Local

Spirtul contrafăcut a răpus mai mulți ieșeni! Procurorii au declanșat o anchetă de proporții!

Publicat: 04 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spirtul contrafăcut a răpus mai mulți ieșeni Procurorii au declanșat o anchetă de proporții

Procurorii ieșeni au demarat o anchetă de proporții, după ce zece persoane și-au găsit sfârșitul din pricina unui lichid vândut ca spirt medicinal. Anchetatorii au efectuat o serie de percheziții, iar suspecții au fost duși ieri la audieri

Zece persoane din județul Iași au murit după ce au consumat un lichid ce a fost vândut ca spirt medicinal. Procurorii ieșeni au inițiat o anchetă, oamenii legii efectuând percheziții în București și județul Ilfov, pentru a afla cum s-a putut ajunge la această situație de-a dreptul dramatică.

„Polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au desfășurat patru percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Astfel, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au desfășurat cele patru percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale din municipiul București și județul Ilfov”, a declarat ieri Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Sesizare în cazul spirtului contrafăcut

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15 – 24 aprilie 2020, pe raza județului Iași, au fost înregistrate zece decese care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic, din sticle cu un lichid vândut ca spirt.
Nouă dintre cele zece victime au fost găside decedate, iar una a murit la spital. Cea mai gravă situație a fost în satul Brătești, din comuna Stolniceni-Prăjescu. Acolo, lunea trecută au murit trei persoane. Ulterior, miercuri, a mai decedat una. Trei bărbați și o femeie s-au intoxicat cu metanolul aflat în spirtul contrafăcut. Anchetatorii au mai afirmat că alcoolul sanitar ucigaș avea trecută pe sticlă denumirea de „Sante Med” și are ca descriere „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”.

„În cursul lunii aprilie 2020, o societate comercială din municipiul București, profitând de situația prilejuită de starea de urgență cauzată de răspândirea infecțiilor cu virusul COVID-19, a oferit și livrat reprezentanților unei firme din Iași mai multe baxuri conținând pet-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripționate „Alcool sanitar”, ducând în eroare reprezentanții firmei cu privire la faptul că produsul achiziționat ar fi alcool sanitar, în condițiile în care analizele toxicologice efectuate în cauză au evidențiat prezența alcoolului metilic în cantități mari, în scopul obținerii unui folos patrimonial injust”, a menționat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Sticlele cu spirt, distribuite în Iași

Procurorii au mai afirmat că reprezentanții societății din Iași au distribuit produsele achiziționate mai multor agenți economici de pe raza județului.
Surse judiciare au precizat pentru reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” că alcoolul sanitar contrafăcut a fost distribuit de firma controlată de Ciprian B., patronul unui stand din complexul „Phoenix”. Totuși, avocatul care îl reprezintă pe afacerist susține că acesta este nevinovat.

„Clientul meu este complet nevinovat. El a cumpărat o marfă care avea o denumire și o descriere, neștiind că, de fapt, în sticlele respective era altceva”, a declarat ieri avocatul Constantin Curcă.

În urma activităților desfășurate au fost identificate aceste societăți comerciale și au fost ridicate sticlele cu „alcool sanitar”, iar, în urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic. De asemenea, procurorii au ridicat mai multe mijloace materiale de probă, iar șapte persoane au fost duse la audieri.

 

Adauga un comentariu