Prima pagină » Actualitate » Sondaj nou: Schimbare majoră în turul 2. Cine este favoritul
Sondaj nou: Schimbare majoră în turul 2. Cine este favoritul

Sondaj nou: Schimbare majoră în turul 2. Cine este favoritul

05 apr. 2025, 21:40, 14 ,
Redacția BZI în Actualitate

Liderul AUR, George Simion, este preferat în intenția de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar în turul al doilea el pierde și în fața lui Nicușor Dan și a lui Crin Antonescu, potrivit unui sondaj realizat de agenția independentă MKOR.

Sondajul „Consumer Sentiment 2025” a fost realizat de MKO, o agenție independentă de cercetare de piață, în perioada 26 – 28 martie 2025, pe un eșantion de 1.500 de respondenți, ponderat după structura de rezidență, gen, vârstă, nivel de educație și comportamentul electoral din turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2024. Sondajul MKOR are o marjă de eroare de ±2.5% și un nivel de încredere de 95%.

Rezultate sondaj:

31,2% dintre alegătorii între 18 și 65 de ani l-ar alege pe George Simion într-un prim tur.

Nicușor Dan și Crin Antonescu, principalii contracandidați în turul 1: 22,7%, respectiv 18,8%.

În turul 2, Simion pierde în fața lui Nicușor Dan și Crin Antonescu, iar scorurile sunt strânse cu Victor Ponta și Elena Lasconi.

Electorat puternic polarizat socio-economic: susținătorii lui Simion sunt predominant din rural, cu venituri mici și studii generale.

Participare electorală potențial ridicată: 87% dintre votanții lui Simion și 94% dintre votanții lui Nicușor Dan declară că ar merge sigur la vot.

George Simion conduce, dar nu reușește să coaguleze o majoritate

În intenția de vot pentru primul tur, George Simion (AUR) este preferat de 22,4% dintre respondenți în opțiunea brută (luând în considerare toate opțiunile exprimate, inclusiv voturi nule sau indeciși). Scorul crește la 31,2% după redistribuirea opțiunilor valide, excluzând voturile nule, refuzurile și indecișii.

Rezultatul său ridicat este susținut și de nivelul semnificativ de indecizie din rândul electoratului: 16,2% dintre respondenți declară că nu știu cu cine ar vota, 5,9% și-ar anula votul, iar 5,3% afirmă că nu ar vota deloc, cumulând un total de 27,4% de opțiuni incerte sau negative.

Simion este urmat de Nicușor Dan (16,2% brut, 22,7% redistribuit) și Crin Antonescu (13,5% brut, 18,8% redistribuit). Victor Ponta obține 12,2% din opțiunile exprimate în listă și ajunge la 17,1% după redistribuire, în timp ce Elena Lasconi rămâne la un nivel scăzut al opțiunilor de vot, cu 3,8% în brut și 5,3% în redistribuire.

În scenariile testate pentru Turul al 2-lea, George Simion pierde în fața lui Nicușor Dan (35% vs. 31%) și a lui Crin Antonescu (33% vs. 31%), iar în competiția cu Victor Ponta rezultatul este la egalitate (30%-30%). În cazul unui duel cu Elena Lasconi, diferența între cei doi candidați este minimă (31%-30%).

Susținerea electorală a lui George Simion vine în principal dintr-o bază socio-demografică formată din persoane din mediul rural (58%), cu venituri mici (50%) și studii generale (59%). Alegătorii săi sunt mai degrabă persoane inactive (44%), iar motivația acestora în a-l alege pe Simion este dorința de schimbare și atitudinea anti-sistem (32%). Electoratul său are un nivel ridicat de determinare, 87% dintre susținători declarând că ar merge sigur la vot dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.

Notorietate și mențiuni spontane – un electorat indecis și fragmentat

Întrebarea deschisă adresată respondenților la începutul chestionarului confirmă gradul ridicat de fragmentare și incertitudine din peisajul electoral. La întrebarea deschisă „Cu cine ai vota?”, formulată înainte de prezentarea listei de candidați, peste 45% dintre respondenți nu au oferit niciun nume sau au refuzat să răspundă.

Dintre cei care au menționat spontan un candidat, Nicușor Dan conduce topul cu 11,9%, urmat de George Simion (9,8%), Crin Antonescu (8,4%) și Victor Ponta (8,3%). De remarcat și mențiunea frecventă a lui Călin Georgescu (7,6%), în ciuda faptului că acesta nu figurează pe lista candidaților.

