Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre redeschiderea școlilor începând cu data de 8 febraurie. Elevii vor sta mai mult în şcoală după întorcerea în bănci pentru a recupera orele piedute în pandemie.
Sorin Cîmpeanu spune că pregăteşte o ordonanţă care prevede ca în fiecare săptămână să fie cinci ore de recuperare. De asemenea, profesorii vor primi în plus 100 de lei pentru fiecare dintre dintre aceste cursuri, a anunţat Sorin Cîmpeanu care a precizat că aproape jumătate dintre elevii din România revin fizic la şcoală din 8 februarie.
Ministrul Educației a anunţat că pregătirea remedială pentru recuperarea orelor pierdute de elevi în timpul cursurilor online va fi de cinci ore/săptămână.
Sorin Cîmpeanu: „Este nevoie de prezență fizică la ore“
Ministrul Educației a menționat că se pregătește o ordonanță de urgență care să prevadă recuperarea orelor pierdute de elevi în timpul cursurilor online. Sorin Cîmpeanu susține că pierderile generate de predarea online sunt evidente și mari.
„Am estimat un număr mediu de ore de pregătire remedială de cinci ore pe săptămână pentru aceia care au nevoie, pentru care cadrele didactice vor decide că pierderile se pot compensa prin cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni, pentru că atât durează programul pe care dorim să-l iniţiem prin Ordonanţă de Urgenţă. 16 săptămâni începând din februarie pentru cei care revin la şcoală şi – o nuanţă importantă – ce ai pierdut din cauza predării online nu are rost să încerci să recuperezi tot prin predare online, e nevoie de prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Profesorii vor fi recompensați cu câte 100 lei pe oră
Minsitrul Educației a precizat că pentru orele prestate în plus, cadrele didactice vor primi câte 100 de lei pentru fiecare oră, la fel cum primesc medicii.
„Un tarif motivant care este maximum de tarif orar, în regim de plata cu ora din sistemul de învăţământ preuniversitar. Un tarif orar de 100 de lei, similar cu tariful orar pentru medici”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Peste 160.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat opţiunea de a se vaccina anti-COVID-19
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, 22 ianuarie, că un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat opţiunea de a se vaccina anti-COVID-19.
Potrivit ministrului, 126.000 de persoane din cele 168.000 care doresc să se vaccineze lucrează „nemijlocit” cu elevii şi studenţii.
„Această decizie a fost luată de către un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ. Pentru că acesta este numărul celor care au răspuns: da, dorim să ne vaccinăm în prima etapă. Toţi ceilalţi până la 355.000 nu sunt persoane care au respins vaccinarea. (…) Am încercat să facem o prioritizare la nivelul celor care şi-au declarat disponibilitatea pentru vaccinare din cei 168.000 de angajaţi – 126.000 sunt persoane pe care le-am identificat ca lucrând la interfaţa directă, nemijlocită, cu elevii şi studenţii.
Sunt, spre exemplu, şi situaţii, este vorba despre grădiniţe, de şcoli speciale şi de alte astfel de situaţii în care am considerat că tot personalul interacţionează direct cu elevii, interacţionează direct cu copiii în cazul grădiniţelor cu copii care nu au obligativitatea de purta mască pe baza vârstei mici. Aceştia sunt o categorie prioritară”, a menționat Sorin Cîmpeanu.