Magazin

Software-ul de analiză a datelor tahografului: cum să gestionați șoferii într-o companie de transport?

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Tahograful digital este un sistem care permite monitorizarea șoferilor de pe mașinile de mare tonaj, principalul scop al acestuia fiind acela de a asigura respectarea reglementărilor în vigoare de către companiile de transport în ceea ce privește programul de lucru al șoferilor, dar și de a verifica activitatea profesională a șoferilor, respectiv respectarea programului de condus și de odihnă necesar.

Practic, acesta reprezintă un sistem informatic al cărui scop este acela de a aduna laolaltă toate datele referitoare la activitatea pe care o are șoferul de camion în timpul efectiv de lucru. Odată obținute datele, este important modul în care acestea sunt gestionate în vederea respectării condițiilor de lucru de către șofer, dar și a obținerii unor avantaje specifice.

Importanța respectării timpului de lucru

Respectarea timpului de lucru de către un șofer de camion este unul dintre aspectele esențiale prin care este asigurată atât siguranța șoferilor și prin care pot fi prevenite accidentele rutiere sau de muncă. Pentru că oboseala este un factor iminent care poate avea consecințe grave, este important ca șoferii să respecte orele de lucru și mai ales pe cele de odihnă. Pe lângă respectarea programului de lucru de către șoferi, și managerii companiilor de transport sau managerii de flote trebuie să acorde o importanță deosebită acestui aspect.

Analiza datelor tahografului cu ajutorul unui software dedicat

Odată ce datele au fost înregistrate de tahograful digital, acestea trebuie arhivate, apoi analizate pentru a fi verificată respectarea reglementărilor în vigoare. În acest sens, un software de analiză precum tachograph analyse with Tachoscan Web – inelo.com reprezintă unul dintre cele mai utile și eficiente instrumente pe care managerii companiilor de transport îl au la dispoziție. Inovațiile din domeniul tehnologic fac posibilă citirea la distanță a tahografului prin folosirea unui software dedicat, fiind lăsat astfel deoparte transferul manual de date tahografice. În era digitală, accesarea datelor se face rapid și sigur, iar în acest fel companiile au un control mai mare asupra flotei și personalului angajat, având astfel posibilitatea unei optimizări crescute  a proceselor care țin de managementul companiei sau al flotei de transport.

Avantajele utilizării unui software de analiză a datelor tahografului

Utilizarea unui tahograf digital nu este un moft, ci o obligație reglementată la nivel european, ceea ce se traduce prin necesitatea implementării unui sistem de analiză a datelor tahografice într-un mod eficient, fără eforturi sau bătăi de cap. Pentru siguranța șoferilor și pentru bunăstarea afacerii, pentru economii de timp, de bani sau de efort, sistemele integrate de monitorizare în timp real reprezintă soluția pe care o are orice manager de companie de transport, așa cum poți afla și din informațiile oferite de promotor.ro.

Prin utilizarea unui software de analiză a datelor tahografului, se obțin economii substanțiale de timp, pentru că tahograful poate fi citit de la distanță, fără a fi nevoie să te deplasezi la vehicul, iar lectura este una impecabilă – în acest fel este limitat riscul de pierdere a datelor și sunt evitate, în acest fel, amenzile.

Mai mult decât atât, datele pot fi accesate de oriunde și oricând, astfel că managementul flotei dispune în permanență de datele necesare, iar arhivarea acestora are loc în deplină siguranță, deoarece datele sunt încărcate pe o platformă și sunt păstrate prin respectarea termenilor și obligațiilor de confidențialitate.

Gestionarea eficientă a șoferilor dintr-o companie de transport

Ceea ce le oferă un software de acest fel managerilor de flotă sau managerilor companiilor de transport este, înainte de toate, posibilitatea de a gestiona în mod eficient activitatea șoferilor din compania pe care o conduc. Având toate informațiile legate de programul de lucru al acestora, respectiv de obligațiile pe care le au și le respectă sau, dimpotrivă, de eventualele încălcări ale regulilor care le sunt impuse, managerii companiilor pot afla ce au de făcut în continuare cu angajații lor. Totodată, șoferii pot beneficia de informațiile înregistrate de tahograf pentru a-și apăra drepturile în diverse situații.

Documentarea completă a activității pe care o are fiecare șofer este esențială nu numai pentru ca acesta să își desfășoare activitatea profesională conform programului, ci și pentru prevenirea unor accidente cauzate de oboseală extremă, pentru prevenirea distrugerii de mărfuri din cauza conducerii la viteze mari sau pentru ca afacerea pe care o conduci să nu aibă de suferit.

Adauga un comentariu