Actualitate

Spitalul Sf. Constantin Brasov. Cum apare si cat de periculoasa este apneea de somn?

Publicat: 19 mai 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra organismului. Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive ale cailor respiratorii superioare si sindromul de apnee in somn. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni sau complicatii precum: cefalee, ameteala, tulburari de concentrare sau de memorie, narcolepsie sau mai grav, afectiuni cardiovasculare.
 
Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforaitul si somnul agitat in timpul noptii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. In functie de durata si frecventa manifestarii episoadelor, aceasta afectiune poate avea diferite grade de gravitate. In cazul apneei in somn, din cauza ingustarii sau obstructiei cailor respiratorii superioare, fluxul de aer este blocat, de regula la nivel naso-faringian. Astfel, oprirea respiratiei provoaca hipoxie (scaderea concentratiei oxigenului din sange) si persoana in cauza se trezeste, de regula incomplet si inconstient, insa suficient pentru a cauza un somn neodihnitor. Un semn al apneei de somn poate fi sforaitul, mai exact sforaitul secundar.
Ce inseamna obstructia nazala si cum se manifesta?
„Obstructia nazala sau congestia nazala reprezinta senzatia de respiratie dificila pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodata poate alterna de la o nara la alta. In cazul in care simptomatologia este de scurta durata, aceasta afectiune este de obicei asociata si cu o infectie virala a tractului respirator. Cu toate acestea, exista multiple cauze ale instalarii blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavitatii nazale, boli de natura inflamatorie precum sinuzita si rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L. in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea altor investigatii (polisomnografie, computer tomograf, etc) sau evaluarea de catre medicul pneumolog.
Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn?
Persoanele cu risc de apnee in somn sunt in general barbatii, persoanele supraponderale, persoanele cu varsta peste 40 de ani. Alti factori de risc pot fi circumferinta gatului peste 40 cm, amigdalele marite, refluxul gastroesofagian, alergiile, afectiunile sinusurilor, istoricul familial de apnee in somn, deviatia septului nazal. Consumul de alcool, sedativele si tranchilizantele favorizeaza de asemenea aparitia apneei de somn, intrucat relaxeaza musculatura gatului. Fumatorii au un risc de 3 ori mai ridicat de a suferi de apnee in somn fata de nefumatori. De asemenea, cei care sufera de apnee de somn au de regula si hipertensiune arteriala.
„La majoritatea pacientilor care se confrunta cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale cailor respiratorii, ce cresc predispozitia declansarii acestei afectiuni: amigdalele hipertrofiate sau deviatia de sept. Mai mult decat atat, instalarea apneei de somn este supusa si altor factori de risc precum: obezitatea, varsta – simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de varsta de 30 ani, factorii genetici sau deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenteaza functionarea corecta a tractului respirator si pozitia in timpul somnului”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Desi exista cazuri rare de apnee in somn la copii, aceasta se manifesta prin sforait, agitatie sau treziri frecvente si poate determina in timp intarzierea in dezvoltare, comparativ cu copiii ce apartin aceleiasi grupe de varsta.
 
(Dr. Valeriu Bronescu) 
Cum se poate trata apneea de somn?
In cazul in care simptomele se manifesta in mod constant sau devin din ce in ce mai intense, se recomanda un consult de specialitate si realizarea unor examene clinice care ajuta la stabilirea unui diagnostic detaliat si tratamentul care trebuie aplicat. In general, manifestarile apneei de somn pot fi imbunatatite prin schimbari ale stilului de viata sau modificari in alimentatie. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de tesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii. Echipa ORL de la Spitalul Sf. Constantin (Dr. Valeriu Bronescu, Dr. Lucian Oncescu si Dr. Gabriela Ciolac) folosesc in tratamentul chirurgical al apneei de somn sistemul Coblation, ce permite efectuarea procedurilor minim-invaziv, cu recuperare deosebit de rapida si risc redus de sangerare.
Cabinetul de consultatii din cadrul sectiei ORL a Spitalului Sf. Constantin din Brasov dispune de o dotare de varf, care faciliteaza stabilirea unui diagnostic precis. Consultatiile, interventiile chirurgicale si serviciile departamentului de audiologie se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor. Aparatura chirurgicala, de anestezie si de masurare a functiilor vitale ale pacientului, microscopul operator de maxima precizie si intreg blocul operator respecta standardele internationale in ceea ce priveste eficienta, siguranta si sterilitatea. De asemenea, Spitalul Sf. Constantin este singurul centru din tara care trateaza chirurgical sindromul de apnee obstructiva de somn la persoanele ce sufera de obezitate intr-o singura operatie combinata chirurgie – ORL. Mai multe informatii despre departamentul ORL al Spitalului Sf. Constantin din Brasov sunt disponibile la adresa: http://spitalulsfconstantin.ro/index.php?id=descriere-orl, precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SpitalulSfConstantin
Tags:
Adauga un comentariu