Local

Reprezentanții spitalelor din Iași doresc să vină și mai mult în ajutorul pacienților cu complicații post-COVID-19! La Spitalul de Pneumoftiziologie sunt alocate 20 de paturi pentru ieșenii cu sechele pulmonare

Publicat: 13 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reprezentanții spitalelor din Iași doresc să vină și mai mult în ajutorul pacienților cu complicații post-COVID-19 La Spitalul de Pneumoftiziologie sunt alocate 20 de paturi pentru ieșenii cu sechele pulmonare
Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași s-a organizat un sector pentru pacienții cu sechele post-COVID-19. La externare, fiecare pacient tratat de o formă severă a infecției cu COVID-19 este evaluat medical. Medicii constată că tot mai mulți necesită recuperare pulmonară în spital

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași pune la dispoziție, de aproximativ două săptămâni, în Secția Clinică a II-a de Pneumoftiziologie Pașcanu, un număr de 20 de locuri pentru pacienții cu sechele pulmonare post-COVID-19. Reprezentanții din mai multe unități medicale din Iași, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, doresc să organizeze sectoare non-COVID-19 cu mai multe locuri pentru pacienții care au nevoie de tratament după ce au trecut de infecția cu coronavirus. Numărul ieșenilor tratați în spitale de COVID-19 și evaluați medical care necesită internare pentru recuperare pulmonară și terapie este în creștere. Unii dintre ei au nevoie de tratament în sector non-COVID-19 imediat după externare, iar alții ajung la spital după circa două săptămâni, acuzând dureri grave și solicită internare.

20 de paturi pentru tratarea pacienților cu sechele post-COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

Timp de aproape două săptămâni, pe cele 20 de paturi disponibile în Secția Clinică a II-a de Pneumoftiziologie Pașcanu s-au făcut zeci de internări și externări. Pacienții care au trecut de o formă medie spre severă a infecției cu coronavirus au rămas cu sechele pulmonare. Din acest motiv, zilnic apar cazuri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași care necesită internare. În aceste condiții, pacienții sunt transferați la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

„Împreună cu colegii de la alte spitale și cu reprezentanții DSP Iași lucrăm la o serie de măsuri care să vină și mai eficient în sprijinul pacienților care necesită tratament în spital după ce au rămas cu sechele post-Covid. Încercăm să găsim spații în care să organizăm un sector non-COVID-19 destinat recuperării pulmonare pentru acești bolnavi. Tot mai multe cazuri solicită internarea, iar spitalul mai deține un număr de locuri libere fiindcă fluctuația internări-externări este destul de mare. Ne dorim ca în perioada aceasta să creștem capacitatea. Formele grave ale infecției cu coronavirus lasă leziuni pulmonare la fel de importante și mulți dintre pacienți au nevoie de investigații suplimentare”, a declarat dr. Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.

Din 2 pacienți cu sechele pulmonare, unul dorește să se interneze

În fiecare zi, la UPU SMURD Iași ajung în medie 2 pacienți care după două sau trei săptămâni de la tratamentul pentru boala COVID-19 revin cu sechele pulmonare.

„Constat că în continuare ajung la UPU Iași pacienți care acuză o serie de complicații post-COVID-19 care țin de aparatul respirator. Dacă în urma evaluării medicale au parametri buni, aceștia nu sunt internați. În caz contrar, sunt trimiși către Secția Clinică a II-a de Pneumoftiziologie Pașcanu pe un sector non-COVID-19. După externare, ei nu mai sunt contagioși și cei mai mulți, fiind internate în special cazurile grave, au nevoie de recuperare respiratorie și terapii. Unii chiar merg acasă cu un concentrator de oxigen, fiind de obicei persoanele care au afecțiuni precum astm, apnee în somn. După 2 – 3 săptămâni de la externare, aceștia revin la UPU cu sechele post-COVID-19. Zilnic avem în medie doi astfel de pacienți, iar de obicei unul dintre ei se și internează ulterior pentru recuperare”, declară dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Pacienții cu sechele pulmonare sunt speriați în momentul în care ajung la spital”

Medicii de la UPU SMURD Iași spun că cele mai multe infectări cu coronavirus au fost înregistrate în perioada lunii noiembrie și începutul lunii decembrie 2020. La nici o lună după vindecarea de infecția cu coronavirus pacienții ajung speriați la urgențe. O parte dintre ei primesc tratament la domiciliu, iar alții au nevoie de recuperare în spital, mai ales cei cu vârste de peste 60 de ani. Cei care au în familie persoane în vârstă apelează la ajutorul medicilor.

„Am avut categorii de pacienți care au venit cu sechele post-COVID-19 la spital, foarte speriați. Sunt și pacienți tineri, dar și pacienți vârstnici care acuză că respiră foarte greu, că au o slăbiciune musculară și care ne spun că obosesc la orice efort. Din această cauză sunt anxioși și le este frică de consecințe, iar atunci ei cer internare. Sunt consultați atât în unitatea noastră, cât și la Spitalul de Pneumoftiziologie, fiind stabilit dacă are sau nu nevoie de tratament acordat sub supraveghere medicală”, încheie șefa UPU SMURD Iași.

Adauga un comentariu