Sociologul Mirel Palada a discutat din nou la BZI LIVE despre cum înălțarea Domnului și Ziua Eroilor îl „împiedică” pe premierul Nicolae Ciucă să facă rotativă. De altfel, invitatul a abordat și subiectul controversat, legat de intenția președintelui Iohannis de a pune „botniță” rețelelor de socializare.
Mirel Palada la BZI LIVE
Sociologul Mirel Palada a vorbit la BZI LIVE despre cum premierul Nicolae Ciucă a declarat că își va depune mandatul și va proceda la acordul pe care l-a avut cu PSD pentru rocada guvernamentală, dar că nu este convins că rotativa guvernamentală se va realiza pe 25 mai pentru că este sărbătoare.
„Deci nu poți să schimbi guvernul într-o zi de sâmbătă, când te pregăteşti de o zi de duminică, și mai ales de ziua Sfântului Iuliu Veteranu şi mai ales, sfântul mucenic Eliade, şi Sfântul Mărturisitor Ioan Rusu! Cum să schimb guvernul într-o zi cu Sfântul Ioan Rusu?! Ghinion! Duminica oricum nu se munceşte deloc… Şi uite aşa o ţinem din zi în zi şi ajungem în 2024.
Suntem de groază! Vai de capul lor!
Eu nu înţeleg un lucru elementar. Băi, cât de împiedicat să fii încât să nu îţi dai seama că vii cu nişte argumente patetice, penibile, care sunt mai penibile decata tuncic and ne duceam noi în clasa I şi ziceam ‘mi-a mâncat cățelu tema!’.
Ca să nu îţi dai seama că oamenii se prind de chestia asta şi ajung să le fie scârbă de tine, că eşti atât de bălmăjit, că nu poţi să ai curajul, că eşti militar… Românii îşi dau seama, ei nu sunt conştienţi! Şi ei continuă să se încăpăţâneze să o facă, nu au curajul să fie bărbaţi!
Vai de capul lor! Îşi merită soarta!
Este ispita militarilor şi a securiştilor dintotdeauna să calce în picioare democraţia, să accepte doar discursul oficial. Nu este nici un fel de diferență între ceea ce făcea Ceauşescu când impunea ceva şi ceea ce fac securiştii de acum, vor să impună doar discursul oficial.
Se întâmplă şi în Franţa, şi în America… democraţia este o stare de lucru socială foarte nesigură, pentru care trebuie să lupţi în mod continuu. În mod obişnuit, starea naturală a lucrurilor într-o societate o reprezintă lipsa, samavolnicia şi dictatura şi tirania! Pentru că aşa ne învaţă istoria.
Democraţia este un sistem foarte fragil, care este greu de întreţinut şi foarte greu de stricat. Şi ştim foarte bine ce s-a întâmplat în anii ’30 de exemplu, într-o ţară, theoretic civilizată, Germania, care a ajuns să facă nemerniciile cele mai groaznice în numele ştiinţei şi progresului, sub conducerea lui Hitler.
Şi atunci noi trebuie să învăţăm faptul că este foarte greu să întreţii o stare democratică, printre care şi drepturile omului şi dreptul de exprimare, de comunicare, să fie respectat. Pentru că întotdeauna apar astfel de ispite.
Am ajuns încetul cu încetul să cred că suntem într-o retrăire a anilor ’30, în care s-a ales din nou Praful şi s-a reintrat în război, s-au instituit din nou dictaturi şi au fost omorâţi oameni.. Suntem acolo, suntem în buză”, a spus Mirel Palada.