Eveniment-Social

Spre ,,(AD)MIRABILA LUMINĂ” cu Doru Cernea

Publicat: 09 mart. 2021
La început de primăvară zburdalnică, cu temperaturi venite din anotimpuri diferite, între soare şi nori, între frig şi cald, pictorul ieşean Doru Cernea (re)descoperă (AD)MIRABILA LUMINĂ, chemându-ne spre ea

La început de primăvară zburdalnică, cu temperaturi venite din anotimpuri diferite, între soare şi nori, între frig şi cald, pictorul ieşean Doru Cernea (re)descoperă (AD)MIRABILA LUMINĂ, chemându-ne spre ea. Face acest lucru prin noua sa expoziţie, care va fi deschisă începând de joi, 11 martie, la Galeriile de Artă ,,Theodor Pallady” de pe str. Lăpuşneanu. ,, Cred că principalul atu al picturii lui Doru Cernea stă în caracterul ei ,,definitiv”, în siguranţa cu care pictorul îşi urmăreşte demersul. Efectul final rămânând unul de impresionantă decizie, de lucru bine dus la capăt, de obţinere a calităţii dorite.” – sublinia scriitorul şi pictorul Val Gheorghiu, într-o schiţă de portret.

În aceeaşi idee, criticul de artă Valentin Ciucă a creionat demersul artistic al pictorului:

„Doru Cernea este, desigur, un pictor al mineralului. Prin cristalele de culoare asemenea florilor de mină, lumea se vede în dimensiunea ei de miracol diurn, iar umbrele prelugesc formele şi le asociază visului…Cu toate acestea, surpriza este la Doru Cernea o permanenţă. Nu vrea să repete nimic din ceea ce a făcut ieri, să inoveze neuitând totuşi nicio clipă că şi continuitatea nu trebuie ignorată.”

Pictorul Doru Cernea a văzut prima dată lumina zilei la Stupca Sucevei, în miez de Mărţişor, atunci când LUMINA este proaspătă şi blândă. De aceea şi majoritaea expoziţiilor sale s-au petrecut în această lună. Studiile de hidrotehnică şi arhitectură au fost completate de cele artistice, profesia legată de ape mergând în paralel cu pasiunea existenţială pentru arta plastică. Membru al U.A.P. din 1999, Doru Cernea a avut mai multe expoziţii personale şi de grup la Iaşi şi în ţară, apreciate de public şi de critica de specialitate.

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 13 martie, la ora 17,00, atunci când publicul se va putea întâlni online cu artistul, dar şi cu criticul de artă Maria Bilaşevschi.

Lucian Vlad

Adauga un comentariu