Actualitate

Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu la BZI LIVE, despre victoria anunțată de grupul Wagner: „Bahmutul a fost o zonă în care ziariştii nu aveau voie să intre. Ucraina nu permite intrarea”

Publicat: 22 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu la BZI LIVE despre victoria anunțată de grupul Wagner Bahmutul a fost o zonă în care ziariştii nu aveau voie să intre. Ucraina nu permite intrarea
Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician

Sociologul Dan Dungaciu a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cum Moscova a revendicat sâmbătă seara, 20 mai, cucerirea completă a oraşului Bahmut, , epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din 24 februarie 2022.

„Într-adevăr, este un război atât de important, care trebuie să fie aparat de divizii de minciuni. Noi nu ştim. Bahmutul a fost o zonă în care ziariştii nu aveau voie să intre. Ucraina nu permitea intrarea. Noi nu ştim cine a murit, cât a murit, că nu poţi să pleci de la ipoteza că au murit doar de o parte. Sigur că au murit şi unii şi alţii.

Nota bene: cei care au murit în Bahmut, celebrii luptători Wagner, erau oameni scoşi, majoritatea dintre ei, din închisori. Ei nu erau în câmpul muncii. Pentru societatea din Federaţia Rusă nu a fost o mare pierdere. Puţină lume ştie că, la nivel mondial, cei mai mulţi încarceraţi sunt în Statele Unite şi în Federaţia Rusă. Populaţia din carcere, de acolo, este extrem de mare.

Acum, cei din penitenciare, care şi-au dat viaţa pentru Federaţia Rusă, îi îngropi în cimitirele eroilor sau nu îi îngropi în cimitire? Ori îi pui în cimitire şi îi tratezi cu onorurile care i se cuvin unui soldat de carieră, care a luptat pe front, sau nu? Este puşcăriaşul, fostul criminal, care luptă în Bahmut pentru Federaţia Rusă mai puţin important decât un profesor universitar rus care fuge din calea războiului? Sau e mai puţin rus?”, a spus Dan Dungaciu la BZI LIVE.

Sociologul Dan Dungaciu la BZI LIVE

Dan Dungaciu a spus în emisiunea BZI LIVE de luni, 22 mai, că nu putem ști cu exactitate ce se întâmplă de fapt în Ucraina, în mod special în regiunea Bahmutului, de vreme ce presei nu i s-a permis accesul în acea zonă.

„Cert este că acolo s-au întâmplat nişte lucruri care ne este foarte greu să le evaluăm acum. Doi: s-au întâmplat nişte lucruri care strategic ne este foarte greu să le evaluăm acum. Au fost experţi speciali americani care au spus că tactica ce o face Ucraina în Bahmut este greşită, se sacrifica multe trupe, Bahmutul nu trebuia apărat, trebuia abandonat şi trebuiau construite dispozitive de apărare în afară Bahmutului, în alte zone mai favorabile acestei operaţiuni.

Nu ştim. Este mult prea devreme să spunem dacă ce au făcut ucrainenii este bine sau nu. Problema este că peste câţiva ani o să ne dăm seama dacă Ucraina a greşit sau nu a greşit.

Iar în al treilea rând, problema este că ce s-a întâmplat la G7 este o problemă de comunicare pe care o face preşedintele Zelenski – nu e gravă – , în momentul în care prima dată fiind întrebat de Bahmut spune că „nu există. Ucraina nu mai este, totul e pustiu şi gol”… Iar apoi, un consilier de-al lui a intervenit de la Kiev să spună „nu-i adevărat, noi încă luptăm. Preşedintele Zelenski nu s-a exprimat bine”… După care a venit Zelenski şi a rectificat. Aici a fost prima defecţiune de comunicare.

Iar toate astea nu se compară cu ceea ce fac ruşii, cu modul în care ruşii vorbesc despre război”, a spus Dan Dungaciu.

Adauga un comentariu