International

Sporesc tensiunile în Ucraina: Rusia a mai trimis două nave de război în Marea Neagră

Publicat: 18 apr. 2021
Nave de război trimise de Rusia în Marea Neagrp

Cresc tensiunile dintre Ucraina și Rusia, după ce două nave de război ale Rusiei au tranzitat sâmbătă strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră. Alte 15 vase mai mici au finalizat transferul către această mare, Moscova consolidându-ţi prezenţa navală în contextul relaţiilor tensionate cu Occidentul şi cu Ucraina, transmite Reuters.

Creşterea prezenţei navelor de război în Marea Neagră coincide cu suplimentarea trupelor ruseşti în apropierea Ucrainei, Moscova afirmând că este vorba despre un exerciţiu defensiv temporar, pe fondul escaladării luptelor în estul Ucrainei între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ucrainene.

Relații tensionate în Rusia și SUA

Relaţiile Rusiei cu Washingtonul, care a anulat săptămâna trecută desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră, după protestele Rusiei, se află la un nivel minim după Războiul Rece.

Mai mult, Rusia a restricţionat temporar circulaţia navelor de război străine şi al altor nave de stat în apropierea Crimeii, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, acţiune condamnat de Kiev şi Washington.

Două nave de acostare ruseşti din clasa Ropucia, care fac parte din Flota Nordică, capabile să transporte tancuri şi să transporte vehicule blindate şi trupe în timpul asalturilor de coastă, au tranzitat Bosforul sâmbătă, potrivit observaţiilor făcute de un reporter al Reuters.

Rusia îşi va întări în continuare prezenţa navală cu alte două nave de acostare, care fac parte din Flota Baltică, erau aşteptate să tranziteze Bosforul.

Agenţia de presă RIA a relatat sâmbătă că 15 vase mai mici, din Flota Caspică a Rusiei, şi-au finalizat transferul în Marea Neagră, în cadrul unui exerciţiu.

Vineri, Ministerul Apărării rus a anunţat că anumite zone maritime din Crimeea vor fi închise mai multe luni. Cu toate acestea, transportul maritim în strâmtoare nu este afectat, a declarat ministerul.

Ucraina nu se așteaptă la război

Uniunea Europeană, NATO şi Ucraina au criticat acţiunile Rusiei. Un înalt oficial al UE a vorbit despre o “evoluţie extrem de îngrijorătoare”.

Preocuparea internaţională creşte cu privire la escaladarea conflictului în estul Ucrainei din cauza desfăşurării trupelor ruseşti nu departe de frontiera ucraineană.

Între timp, şeful operaţiunilor militare ale Ucrainei, Serghei Naiev, a indicat că nu se aşteaptă la un nou război.

„Nu vedem nicio pregătire de atac acolo”, a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană.

Între timp, un diplomat ucrainean a fost arestat în oraşul rus Sankt Petersburg. El a obţinut documente clasificate, ceea ce nu este compatibil cu statutul de diplomat, a anunţat serviciul federal de securitate FSB, citat de DPA.

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO, a scris ziarul The Sunday Times, care citează surse din Marină. Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina şi Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici.

Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit The Sunday Times, citat de news.ro Avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră. Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei şi a confruntărilor din estul ucrainei dintre armată şi separatiştii pro-ruşi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi a făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia.

„Regatul Unit şi aliaţii noştri internaţionali sunt fermi în sprijinul suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale”, a fost citat purtătorul de cuvânt.

Joe Biden, decis să răspundă agresiunilor Rusiei

Administrația Biden a promis să răspundă agresiunilor Rusiei împotriva SUA și a aliaților săi în primele zile ale președinției lui Biden. Biden s-a confruntat cu președintele rus Vladimir Putin pentru o serie de probleme, de la un recent atac masiv cibernetic până la presupusa otrăvire a liderului opoziției din țară, în timpul primului apel telefonic. Și administrația Biden a lansat deja sancțiuni pentru închisoarea și otrăvirea liderului opoziției Alexey Navalny.

Revenirea asupra Rusiei vine, de asemenea, în timp ce administrația Biden a încercat să mențină canale deschise de comunicare diplomatică și să colaboreze cu Rusia atunci când este în interesul SUA. Biden a expus această abordare săptămâna aceasta când a propus un summit cu Putin în timpul celui de-al doilea apel telefonic.

Administrația Biden a decis, de asemenea, recent să mențină ambasadorul SUA numit de Trump la locul de muncă la Moscova pentru viitorul previzibil și l-a invitat pe Putin la o conferință privind schimbările climatice la sfârșitul acestei luni.





Adauga un comentariu