Actualitate

Sorin Iacoban: „Începerea anului școlar. Un gând adresat elevilor și cadrelor didactice“ (P)

Publicat: 14 sept. 2020
Sorin Iacoban

După o vacanță mult prea lungă, cauzată de această pandemie care ne-a dereglat efectiv ritmul normal al vieții, începem un nou an școlar. Semnificația acestei zile este una aparte pentru fiecare dintre noi. Anii de școală marchează orice destin. Indiferent de vârstă,constituie acele momente de liniște în care cu toții de regăsim.

În schimb, 14 septembrie 2020 nu poate fi o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. Emoția revenirii în bănci nu poate fi trăită de toți elevii. Pentru unii, școala va începe în sistem online, iar, pentru alții, în sistem mixt. Din păcate, pentru alți copii, mult prea mulți din nefericire, școala va debuta cu o mulțime de lipsuri.

Deși știu că este greu, trebuie să gândim normalitatea și nu excepția. Cu atât mai mult cu cât, voi, elevii, aveți o putere mare de adaptare și nu tolerați lamentările pe seama voastră. În contextul pandemiei, formula online a învățământului trebuie văzută ca fiind o oportunitate uriaşă şi nu un impediment, aşa cum ne transmitunii actori din educaţie. Formule alternative se încearcă de ceva timp, cu real succes, și în alte sisteme școlare. Însă garanţii certe ale reuşitei le constituie, încă, tradiția școlii, vocația profesorului și auto-disciplina elevului.

Dragi elevi, astăzi trăim într-o cultură a performanței. Din păcate, am crezut că rostogolind peste voi concepte și realități avansate vom grăbi integrareavoastră. E o soluţie pedagogică greșită, am inversat de fapt piramida formării normale.Vă obosim inutil și, de fapt,vă îndepărtăm de școală și de misiunea acesteia. Toți vor să vă predea totul și dintr-o dată. Nu se poate în acest ritm.

Este grav că un elev din clasele primare sau gimnaziale ajunge azi, în România, să stea la cursuri și lecții mai mult decât un student. Eşecul este vizibil de ceva timp.

Este și mai grav faptul că s-a produs o segregare pe care o vedem cu ochiul liber. Nu mai putem continua cu cele două realități paralele, a școlilor din „centru”și a celor din„cartiere”, care au avut ca efect abandonarea copiilor din zonele defavorizate. Trebuie să asigurăm şanse egale tuturor elevilor și să garantăm un parcurs școlar adaptat vârstei acestora.

Dragi profesori, vreau să vă reamintesc că școala presupune răbdare, reveniri, așteptări, sprijin constant arătat elevului. Știu, autonomia unui dascăl la oră a scăzut mult în fața presiunii sistemului. Sunt alături de dumneavoastră pentru a recredibiliza această profesie și a-i reda dimensiunea pe care o merită.Trebuie, însă, să fim conștienți că astăzi, ceea ce un profesor se străduiește să pună într-o schemă pe tablă timp de 20 de minute, un elev poate afla în 2-3 minute pe telefon, prin intermediul Internetului. Elevii se mișcă foarte rapid, acumulează într-un ritm alert informaţiile. Învățământul e conservator prin definiție, dar fără un dialog mai responsabil vom continua să perpetuăm această tensiune.

Cu optimism și responsabilitate vom putea refonda sistemul nostru de învățământ. Cred că împreună putem asigura un mediu școlar în care copiii și elevii noștri să aibă încredere în propriile idealuri.

Acest nou început ne obligă pe toți, ca societate, să medităm asupra orizontului spre care ne îndreptăm și a limitelor pe care le avem de depășit.

Sorin Avram Iacoban, candidatul PRO România la Primăria Iași

Comandat de Partidul Pro România Iaşi, produs de SC LIVE Digital SRL, CUI AEP 21200010.

Comentarii
 • fost psd-ist alaturi de chirica au fugit din barca lui zdragnea,barca ce se va scufunda in aceasta toamna,insa chichirica a sarit in barca castigatoare,iacoban n-are nici o sansa!

 • Domnul cu Anonim are dreptate ca Iacoban a plecat din PSD dar nu a plecat acum. El este plecat de mult timp si a zis in nenumrate randuri ca a plecat pentru faptul ca acest partid nu mai reprezenta interesul isenilor. Si sincer bine a facut! Eu consider ca este un om care merita urmarit! Mult succes PRO Romania!