Polarizare socio-economică accentuată

Datele relevă diferențe importante între bazele electorale ale principalilor candidați:

George Simion este susținut preponderent de persoane din mediul rural (58%), cu venituri mici (50%) și studii generale (59%). 44% dintre alegătorii săi sunt persoane inactive, iar motivația dominantă este dorința de schimbare și atitudinea anti-sistem (32%).

Nicușor Dan atrage electorat urban (72%), cu venituri medii și mari (72%) și studii superioare (43%). Principalele motive invocate pentru susținerea sa sunt personalitatea și integritatea (44%), precum și competența sa (21%).
Crin Antonescu beneficiază de o bază echilibrată socio-demografic, cu susținere importantă în mediul urban (61%) și un electorat cu venituri medii și mari (66%). Alegătorii săi invocă integritatea (33%) și orientarea politică (30%).

Victor Ponta este susținut mai ales de electorat urban, cu venituri medii (56%) și studii medii (42%), fiind perceput ca un candidat cu experiență (36%).

Elena Lasconi este aleasă de votanți cu un profil socio-demografic similar cu cel al votanților lui Nicușor Dan, dar cu o susținere mai scăzută, bazată pe orientarea politică și valorile ideologice (47%).

Absenteism și indecizie ridicate
Sondajul relevă și un nivel crescut de indecizie și absenteism potențial. Aproximativ 35%-45% dintre respondenți declară că ar vota nul, nu ar merge la vot sau sunt indeciși în scenariile de tur 2, indicând un grad scăzut de reprezentare al unei ponderi importante dintre alegători.

În același timp, intenția declarată de participare este ridicată: 87% dintre susținătorii lui Simion și 94% dintre cei ai lui Nicușor Dan afirmă că ar merge sigur la vot.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • MKOR este o agentie de marketing profilata pe studii de consumator si studii de oportunitate. Este independenta – cum declara ea – in masura in care esti independent fata de cine te plateste.
    Fostii ei clienti sunt firme precum Tusnad, IuliusMall, AFI Cotroceni, Build21, etc. Este prima oara cand face sondaje electorale.

  • Simion va castiga alegerile.

  • Pentru redacție(care semnează articolul): Care e „schimbarea majoră” de care vorbiți in titlu? Ați semnat „redacția” deci toți, cu scoală de jurnalism cu tot, ați aprobat acest titlu, va rog unul dintre domniile voastre, dedicați 30 de secunde si răspundeți acestei interpelări.

  • Nicusor Dan votat de cei cu studii superioare?Mare Mucusor.Iar au ghicit astia in bobi?

  • Au mai fost votati de cei cu studii ssuperioare;Crin Halaicu.Viorel Lis,acum urmeaza Nicusor.Asa-i invata la scoala.

  • Sondajele astea doar manipuleaza lumea in favoarea unuia sau altuia care candideaza.

    Nu sunt reale absolut deloc.

    La vot se va vedea ce vrea lumea.

    Sa nu se creada niciunul castigatorm ca nu este.

    Poate castigul altul care nici nu il baga nimeni in seama acum, doar sa mai intamplat asa ceva.

    Sondajele sunt facute aiurea de tot, nu prezinta realitatea, clar.

  • Iar cei ce tot scriu pe aici fel de fel de nume gen Simion, Nicusor, Ponta, Crin, etc, etc doar se afla in treaba.

    Nimeni nu stie exact cine o sa fie, doar Dumnezeu stie si atat.

  • Oamenii ce gandesc limpede, normal ca vor vota doar un candidat Pro UE si Pro NATO, este clar.

    Nu vrem rusofili sub nici o forma la conducerea tarii, suntem pana peste cap satu-i de comunism si de faptele lor.

  • Ovidiu Machidon

    Silviu Predoiu PREȘEDINTE!

  • Ovidiu Machidon

    O singură speranță și dorință am de la întreg procesul electoral. Să nu mai văd dezbateri organizate cu candidați „principali”, unii mai relevanți decât alții. Sunt 11 candidați (mulți, puțini, atât s-a putut!) dintre care trebuie să-l alegem pe cel mai bun, iar pentru acest lucru avem nevoie de AEP și CNA funcționale.

    Când privești la ce se întâmplă în lumea întreagă, dar și în jurul României (unii vecini fac alianțe, încheie parteneriate între ei, iar noi lipsim😞😞), trebuie să conștientizăm că este nevoie de un președinte #competent, #eficient, #curajos, #onest și care cunoaște perfect să valorizeze și să utilizeze informația #strict_în_beneficiul_României.🇷🇴🇷🇴

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`