Actualitate

Sorin Iacoban: „Susţin întărirea rolului Consiliului Elevilor de către autoritățile locale și școlare” (P)

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sorin Iacoban Susţin întărirea rolului Consiliului Elevilor de către autoritățile locale și școlare P
Sorin Iacoban, liderul Organizației Județene Pro România Iași

Provocat de o invitaţie a Consiliului Judeţean al Elevilor Iaşi (CJE Iaşi) la o dezbatere pe tema stării învăţământului de azi şi, în contextul în care platitudinile din discursurile contra-candidaţilor se rostogolesc necontenit peste noi, mi-am propus să semnalez unele aspecte privitoare la ineficienţa dialogului pe care autorităţile locale şi şcolare îl au cu organismele reprezentative ale elevilor. Din anul 2002, sistemul şcolar din România a făcut posibilă o nouă realitate în cadrul organismelor reprezentative ale actorilor din educaţie, susține Sorin Iacoban, candidatul Pro România la Primăria Iași.

„Este vorba de Consiliul Elevilor, care are  organisme de conducere bine articulate atât la nivel judeţean dar şi naţional. Am urmărit site-ul CJE Iași, mai ales sesizările şi propunerile venite în perioada închiderii şcolilor, pe perioada pandemiei. Pot spune, cu mândrie, că elevii noştri sunt dinamici, creativi, implicaţi, voluntari, denotă un simț civic și participativ dezvoltat și își formează o solidă cultură democratică. Cred că au abilităţi reale de a propune idei şi soluţii la multe dintre problemele cu care se confruntă sistemul educaţional.

În definitiv, noi ne-am obişnuit să credem că elevii de azi trăiesc problemele noastre de ieri. Însă ei au propriile lor temeri şi proiecte deopotrivă. Nu acceptă soluţii de-a gata, dacă nu le trec prin filtrul şi creativitatea lor. Aşa şi trebuie. Ca om politic, care am manageriat activităţi şi organisme ale tinerilor, cred că tărie că trebuie să-i susţinem necondiţionat.

Ca primar, voi susţine câteva mutaţii semnificative în vederea promovării activităţilor şi organismelor lor reprezentative. Nu le pot promite, ca alții, mari proiecte sau idei vizionare. Trebuie încurajaţi să devină o voce ascultată în perioada de întocmire a bugetului unității școlare. Schimbarea pe care o propun este ca, la nivelul școlii, reprezentantul Consiliului Elevilor să fie prezent în Consiliul de Administrație în momentul solicitării aprobării bugetului.

De asemenea, este obligatoriu ca, în bugetul fiecărei şcoli, un procent să fie alocat doar proiectelor și nevoilor specifice identificate de Consiliul Elevilor din aceea unitate şcolară. Altfel nu le asigurăm şi mijloacele necesare manifestării ca o asociaţie reprezentativă.

Ca Primar voi impune ca la aprobarea bugetelor să fie prezentat separat proiectul cerut de reprezentanții acestora. PRO România crede că actul managerial în unităţile şcolare nu trebuie să ignore realităţile concrete şi nevoile pe care le identifică elevii.

În al doilea rând, în fiecare şcoală există o Comisie de evaluare a calităţii (CEAC) în care este numit şi un reprezentant al elevilor. Din păcate, în prezent, acesta are doar un rol decorativ. În raportul anual nu are alocat un capitol distinct, elevilor școlii nu li se adresează chestionare, un feed-back asupra activității profesorilor nu este rezumat în acest document, care a devenit extrem de formal. Ca să mă exprim în termeni politici, „semnează și el ca primarul”.

Din nefericire, nu acordăm elevilor noștri încrederea pe care o merită. De prea mult timp luăm decizii care îi implică în cel mai mare grad, dar nu îi întrebăm, nu le dăm posibilitatea să delibereze în organismele lor reprezentative, mimăm valorile democratice.

PRO România susţine organismele reprezentative ale elevilor și consideră că acestea trebuie să fie parteneri reali de dialog pentru factorii care decid direcția în care merge sistemul românesc de învățământ românesc.”, a declarat  Sorin Avram Iacoban, candidatul PRO România la Primăria Iași.

Adauga un comentariu