Actualitate

Sorin Grindeanu, despre criza politică: PSD ia în calcul boicotarea noului Parlament

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sorin Grindeanu despre criza politică PSD ia în calcul boicotarea noului Parlament
Prim vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, dorește creșterea salariului minim pe economie și a pensiilor

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grineanu a vorbit deapre criza politică după ce consultările de luni dintre liderii partidelor care au depăşit pragul electoral şi preşedintele Klaus Iohannis nu au dus la numirea unui premier.

Sorin Grideanu anunță că PSD ia în calcul boicotarea noului parlament şi, inclusiv, a numirii unui nou prim-ministru.

Zvonurile privind boicotarea noului parlament au apărut încă de luni după-amiaza, după ce consultările de la Cotroceni dădeau semne că nu se vor concretiza cu numirea unui nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

Social democraţii i-au transmis un avertisment inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis prin faptul că funcţiile din Parlament trebuie împărţite de partide în funcţie de ponderea votului şi nu la negocieri ascunse.

Sorin Grindeanu a explicat că funcțiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau de preşedinte al Senatului se împart „proporțional cu voturile obținute de fiecare partid”, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

„Pornind de la Birourile permanente ale celor două camere până la șefiile comisiilor. Asta este o decizie a Curţii Constituţioanle pe care văd că cei care negociau zilele trecute pe la Vila Lac nu țin cont. E un avertisment pe care noi astăzi l-am trasmis și l-am transmis inclusiv președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: „E nevoie de un Parlament nou, e nevoie de un Guvern nou“

Prim-vicepreşedintele PSD a explicat că boicotarea Parlamentului prin neasigurarea de cvorum este o soluţie pe care social-democraţii o iau în considerare, dar că nu se dorește să se ajungă acolo.

„Nu vrem să ajungem acolo, pentru că e nevoie de un Parlament nou, e nevoie de un Guvern nou, dar e nevoie și de respectarea acestor reguli. La articolul 11 din regulament se spune foarte clar, la Camera Deputaților, că se poate constitui cu minim două treimi, la Senat cu trei sferturi, trei pătrimi. Dacă faceți un calcul, o să vedeți că noi, în ambele camere, avem mai mult decât atât”, a precizat Sorin Grindeanu.

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: „Președintele a recunoscut că PSD a câștigat alegerile“

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că președintele Klaus Iohannis a recunoscut Victoria social democraților la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie și a luat act de propunerea lui ALexandru Rafila pentru funcția de premier.

„Președintele României a recunoscut faptul și chiar ne-a felicitat că Partidul Social Democrat a câștigat aceste alegeri. De asemenea, a spus că propunerea PSD pentru funcția de premier în persoana domnului Alexandru Rafila este una onorabilă. A menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție de la Vila Lac 1 nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta realizarea tuturor negocierilor pentru o concluzie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul ministru în persoana domnului Alexandru Rafila“

Liderul social democrat a precizat că este normal ca partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul ministru în persoana domnului Alexandru Rafila.

„Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, atât din punct de vedere al pandemiei, a crizei sanitare, cât și a crizei economice și nu ne permitem în Parlament o majoritate fragilă și considerăm că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție pentru România. Normal, în această contrucție politică, partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul ministru în persoana domnului Alexandru Rafila.

Noi am exclus orice posibilitate de a face un guvern cu Partidul Național Liberal, deoarece cu toții constatăm consecințele guvernării PNL din ultimul an de zile. Însă în varianta unui guvern de uniune națională sunt toate forțele politice, cu mențiunea că PSD care a câștigat alegerile, lucru recunoscut și de președintele României, va face propunerea pentru prim-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”, a menționat Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu