Local

Spitalul mobil de la Lețcani primește autorizațiile de funcționare. Doar 118 paturi va cuprinde unitatea de la marginea municipiului Iași

Publicat: 07 oct. 2020
Spitalul mobil de la Lețcani va primi toate avizele de funcționare, însă numărul de paturi va funcționa la jumătate din cele achiziționate inițial
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a reușit abia ieri, 6 octombrie 2020, să depună întreaga documentație pentru avizarea spitalului mobil de la Lețcani, proiect de 13,4 milioane de euro care zace nefolosit de luni bune. Unitatea mobilă pentru tratarea pacienților de COVID-19 urmează ca în aceste zile să primească avizele de la Apele Române și Agenția pentru Protecția Mediului. Spitalul va beneficia numai de 118 paturi din cele 256 cu care s-a lăudat Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași

Telenovela cu spitalul mobil de la Lețcani se apropie de final. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a depus ieri solicitările de avizare a unității medicale la Administrația Bazinală de Ape Prut- Bârlad și la Agenția pentru Protecția Mediului. Avizele se învârt în jurul stației de epurare a apelor uzate, stație care nu era avizată, dar pentru care s-au decontat peste 400 de mii de lei. Proiectul a fost făcut la ordinul lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, și nu a primit avizele pentru că nu ducea nicăieri.

Aviz de urgență pentru soluția de compromis la spitalul mobil de la Lețcani

În ultimele zile, autoritățile ieșene au solicitat Euronest să depună avizele necesare pentru a putea deschide spitalul mobil de la Lețcani. Pentru a conecta stația de epurare la conducta de canalizare, ApaVital SA este obligată să facă o lucrare de peste 1,5 kilometri lungime. Cum nici Maricel Popa și nici conducerea Euronest nu s-au grăbit vreme de cinci luni să obțină avizele necesare, spitalul a rămas cu porțile ferecate. Recent, la o întâlnire convocată de prefectul Marian Grigoraș, între toate instituțiile implicate în avizarea spitalului, s-a propus soluția folosirii unei vidanje. Aceasta va prelua apele uzate pentru a le transporta la canalizarea comunei Lețcani.

Cotidianul BZI a arătat încă de săptămâna trecută că s-a ajuns la această soluție temporară pentru a putea deschide mai repede spitalul mobil în contextul creșterii cazurilor de COVID-19.

Doar 118 paturi din cele 256, la spitalul mobil de lângă municipiul Iași

O altă problemă este legată de numărul de paturi de la spitalul mobil de la Lețcani. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a avizat doar 70 de paturi pentru formele ușoare și alte 48 de paturi ATI. Deși spitalul are 256 de paturi achiționate, jumătate din acestea nu vor mai putea fi folosite din lipsă de spațiu. Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a spus peste tot că unitatea are 256 de paturi folosibile, minciuna fiind una evidentă. De altfel, proiectul spitalului a intrat în vizorul DNA Iași. DSP a solicitat și celorlalte instituții eliberarea avizelor necesare pentru a deschide în regim de urgență spitalul mobil de la Lețcani. Numărul de cazuri COVID-19 a fost din ce în ce mai mare, iar cadrele medicale au cerut al rândul lor ca spitalul să funcționeze.
Și aleșii județului Iași au cerut urgentarea deschiderii spitalului mobil.

„Chiar dacă până la acest moment spitalul mobil de la Lețcani a fost implementat foarte prost și nu are majoritatea avizelor eliberate, el trebuie să devină prioritatea zero. În condițiile în care nu mai sunt locuri pentru bolnavii de COVID-19 în spitalele ieșene, cu atât mai mult este necesară punerea acestuia în funcțiune. Prin dialog și profesionalism, implicând instituțiile statului, acest spital va degreva celelalte unități medicale sufocate de cazurile de coronavirus”, a spus deputatul Petru Movilă.

Comentarii
Adauga un comentariu