International

Spania se alătură inițiativei europene de a interzice folosirea telefoanelor mobile în școli

Publicat: 14 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spania se alătură inițiativei europene de a interzice folosirea telefoanelor mobile în școli
Tot mai multe țări europene interzic folosirea dispozitivelor mobile în instituțiile de învățământ

Guvernul spaniol vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli, colegii şi licee în faţa „preocupărilor” pe care acestea le suscită în rândul unei părţi unor familii şi profesori, alăturându-se astfel altor executive europene care au luat deja măsuri în acest sens, relatează AFP și Agerpres. Ministerul spaniol al Educaţiei „propune utilizarea zero a telefoanelor mobile în timpul orelor de curs în şcolile primare şi gimnaziale, cu excepţia cazului în care”, la gimnaziu şi liceu, „profesorul le consideră necesare pentru activitatea educaţională”, a indicat administraţia într-un comunicat.

Ministrul educaţiei, Pilar Alegria, intenţionează astfel să „răspundă preocupărilor împărtăşite de atâtea familii şi de comunitatea educativă”, a explicat ea în urma unei reuniuni cu regiunile, competente în domeniul educaţiei.

Acesta este motivul pentru care guvernul central va trebui mai întâi să ajungă la un acord cu regiunile în cadrul unei viitoare reuniuni programate pentru începutul lui ianuarie.

„Există o preocupare din ce în ce mai mare în societatea noastră” cu privire la acest subiect, a subliniat ministrul socialist.

În Spania, un număr tot mai mare de comunităţi de părinţi cer interzicerea sau reglementarea mai strictă a utilizării telefoanelor mobile la şcoală. Recente anchete ale OCDE şi UNESCO au evidenţiat un impact negativ al utilizării excesive a smartphone-urilor asupra atenţiei şi învăţării elevilor din mai multe ţări.

Tot mai multe țări europene interzic folosirea dispozitivelor mobile în instituțiile de învățământ

Anunțul guvernului spaniol vine după ce în decembrie anul trecut executivul italian condus de Giorgia Meloni a anunțat că interzice folosirea telefoanelor și dispozitivelor mobile în școli întrucât „este un element de distragere a atenției proprii și a celorlalți și o lipsă de respect față de profesori, pentru care prioritară este restituirea autorității”, potrivit unei circulare semnate de ministrul italian al educației Giuseppe Valditara.

Guvernul olandez a anunțat la rândul său la începutul lunii iulie că va interzice telefoanele mobile, tabletele și ceasurile smart în sălile de clasă începând de la 1 ianuarie 2024 pentru a încerca să limiteze distragerea atenției elevilor.

„Chiar dacă telefoanele mobile au ajuns întrepătrunse cu viețile noastre, ele nu își au locul în sala de clasă”, a declarat ministrul olandez al educației Robbert Dijkgraaf într-un comunicat remis presei.

„Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să primească oportunitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt un factor perturbator. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a subliniat el.

Printre țările europene care au interzis sau restricționat folosirea telefoanelor și dispozitivelor mobile în școli se mai numără Franța, Grecia și Finlanda.

Adauga un comentariu