Eveniment-Social

Spectaculos! Sabia domnitorului Alexandru Ioan Cuza ajunge la Iași! Cine a decis asta!

Publicat: 20 mart. 2020

Ministrul Afacerilor Externe (MAE) , la 200 ani de la nașterea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza face un gest special pentru Iași. Conform datelor oferite de Bogdan Aurescu, ministrul de resort, sabia marelui om de stat va ajunge la Complexul Muzeal Național Moldova (CMNM) Iași.

Ministerul Afacerilor Externe onorează memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul MAE, la aniversarea astăzi, 20 martie 2020, a 200 de ani de la nașterea marelui om politic.

Prin dubla sa alegere ca Domn al Principatelor Unite, în ianuarie 1859, și prin demersurile pe care le-a coordonat, inclusiv în plan diplomatic, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele afirmării țării noastre în plan european, ceea ce a condus, ulterior, la recunoașterea independenței naționale. Totodată, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este considerat și fondatorul Ministerului Afacerilor Externe, comasând, la 22 ianuarie 1862, cele două ministere de externe de la Iași și București într-o singură instituție, sub denumirea oficială „Departamentul Trebilor Străine și de Stat”.

Ca parte a eforturilor permanente ale MAE de a promova memoria fondatorului diplomației române moderne, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a decis împrumutarea sabiei de învestitură a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflată în patrimoniul MAE, Complexului Muzeal „Moldova” din Iași. În acest scop, MAE și Complexul Muzeal „Moldova” din Iași au semnat recent un Protocol de împrumut.

Atunci când contextul o va permite, sabia de învestitură va fi expusă în cadrul unei expoziții dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea Domnitorului Unirii Principatelor, organizată la Iași.

„Ministerul Afacerilor Externe păstrează vie memoria Domnitorului, care a susținut activitatea diplomației românești în timpuri complicate și care a prefațat, prin acțiunea sa hotărâtă, momentul de recunoaștere a independenței țării noastre. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 care, anul acesta, are o semnificație sporită prin aniversarea celor 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă o expresie convingătoare a faptului că un ideal se poate realiza numai cu voință politică fermă și cu un consens național, aspect care este la fel de valabil și astăzi”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

Informații suplimentare

Sabia de învestitură a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost oferită Domnitorului Cuza de către sultanul Abdul Medjid în anul 1860, cu prilejul vizitei Domnitorului la Constantinopol. Sabia reprezintă, din punct de vedere simbolic, recunoașterea de către Imperiul Otoman a Unirii de la 1859. Cunoscută din punct de vedere tipologic sub denumirea de shamshir, ea a fost lucrată la comanda sultanului de către bijutierii armeni din Constantinopol.

Obiectul a intrat în patrimoniul MAE în 1991, ca urmare a achiziționării acestuia de către Ambasada României la Londra, cu sprijinul Centralei MAE, la o licitație desfășurată de o renumită casă de licitații de la Londra, la sfârșitul anului 1990. Costurile achiziționării sabiei de învestitură au fost acoperite prin donații individuale ale diplomaților români. În cadrul aceleiași licitații a fost achiziționată și sabia de paradă a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dăruită acestuia de prințul sârb Mihail Obrenovici în 1862, care se află expusă la Muzeul Național Cotroceni.

Comentarii
  • Bravo tovărășie Stratulat, o alta inițiativă lăudabilă, aducerea vestitei sabii a lui Cuza, pe care nu am reusit s-o vad in 2018 expuse la Muzeul Unirii din Iasi, atunci adusa, ce-i drept, de dna Aurica Ichim. Pe principiul romanul uita repede, ne dam mari prin reiterarea unor evenimente de excepție, dar realizate de altii!

  • Este o manevra perfida, cu doua taisuri. Daca tot nu exista o statuie a lui Cuza la Bucuresti, sa „matrasim” si sabia la Iasi… Bucurestiul are toata dorinta de-a scapa de orice element ce aduce aminte de Cuza. Nu-i asa?

  • ”au semnat recent un Protocol de împrumut?”
    1.De ce ai scris cu P mare?
    2.De ce e doar un protocol de imprumut? imprumutul e praf in ochi. Tovarasa Stratulat trebuie sa faca demersuri de recuperare a sabiei lui Stefan cel Mare si expusa la Palat.

  • Este vorba de sabia de investire a lui Alexandru Ioan Cuza, nu a lui Ștefan cel Mare. Cel care s-a zbătut cu adevărat s-o achiziționeze și sa o aducă în România a fost Adrian Năstase. Cea care s-a zbătut s-o aducă la Iași a fost Dna Aurica Ichim – actualul director al Muzeului Municipal. Dna Stratulat, goala de conținut și de profesionalism face și ea ce o duce mintea.Dupa 4 ani de la deschiderea Palatului Culturii, instituția este la fel de săracă în expoziții, și acestea doar temporare. Hai Iasule oraș ce se vrea cultural, unde îți este cultura?

Adauga un comentariu