 • Deputatul-zvastică Sorin Iacoban, expert PSD în vot multiplu şi şef peste Federaţia Română de Şah, deşi abia mută piesele.Iacoban deputat PSD de Iaşi care a postat pe contul personal de Facebook o fotografie falsificată înfăţişându-l pe Klaus Iohannis cu o zvastică desenată pe faţă.Si daca 3 ani inseamna foarte mult,da are 3 ani de cand nu mai e in psd

 • Anonim, văd că ești pe dinafară. Spui numai prostii: vot multiplu, nu știe șah, deputatul zvastică. Sunt numai bazaconii, care arată că ești rău intenționat. Pe cine interesează acum că, acum ceva timp Iacoban a făcut o poantă? Câți nu fac? Sau ce, despre Iohanis numai de bine, altfel esți dușmanul statului? El nu face diverse afirmații despre adversari? Sau îl ataci pentru că nu a permis intrarea în Pro Romania a mafiei imobiliare a lui Chirica și Harabagiu și altceva rău nu poți spune de bIacoban? Insistă anonim pentru că-i faci un bine. Oamenii văd că nu vrei să vezi proiectele bune ale PRO Romania. Eu votez Pro Romania sau PMP, pentru că m-am saturat de PSD-PNL, USR, … numai escroci.

 • Nu sant pe dinafara am facut un copy-paste din ziarele de atunci,acu’ sa-mi spui tu daca a votat cot la cot cu zdragnea la schimbare legilor justitiei.Ati vopsit gardul cu ponta mincinosul iar inautru-i leopardul! Cat despre Chirica ce sa spun acelasi aluat! Toti traseistii politici trebuie taxati la urne!

 • Imi place tare mult de acest domn cu Anonim ! Pare un mare ipocrit si se pare ca el nu realizeaza asta. Ok, domnule toti sunt vinovati in fata ta? Bine hai spune de toti! Eu tare cred ca matale esti vreun terchea berchea din asta pupincurist politic care doar face comentarii aiurea despre restu. Hai zi te toti la rand si te cred…Altfel, incearca sa intelegi ca sunt oameni care chiar au incercat intr-o anumita masura sa faca tot ce e mai bine. Domnul Iacoban sincer chiar m-a surprins cand nu l-a acceptat pe Harabagiu! Si bine a facut! Si-a pastrat partidul curat! Bravo lui!

 • Iacoban, cel mai mare tepar, mincinos si vanzator. Mergeti în Tatarasi unde a avut cabinetul de deputat si întrebati oamenii de el. Se înscriau în audienta si nu erau chemati niciodata, nici nu erau bagati în seama. Aducea cate 5-6 curve si se harjoneau zilnic. Un figurant parvenit. A tepuit toate cunostintele, prietenii, luandu-le bani si promitandu-le functii. În campania electorala din 2012 cand a iesit deputat a parjolit pe toata lumea si apoi nu le-a mai raspuns la telefon sa le înapoieze banii. Tot orasul îl stie de tepar, iar sotia lui care a fost amanta întregii primarii îi face campanie lui Chirica care o „rasplateste” bine.
  Doar unul fara discernamant sa voteze acest imbecil analfabet.

 • Coleg din PSD, cred că faci parte din categoria penalilor viceprimarului Gabriel Harabagiu care au susținut în Consiliul Local toate proiectele mafiei imobiliare. Spui doar povești inventate care nu pot fi verificate. Ești un mare mârlan dacă te legi de membrii de familie ai lui Iacoban și dacă spui povești cu 5-6 c…Ar însemna că e un mare bărbat și bravo lui. Mie îmi place cum vorbeste Sorin Iacoban și îi admir tupeul de a se pune cu mafioții. Imi place si ce si-a propus sa faca pentru Iași. Cred că gașca ta este roșie de furie pentru că PRO ROMÂNIA v-a faultat și v-a tăiat calea spre Consiliul Local. RUȘINE vouă golani imobiliari. Si noi vrem să traim mai bine. BRAVO domnule Iacoban pentru că vă ganditi și la cei care au nevoie de sprijin.

 • Iacoban un sobolan rosu care a fugit din barca lui zdragnea,impreuna cu chirica,numai ca iacoban a sarit in barca plagiatorului ponta iar chirica sa salvat in barca betivanului orban.Intr-o tara profund democrata nu ar trebui votat nici unul.

Adauga un comentariu