Actualitate

Sorin Grindeanu spune că gările din România arată precum cea din Mariupol, de după atacul rușilor

Publicat: 20 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Sorin Grindeanu spune că gările din România arată precum cea din Mariupol de după atacul rușilor
Sorin Grindeanu este noul ministru interimar al Agriculturii

Gările din România, ținta noilor critici ale ministrul Transporturilor. Sorin Grindeanu, a precizat că peste 90% din gările şi haltele din România arată similar gării din Mariupol. Oficialul a punctat că este normal ca ele să fie preluate de către autorităţile locale, de vreme ce CFR nu deține forţa necesară pentru a investi în această zonă.

gările din România, femeie aflata in fata unei gari din Romania
Grindeanu, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă de la Constanța, că aproximativ 80% – 90% dintre gările și haltele din România arată ca după război

Gările din România arată precum cea din Mariupol

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a asemănat gările din România cu cea din Mariupol, subliniind faptul că CFR nu ar avea resursele necesare pentru a investi în această zonă.

„Nu doar gările, inclusiv anumite terenuri care sunt nefolosite în acest moment de către CFR. Hai să spun în mare CFR, indiferent de companie, că e Marfă, Infrastructură, Călători mai puţin, pe zona asta, pe care nu le-au folosit şi care zac în acest moment”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Grindeanu este de părere că aceste responsabilități legate de modernizarea gărilor ar trebui să fie atribuite autorităților locale.

„Nu văd de ce nu pot să treacă la autorităţile locale. 90 şi ceva la sută din gările din România, chiar şi haltele din România, arată cred că, aşa, aproape de gara din Mariupol. E clar că CFR-ul nu are în acest moment forţa necesară să investească şi pe această zonă”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că sunt foarte multe cereri din partea unor autorități locale pentru a prelua aceste imobile și că în aceste momente se lucrează la cadrul legal pentru a le putea acorda cât mai rapid. Este un „proces absolut normal de descentralizare” a continuat acesta.

Aceste declarații au avut loc marți, 19 aprilie, când preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat o vizită la Administraţia Portuară din Constanţa.

gările din România
Ministrul Grindeanu este de părere că aceste responsabilități legate de modernizarea gărilor ar trebui să fie atribuite autorităților locale

Sorin Grindeanu dorește ca autoritățile locale să gestioneze aceste proiecte

Nu este prima dată când ministrul Transporturilor a făcut această precizare. Luna trecută, Sorin Grindeanu, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă de la Constanța, că aproximativ 80% – 90% dintre gările și haltele din România arată ca după război. Termenul folosita a fost „jalnic” și a menționat că nu există forța necesară pentru a fi refăcute și de aceea, Ministerul dorește transferarea lor la autoritățile locale pentru proiecte de modernizare.

În cadrul aceleiași conferințe de la Constanța, Sorin Grindeanu a mărturisit că este de acord cu descentralizarea.

„Am semnat în lunile acestea foarte multe proiecte de descentralizare, a însemnat să spun transmiterea managementului pe CNAIR către autorităţile locale la multe din judeţe sau din municipiile României. Am transmis CFR-ului că doresc o descentralizare. Cred că o să se supere pe mine directorul Simu de la CFR Infrastructură, dar în acest moment tot ceea ce înseamnă gării, halte în România, cred că într-o proporţie de 80 – 90% arată ca după război. Jalnic”, a precizat ministrul Transporturilor.

gările din România, sala de asteptare abandonata dintr-o gara din Romania
Ministrul a spus că sunt foarte multe cereri din partea unor autorități locale pentru a prelua aceste imobile și că în aceste momente se lucrează la cadrul legal pentru a le putea acorda cât mai rapid

De altfel, în toamna anului 2021, ministrul preciza că statul român este dator românilor cu proiecte de infrastructură şi că a văzut multe proiecte şi desene, dar că acestea nu au fost puse în practică.

Totodată, ministrul Transporturilor a menționat că aceste proiecte își găsesc mai bine finalitatea dacă sunt gestionate de autoritățile locale. Sorin Grindeanu a mai spus că gările din România arată precum cea din Mariupol, de după atacul rușilor.

Comentarii
Adauga un comentariu