Actualitate

Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: „Specialiștii epidemiologi decid dacă se redeschid școlile!

Publicat: 28 ian. 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a vorbit despre redeschiderea școlilor
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat joi, 28 ianuarie, că o decizie în privința deschiderii școlilor de la data de 8 februarie va fi luată în funcție de decizia epidemiologilor.

Sorin Cîmpeanu a susținut că decizia nu poate aparține părinților, profesorii sau Ministerului Educației.

„Cu tot respectul cuvenit pentru părinți, pentru personalul de educație, elementele definitorii sunt cele sanitare. Nu părinții, profesorii, Ministerul Educației se pronunță în vederea începerii școlii, ci specialiștii infecționiști. Nu este o situație doar în România. Peste 90% e o solicitare de deschidere a școlii în format fizic, în rândul părinților. Cei care au motive să se teamă vor face obiectul atenției deosebite a școlii, cum necum, școala va asigura dreptul la școala online. Dacă au risc de prezentare fizică la școală“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii“

Ministrul Educației a spus că deschiderea școlilor nu se va decide în funcție de disponibilitatea de vaccinare a cadrelor didactice.

„La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător.

La nivelul zilei de ieri, între cele nouă categorii de personal esențial, în învățământ, există cea mai mare disponibilitate – 110.000 programați pentru vaccinare. 18.600 s-au vaccinat deja, deci sistemul de învățământ a dat dovadă că înțelege cel mai bine importanța vaccinării. Acest lucru este recunoscut și la nivelul coordonatorului campaniei de vaccinare. Încearcă să ofere o prioritate sistemică personalului din învățământ. A fost adusă în discuție data de 7 februarie din cauza limitării numărului de doze de vaccin anti-Covid“, a opinat Sorin Cîmpeanu.

„Certificarea medicală pentru elevi și cadre didactice este destul de importantă“

Minsitrul Educației a vorbit și despre situația elevilor și a profesorilor care suferă de boli cronice care nu permit asumarea unui risc epidemiologic.

„Școala are datoria să asigure accesul la educație. Trebuie ținut cont și de situațiile de vulnerabilități medicale certificate – boli cronice ale copiilor care nu permit asumarea unui risc epidemiologic, este vorba și despre copiii care prezintă o simptomatologie, unde se recomandă să nu intre în colectivitate. Este vorba și despre cadrele didactice cu vulnerabilități.

Certificarea medicală pentru elevi și cadre didactice este destul de importantă. Legea prevede ca profesorii să aibă o certificare de la un medic de Medicina Muncii, dacă este apt sau inapt să predea“, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Examenul de capacitate

Sorin Cîmpeanu a prezentat și modul în care se va desfășura examenul de capacitate.

„Atâta vreme cât elevii, părinții și profesorii solicită derularea examenelor la datele planificate cu prezență fizică dacă nu adaptăm tematica la realitățile acestui an, ar însemna să negăm evidențele. Sunt principalul susținător al ideii de adaptare a tematicii de examen la realitățile prezentului. Aceasta va fi făcută de către specialiști, pe fiecare disciplină, pentru a păstra elementele esențială și să anunțe aceste lucruri cu celeritate, timpul aparent este lung, mai sunt câteva luni, dar de fapt nu mai este deloc așa, după ce vom vedea în ce măsură vom începe cursurile în format fizic“, a mai spus minsitrul Eudcației.

Comentarii
Adauga un comentariu