Prima pagină » Local » Starea de sănătate a pacienților Covid-19 din valul patru se agravează mai rapid. Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel pentru găsirea unor soluții pentru creșterea numărului de locuri cu oxigen: „Eforturile pe care le facem sunt deosebite”

Starea de sănătate a pacienților Covid-19 din valul patru se agravează mai rapid. Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel pentru găsirea unor soluții pentru creșterea numărului de locuri cu oxigen: „Eforturile pe care le facem sunt deosebite”

25 oct. 2021, 11:13,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, a transmis astăzi, 25 octombrie 2021, faptul că s-au eliberat două locuri la Spitalul mobil de la Lețcani și un loc la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. De asemenea, în momentul de față, sunt internați 41 de persoane, dintre care 13 pacienți Covid-19 în stare gravă.

„Ca în fiecare zi a lunii octombrie, numărul de pacienţi care există în UPU pe lângă urgenţele obişnuite, pacienţi Covid-19 este foarte mare. Ne-am obişnuit deja, luni dimineaţa 41 de pacienţi, dintre aceştia 13 de ATI. Am găsit 2 locuri eliberate la spitalul Leţcani, din păcate printr-o evoluţie nefavorabilă şi un loc la spitalul Sf. Spiridon. Se fac aceste transferuri, există o dinamică permanenta, pacienţii gravi sosesc permanent în urgenţă”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Starea pacienților din valul patru se agravează mai rapid

Medicul ieșean susține faptul că decesele survin și la pacienții mai tineri. Mai mult decât atât, din cele 41 de persoane infectate doar o singură pacientă este vaccinată anti-Covid-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu a menționat că starea pacienților Covid-19 din valul patru se agravează mult mai rapid.

„Sunt decese, fie la pacienţi care vin de la început într-o stare extrem de gravă cu afectare pulmonară de peste 90%, cu insuficientă respiratorie severă, instalează stop şi nu răspund la manevrele de resuscitare, fie la pacienţi care au o evoluţie de mai multe zile, noi îi îngrijim. Avem pacienţi de 14 zile de la prima zi de internare care au rămas aici şi sunt îngrijiţi la fel ca la ATI. De acum ne gândim să îi transferăm către un spital sau o secţie non-Covid-19. Numărul de pacienţi vaccinaţi dintre aceştia este foarte mic. Dintre aceşti 41, doar o singură persoană este vaccinata, iar numărul celor care solicită oxigen este foarte mare. În afară de resursa care se numeşte ventilator mecanic, echipa medicală, oxigen este extrem de importantă şi critică în acest moment. Există un număr limitat de tuburi, este foarte dificil.

„Am observat la toţi pacienţii din valul 4 ca ei devin mult mai rapid gravi. Prinderea pulmonară este extrem de severă la pacienţi tineri, de 33 ani, 45 ani, cu afectare pulmonară de 75-80 la sută. Timpul de la debutul bolii până la această instalare este mult mai scurt decât la pacienţii din valul 2 sau 3. Agravarea venea în ziua 8. La pacienţii de acum, agravarea apare din ziua a 3a. Spitalul Sf. Spiridon are stocator de oxigen, tuburi. Am reuşit să facem cu ajutorul ISU o aprovizionare ritmică. Au fost momente în care am trecut pacienţii pe tuburi şi a fost nevoie să-i supraveghem. Asta nu le-a afectat starea. Scăderea oxigenului trebuie sesizată şi rezolvată imediat. Peste tot trebuie să existe o monitorizare atentă”, a mai spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Am făcut un apel”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, în continuarea declarației sale, a transmis că a făcut un apel pentru a se găsi soluții pentru creșterea numărului de locuri Covid-19. Astfel, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, se vor deschide alte 7 paturi la sectia de medicină internă.

„Am făcut ieri un apel către toţi colegii să găsească soluţii pentru creşterea numărului de locuri cu oxigen. S-au adus şi se aduc ventilatoare şi concentratoare din rezerva IGSU. Sunt repartizate şi au venit la Iaşi. Vor mai veni. Ne punem problema până unde putem creşte pentru că pare că numărul de pacienţi este de la zi la zi mai mare. Eforturile care le facem pentru ei sunt deosebite. La spitalul Sf. Spiridon, secţia de medicină internă II cu profil Covid-19 va creşte astăzi cu un număr de 7 paturi. Există decizii clare ale directorului DSP Iaşi pentru a nu rămâne în ambulanţă. Timpul în care aceştia au rămas a fost de o oră – trei ore, cu mari eforturi şi cu o permanenta activitate la telefon”, a precizat medicul ieșean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`