Prima pagină » Actualitate » Sociologul Mirel Palada, în emisiunea BZI LIVE „Dezbaterea Zilei” arată ce este în spatele neadmiterii României în Schengen
Sociologul Mirel Palada, în emisiunea BZI LIVE

Sociologul Mirel Palada, în emisiunea BZI LIVE „Dezbaterea Zilei” arată ce este în spatele neadmiterii României în Schengen

14 dec. 2022, 15:00,
în Actualitate

Mirel Palada a discutat în cadrul noii ediții „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre adevăratele motivele ce se află în spatele votului negativ acordat de Austria la data 8 decembrie, atunci când în urma întrunirii Consiliului JAI s-a decis ca România să nu fie primită în Spațiul Schengen. Totodată, sociologul prezintă rezultatele unui sondaj menit a găsi principalul vinovat al acestui eșec.

„În momentul de faţă românii consideră că sunt trei personaje responsabile pentru ce s-a întâmplat: președintele României care este responsabil, în al doilea rând, este de asemenea de vină Klaus Iohannis, și mai este un personaj care este de vină, Klaus Wegner Iohannis. Toată lumea este muci, supărată, varză, pe cel care este la vârful puterii”, a spus Mirel Palada la BZI LIVE.

Mirel Palada, în emisiunea BZI LIVE „Dezbaterea Zilei”

Sociologul Mirel Palada a explicat în emisiunea BZI LIVE „Dezbaterea Zilei” din 14 decembrie, despre motivele care i-au determinat pe austrieci să voteze negativ aderarea României la Spațiul Schengen.

„Întradevar, sunt două lucruri distincte pe care trebuie să le abordăm. În primul rând, trebuie luată în considerare o evaluare a situaţiei în sine, a acestui eşec Schengen și cine este responsabil de situație. Dar pe de altă parte, la fel de important, dar o chestie distinctă, ce crede lumea despre această situaţie, cine cred românii că este responsabil. Şi al treilea lucru, la feld e distinct, care sunt consecinţele cel puțin din punct de vedere social.

Când facem analiza fenomenului în sine, lucrurile sunt destul de încurcate. Putem să venim cu cel puțin 2-3 explicaţii la fel de pertinente, dar adevărul este undeva la mijloc. Nu putem să separăm în primul rând componenta externă de componenta internă. În momentul de faţă, în România toată lumea este tentată să dea vina fie exclusiv pe intern, pe nasoii de la putere, pe autoritățile care nu sunt pricepute, că iar ne-am furat-o… bun. Apoi alţii care din contră zic că ăștia ai noștri nu au nici o vină, din cauza factorului extern s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

Dar este clar că ai noştri nu sunt totalmente de vină. Iar din punctul meu de vedere, deși nu sunt o persoană care țin cu cei de la putere în momentuld e față, consider că fac foarte multe chestii greșite, de data asta, în mod paradoxal, tind să cred că este mai degrabă factorul extern care să fie vina acestui eșec. Ai noştri sunt mediocri, nu au capacitate de proiecție a puterii, nu negociază aşa cum trebuie, nu recurg la cartea pedepsei, noi tot timpul încercăm să obţinem favoruri de la centrul imperiului, de la statele dezvoltate, pe bază de peşcheş. Le dăm ceva, de cele mai multe ori mai mult decât se cuvine într-o asemenea tranzacție, doar-doar să fim îngăduiți. Şi niciodată nu avem atitudinea care să conţină potenţial ostilitate. Adică să le scoatem în evidență care sunt consecințele. Iar asta face parte dintr-un proces de negociere. Deci dacă nu ai putere, eşti slugă.

România, din păcate, după căderea comunismului, a fost întotdeauna în această situaţie ingrată în care știm doar să ne facem preş. Ca să intrăm în UE, a trebuit să dăm și Petromul, și toate bijuteriile coroanei… O știu românii și sunt din ce în ce mai conștienți de lcururile astea. De data asta, ce pun eu pe seama autorităţilor ca şi problemă, este că nu au recurs suficient de mult, din timp, la cartea pedepsei. Cum s-a întâmplat de exemplu cu Croaţia, care a fost primită și pentru faptul că a dat ceva, dar ‘vedeți și ce se întâmplă dacă nu ne primiți, că Oha contracte!’.

Ăsta este un termen foarte diplomatic. Croații au făcut chestia asta, ungurii, polonezii fac de ceva timp chestia asta. România nu a făcut-o până acum, dar la spartul târgului după ce am fost respinși din Schengen încă o dată, e mintea românului cea de pe urmă și ne dăm și noi seama că putem să îi blocăm pe austrieci. Dar e prea târziu. Nu am folosit cartea asta. E ca și cum ai avea un atu în mânecă, ai pierdut jocul și apoi zici ‘maamă, fii atent ce aveam aici!’ Asta ar fi responsibilitatea internă.

Însă responsabilitatea externă este cea mai importantă. Ostilitatea Austriei de a se pune pe picioarele din spate şi a negocia, pentru că ei suferă de un flux de migraţie din ce în ce mai mare. Austriecii sunt mai reticenţi în a primi valul ăsta estic european, şi au probleme. – min7

Şi atunci au folosit acest subiect al României şi Bulgariei drept pretext.

