Prima pagină » National » Solicitarea Consiliului de Export al României către Guvern: acordarea de ajutoare companiilor aflate în dificultate

Solicitarea Consiliului de Export al României către Guvern: acordarea de ajutoare companiilor aflate în dificultate

16 dec. 2022, 14:00,
BZI.ro, în National

Potrivit unui comunicat emis vineri, 16 decembrie 2022, Consiliul de Export al României a solicitat Guvernului prelungirea până la 31 decembrie 2023 a prevederilor în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare companiilor care se afla în dificultate. Anterior, Comisia Europeană a anunțat că va acorda 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România afectați de secetă.

De altfel, recent Guvernul a anunţat prelungirea până la 31 decembrie 2023 a ajutorului de stat acordat prin OUG nr.99/2022 pentru firmele noi înfiinţate, însă, potrivit Consiliului de Export al României, ajutorul trebuie acordat şi pentru firmele care sunt în activitate, nu doar a celor noi înfiinţate.

Solicitarea Consiliului de Export al României către Guvern: acordarea de ajutoare companiilor aflate în dificultate

Mai multe firme româneşti au fost afectate de actuala geopolitică şi de consecinţele economice, iar unii producători agricoli au suferit de pe urma secetei din 2021 şi 2022. Aşadar, preşedintele executiv al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din Romanai şi co-presedinte al Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, a menţionat că mecanismul de ajutoare specifice trebuie să continue.

„Prin prelungirea aplicării mecanismului Kurzarbeit şi a celorlalte ajutoare specifice, în contextul scăderii producţiei şi/sau a cifrei de afaceri a întreprinderilor şi plata indemnizaţiilor pentru activitate redusă până la 31.12.2023, firmele româneşti afectate de actuala conjunctură geopolitică şi de consecinţele economice ale acesteia vor fi în măsură să poată rezista, iar salariaţii acestora să nu aibă de suferit, evitându-se pierderea definitivă a unor locuri de muncă şi migrarea cadrelor calificate”, se menţionează în comunicatul semnat de Mihai Ionescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României.

Totodată, solicitarea ţine cont de prelungirea de către Comisia Europeană a Cadrului temporar de criza până la 31 decembrie 2023 „ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, pentru a ajuta companiile să trecă peste dificultăţile majore ale economiei României, care încă nu şi-a revenit după pandemie. Or, s-au înregistrat efecte directe asupra economiei româneşti, prin creşterea preţurilor la materiile prime, energia electrică şi carburanţi, ruperea lanţurilor de aprovizionare lipsa personalului din societăţile de transporturi rutiere internaţionale.

Uniunea Europeană va acorda circa 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România afectați de secetă

În altă ordine de idei, vă readucem aminte că anterior, Comisia Europeană a adoptat o schemă de 75 de milioane de euro pentru România, destinată producătorilor agricoli care au suferit pagube de pe urma secetei din 2021 şi 2022.

Potrivit Comisiei Europene, bugetul total atinge cifra de 365,6 milioane de lei, iar măsura vizează producătorii de grâu, seara, orz, ovăz şi rapita care au fost afectaţi direct de secetă. Pentru a primi aceste despăgubiri, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut peste 30% din culturi din cauza secetei. Agricultorii vor putea primi despăgubirile sub formă de granturi. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.

În aceeaşi cheie s-a pronunţat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că despăgubirile la culturile agricole afectate de secetă, însămânţate în toamna anului trecut, vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului.

Aşadar, rămâne de văzut cum va răspunde Guvernul României la solicitarea Consiliului de Export în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare companiilor aflate în dificultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *