Profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București, Dan Gheorghe Dungaciu a discutat la BZI LIVE despre un balon ce aparține Chinei și se afla zilele trecute deasupra Statelor Unite ale Americii.
Chinezii au declarat în acest context că ar fi vorba despre un „dirijabil civil” care a deviat de la ruta planificată, iar detaliile acestea survin după o îngriorare a oficialilor americani din domeniul apărării care au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine”.
Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE
Dan Gheorghe Dungaciu a explicat într-o nouă ediție BZI LIVE semnficația balonului Chinei ce se afla deasupra Statelor Unite ale Americii. Se pare că obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. Iar aici este de precizat că în Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.
Așadar, în acest context, sociologul Dan Gheorghe Dungaciu explică cum acest eveniment nu face decât să schimbe planurile de focus, mutând atenția oamenilor de la războiul din Ucraina spre tensiunea SUA-China.
„Ce se întâmplă acum în relaţia bilaterală SUA-China este evident că e fundamental, pentru că această relaţie va structura ordinea mondială în momentul în care aceasta va ajunge să fie într-un asemenea fel. Pentru că, deocamdată, această foarte uşoară intrare în criza relaţiei dintre Washingon şi Beijing arată că de fapt, relaţia celor două state nu e structurată, nu există ordine mondială structurată pe baza acestei relaţii… Pentru că, dacă ar fi existat, precum Războiul Rece, existau inclusiv mecanisme prin care asemenea crize să fie clarificate, cel puţin pe termen scurt.
Altminteri spus, preşedintele Biden şi preşedintele Xi au vorbit la telefon, au spus nu va fi Război Rece, Blinken avea pregătită o vizită foarte importantă la Beijing, unde urma să se întâlnească inclusiv cu liderul Xi, dar, vine acest balon şi toată ordinea aceasta a relaţiei explodează.
Ce înseamnă aici o ordine mondială, dar e ceva amenajat de câştigătorii războiului… Învingătorii construiesc ordinea mondială, în care apar şi instituţii şi se clarifică relaţii pe care trebuie să le aibă marile puteri între ele; marile puteri şi locotenenţii; marile puteri şi cei care nu fac parte din nici o tabără, cei nealiniaţi şi există un pic de reglementări care duc spre o predictibilitate.
Apoi, ar trebui să privim, mai ales noi, cei din est, pentru care războiul din Ucraina este elementul fundamental care pivotează ordinea lumii şi interesul agendei globale, noi ne uităm la acest element prn ceea ce inclusiv se întâmplă la frontieră. E un semnal foarte semnficativ dat la Washington. Altminteri spus, balonul acela care reprezintă China şi ameninţarea Chinei e de fapt semnalul că principala ameninţare pentru America este China. De acolo trebuie plecat.
Sigur că ceea ce se întâmplă în Ucraina e important, ceea ce face Federaţia Rusă e grav, dar, să ne amintim cum apare Federaţia Rusă în documente oficiale americane, e o provocare acută. Iar asta e ca şi cum ai avea o criză cu temperature foarte mare la un moment dat, o rezolvi, dar e pe termen scurt.
China e o provocare strategică. E o provocare structurală pentru America”, a spus Dan Gheorghe Dungaciu.
Dan Gheorghe Dungaciu: „Washington-ul ne spune că această adevărată problemă este China”
Invitatul BZI LIVE ne îndeamnă să fim foarte atenția la cursul schimbării evenimentelor și cum ne afectează pe noi, ca țară, acest punct de vedere.
„Balonul acela care a plutit mai mult decât era cazul, evident, deasupra Statelor Unite ne îndeamnă să ridicăm privirile, să ne uităm în sus către adevărata problemă , iar Washington-ul ne spune că această adevărată problemă este China.
Deci dacă ar fi să judecăm din această perspectivă, am putea să ne aşteptăm ca de aici încolo discuţia despre China să fie tot mai intensă şi e evident că s-ar putea că ştirile despre Ucraina să nu mai fie în prim-plan. Cam asta este unul dintre riscuri, dacă privim dinspre est, dinspre Europa. Pentru că de când a fost acea criză, agenţiile de presa din SUA, interesul lor pentru acest eveniment nu a scăzut. A fost întors pe toate părţile… ce se va întâmpla de aici înainte… O să ajungem ca într-o situaţie din ’60, cu celebrul avion american de supraveghere care a fost descoperit şi dărâmat de sovietici.
Din punctul acesta de vedere, depinde de cum evoluează acest episod, dar până în acest moment noi vedem că această temă nu e deloc atenuată. E o temă care continuă şi care schimba priorităţile, schimba ordinea principală a evenimentelor în detrimentul a ce se întâmplă în Ucraina. E de urmărit, dincolo de evenimentul în sine, în ce manieră afectează ordinea de priorităţi a agendei americane pentru zona noastră”, a spus sociologul Dan Gheorghe Dungaciu.