Faptul că au alegeri la sfârșitul lui ianuarie. Au o creştere a partidelor antieuropene. Partidul care este acum la guvernare urmează să cadă în alegeri şi încearcă să combată această eroziune adoptând un ton mai aspru. Şi astea două merg mână în mână. Dar, nu cumva există şi ipoteza că putem noi să ne facem şi preş, şi România şi Bulgaria nu o să fie primite, nu pentru că nu vrea Austria, ci pentru că nu vrea Germania? Şi fac cu schimbul, în aşa fel încât să nu permită alalong intrarea României şi Bulgariei.

Deci avem deja trei chestii externe, care sunt mai importante decât factorul intern. De data asta ai noştri s-au mobilizat mai bine, şi tot nu a ieşit. Nu cumva nu iese pentru că orice am face noi, nu o să iasă? Asta vine să definească strategia de relații internatioanle pe termen mai lung?

Nu cumva ar trebui să mărim relaţiile cu Europa post-comunistă, cu Turcia…?”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada: „Băi, deştepţilor, ne jefuiesc austriecii de 20 de ani!”

Mirel Palada a afirmat de asemenea, că în urma unui sondaj efectuat de Sociopol, a reieșit faptul că românii atribuie întreaga vină a eșecului Schengen președintelui Klaus Iohannis. Ceea ce este uimitor, este că nici unul dintre respondenți nu au pomenit de Austria, sau Olanda. Românul este înverșunat pe șeful statului și dorește ‘vărsare de sânge’, demisii și controale la marele companii.

„Pe partea de opinia publică, când ne referim la realitatea subiectivă, Sociopol a măsurat efectul acestui eşec. Românii consideră că e mai degrabă vina părţii interne, decât a părţii externe. Vă daţi seama ce se întâmplă în România, decât să pună pe seama Austriei. Nimeni nu dă vina pe Olanda, deşi Olanda a făcut un joc foarte parşiv, foarte scârbos. Că ea s-a opus și României, opunându-se Bulgariei.

Este o furie, nu vreţi să ştiţi ce furie este la adresa lui Iohannis. Şi e de abia începutul. Asta îi grăbeşte lui erodarea ca preşedinte şi îl face să intre în perioada aceea de sfârşit de mandat, este decorativ, şi descoperă că dosarele penale înfloresc. El îşi dorea să se transforme în lame duck cât mai târziu. Când ajungi la sfârşitul puterii, ajungi ca o rață şchioapă. La fel s-a întâmplat şi cu Băsescu, dar cu el s-a întâmplat 2 ani mai devreme.

Nu spun acum că PNL-ul o să se ducă în cap la 3%. Dar dintr-un partid de 50%, care era pe vârful gloriei, cu 70% încredere… s-a erodat la 20%. A pierdut voturi cât casa şi vă mai pierde. Şi riscă să se ducă spre un 15-17%. Să fie clar sub PSD, AUR şi să fie să păţească ruşinea, să fie sub USR. De ce? Pentru că Iohannis.

Principalul lui proiect, România Educată este de o mediocritate strigătoare la cer.

Acum, au ajuns până şi tefeleii, trotinetiștii au ajuns să se dezică de el şi să zică Satana!

Supărare la adresa Austriei. Nu vreţi să știți ce consecinţe economice vor românii. 70% vor naţionalizarea petrolului şi controale economice, boicot taxe… tot ce s-a discutat în spaţiul public, la toate rezonează românii.

Jale mare, jale mare la adresa austriecilor!

Evident că este şi un pic de ipocrizie, că după ce ne-au zgârâiat pe faţă, ne-am dat seama de ceea ce ne-au făcut de 20 de ani de zile. Pentru că OMV-ul şi Raiffesen-ul, sunt nişte bănuieli.. că sunt nişte ruşi în spate. Că Viena este doar

De 20 de ani românii sunt păcăliţi foarte uşor. Eficienţa, FMI, capitalism.. Ba România este mai eficientă decât Austria, dar noi – min 23

Şi atunci, am îngăduit, fiind păcăliţi de către guvernanţii noştri şi formatorii de opinie că e bine aşa. Din partea celor care ne conduc şi a susţinătorilor politici, care zic că boierii locali sunt nişte corupţi şi banii trebuie să îi ia cei de la imperiu, că ăia ne dau nouă dezvoltarea şi bunăstarea… Nu, trebuie să se ducă banii la Strasbourg. Că merită vienezii, că noi suntem nişte lăutari..

Acum, dintr-odată, fix ca în Biblie, au descoperit strălucitorii noştri turnul Damascului. Când ţi se schimbă scufiţa la 180 grade. Tefeliștii noştri, rezițtii noştri au avut această iluminare: „Ne jefuiesc austriecii, vai, ce nasol. Băi, deştepţilor, ne jefuiesc austriecii de 20 de ani”! „, a conchis Mirel Palada.

Mirel Palada a discutat la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE  din 14 decembrie și despre Revoluția de la 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`