalat este legat până și de încălzirea locuințelor. Autoritățile au semnalat faptul că explozia de locuințe din ultimii ani din jurul Iașului a dus la o creștere a gradului de poluare. Acest lucru este cauzat și de materialele folosite pentru încălzirea locuințelor, în special a gazului metan. „Sursele de emisii rezidențiale sunt reprezentate în special de arderea combustibililor fosili pentru încălzirea locuințelor, șantiere, asfaltări de drumuri și sunt importante în special pentru emisiile de PM10, PM2.5, CO, NMVOC. Orașele sunt instrumente-cheie într-o economie competitivă bazată pe cunoaștere, crearea de prosperitate, prin funcțiile lor, find considerate centre de polarizare pentru localitățile rurale din vecinătate. Un stil de viață urban presupune un consum ridicat de resurse și o cantitate mare de emisii poluante.

Conform Planului de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020, populația înregistrează un trend anual de descreștere. Pe medii de rezidență, descreșterea este mai mare în mediul urban.
Datorită creșterii populației din mediul rural, putem deduce o migrație a populației din mediul urban în mediul rural. De aici putem concluziona că este justificată cantitatea mare de emisii provenită din arderea combustibililor fosili pentru încălzirea locuințelor. De asemenea, se poate observa că cele mai multe locuințe din jurul municipiului Iași aveau ca mod de încălzire centrale pe gaz”, precizează specialiștii de la APM Iași.

Lovitură pentru agricultură

O altă problemă ține și de sectorul agricol. În plan se arată că și utilizarea casnică a solvenților, operații agricole efectuate la nivelul fermelor, inclusiv depozitarea, manevrarea și transportul produselor agricole pot duce la creșterea gradului de poluare. „Sursele agricole sunt reprezentate în special de activitățile de creștere a animalelor și de lucrările specifice cultivării terenurilor ce implică activități de mecanizare și chimizare, utilizarea produselor fitosanitare a îngrășămintelor pe terenurile cultivate fiind în special importante pentru emisiile de NH3, NO și particule în suspensie”, se mai arată în raport.

Practic, energia electrică și cea termică au ajuns să reprezinte un grad ridicat de poluare în jurul Iașului. „Potrivit analizei inventarelor de emisii aferente perioadei 2012-2014, putem observa că principalele activități responsabile de cantitățile mari de emisii pentru indicatorii analizați la nivelul județului Iași (cu excepția emisiilor de particule în suspensie PM10 aferente municipiului Iași) sunt producerea de energie electrică și încălzirea comercială și instituțională. Cel mai mare aport la emisia de PM10 și PM2.5 din industrie la nivelul județului Iași, în anul 2013, îl are producerea energiei electrice și termice de aproximativ 96,95 la sută. Cele mai importante surse de suprafață la nivelul județului pentru emisiile atmosferice sunt reprezentate de sursele de emisie din mediul rezidențial și de sursele de emisie din agricultură”, mai arată raportul autorităților județene în acest sens

Adauga un comentariu