Furia Phenianului împotriva Seulului este alimentată de manifestele „murdare şi insultătoare” la adresa soţiei liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat ambasadorul rus în Coreea de Nord pentru agenţia TASS, informează marţi AFP.
Regimul nord-coreean şi-a amplificat în ultimele săptămâni atacurile verbale împotriva Seulului, criticând în special faptul că disidenţi nord-coreeni ce au fugit în Sud trimit spre Nord manifeste de propagandă cu ajutorul unor baloane duse de vânt.
Acest gen de acţiuni are loc regulat, provocând de fiecare dată fricţiuni, însă Coreea de Nord a sporit de data aceasta presiunea şi a distrus la mijlocul lui iunie biroul de legătură deschis în septembrie 2018 şi care simboliza destinderea înregistrată în peninsulă, ameninţând de asemenea cu represalii militare.
Manifeste trimise pe 31 mai constituiau „o formă de propagandă deosebit de dezgustătoare” împotriva lui Ri Sol Ju, soţia liderului nord-coreean Kim Jong Un, provocând o „gravă indignare” în Coreea de Nord, a subliniat ambasadorul rus Aleksandr Maţegora. Aceste caricaturi au fost „picătura care a umplut paharul” pentru Phenian, a adăugat el.
Relaţiile intercoreene au continuat să se degradeze în timpul anului trecut, după eşuarea celui de-al doilea summit între Kim şi preşedintele SUA, Donald Trump, în februarie 2019, la Hanoi.
În acelaşi interviu, Aleksandr Maţegora a dezminţit zvonurile potrivit cărora sora mai mică a liderului nord coreean, Kim Yo Jong, ar fi potenţiala succesoare a puterii, în condiţiile în care ea se află de câteva săptămâni în centrul strategiei nord-coreene de ruptură (cu Sudul). Tocmai ea este cea care, în iunie, a afirmat că „inutilul birou de legătură” trebuie să fie „complet distrus”, lucru care s-a şi făcut câteva zile mai târziu.
În pofida „solidei sale experienţe în materie de politică şi de politică externă”, tânăra femeie născută în 1988 este încă „prea tânără” şi „nu există niciun motiv să se vorbească despre asta”, a spus ambasadorul rus. „Nimeni nu îndrăzneşte să se numească ‘numărul doi’ în această ţară. Nu există decât un ‘număr unu’ (…). Cred că dacă o veţi întreba pe tovarăşa Kim Yo Jong dacă ea se consideră ‘numărul doi’, ea va răspunde categoric nu”, a adăugat Maţegora.
Coreea de Nord, decizie surprinzătoare
Coreea de Nord şi-a suspendat planurile pentru o acţiune militară împotriva Coreei de Sud, informează miercuri mass-media de stat, preluate de dpa.
Coreea de Nord acţiune militară. Pe fondul escaladării tensiunilor dintre Phenian şi Seul în ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat că va relua exerciţiile militare de la frontiera intercoreeană şi va trimite soldaţi în zone care erau înainte puncte comune de industrie şi turism.
Însă comisia militară a Phenianului „a reevaluat situaţia actuală” şi şi-a suspendat „planurile de acţiune militară”, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi ai armatei care a avut loc marţi prin videoconferinţă, potrivit Agenţiei oficiala de ştiri nord-coreeană KCNA.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat ceea ce KCNA numeşte o întâlnire preliminară, cu „subiecte majore de politici militare” pe agendă.
Coreea de Nord acţiune militară. Nu este clar ce a dus la această decizie
Un oficial al Statului Major General al Coreei de Sud a dat un răspuns precaut, subliniind în special faptul că decizia Phenianului a fost luată în timpul unei întâlniri preliminare, informează agenţia Yonhap, citată de dpa.
Oficialul sud-coreean a declarat că „monitorizează cu atenţie acţiunile militare ale Coreei de Nord şi menţine totodată o atitudine fermă de pregătire” , potrivit agenţiei Coreei de Sud.
Coreea de Nord acţiune militară. Tensiunile dintre Seul şi Phenian s-au intensificat după ce activişti sud-coreeni au lansat pliante critice la adresa regimului nord-coreean, îndemnându-i pe nord-coreeni să înlăture de la putere regimul comunist.
Ca urmare a întreruperii tuturor liniilor de comunicare cu Coreea de Sud, Phenianul a distrus săptămâna trecută oficiul de legătură intercoreean de la frontieră.
Cu numai câteva zile în urmă, Coreea de Nord părea că pregăteşte operaţiuni de propagandă, promiţând luni că va trimite milioane de pliante în sud ca represalii la acţiunile activiştilor sud-coreeni.