National

Sorin Cîmpeanu propune ca studenții să primească gratuitate pentru 24 de călătorii

Publicat: 26 feb. 2021
Sorin Cîmpeanu cu mască
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că ar vota propunerea ca studenţii să primească gratuitate pentru 12 călătorii dus-întors cu trenul între localitatea de domiciliu şi cea unde studiază.

„Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate, călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament, întrebat cum comentează o propunere în acest sens a unui coleg din PNL.

El a adăugat că sumele necesare ar fi prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor, scrie agerpres.ro.

Întrebat dacă ar vota o astfel de propunere, ministrul a spus: „Da, eu voi vota, îmi voi exercita dreptul de vot”.

Cum vor fi afectate localitățile mici de noul mod în care se calculează rata de infectare? Iată ce declară Sorin Cîmpeanu

Peste 3.000 de elevi care învață în școli din localități mici ar putea fi afectați de noul mod în care se calculează rata de infectare, prin includerea focarelor, a declarat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a spus că localitățile mici vor fi afectate de includerea focarului în calcularea ratei de infectare.

„Cu cât o localitate este mai mică, cu atât influența introducerii focarelor în calculul ratei de infectare va fi mai mare. În mod evident, un centru de bătrâni sau un spital într-o localitate foarte mică va afecta mult rata de infectare și va putea duce acea localitate mică direct în carantină, nu doar în scenariul roșu. Există foarte puține situații. În București, ați văzut, odată cu includerea ratei de infectare s-a crescut de la 2,4 la 2,42. Nu acesta este factorul determinant”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat de jurnaliști care ar putea fi numărul elevilor afectați, ministrul a răspuns că ar fi vorba de o diferență de calcul de 16 localități.

„16 localități, deci 16 școli cu 250 de elevi, am putea să avem între 3.000 și 4.000 de elevi afectați”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Începând de vineri, indicatorul privind cazurile de Covid se calculează altfel. În calcul vor fi incluse și focarele.

Adauga un comentariu