Actualitate

Statele Unite trimit sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina

Publicat: 20 mai 2022
sistem de apărare Patriot
Proiectul include și 8 miliarde de dolari în sprijin economic general

Un pachet de ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari din Statele Unite prevede transferul sistemelor moderne de apărare american „Patriot” în Ucraina.

Proiectul de lege a fost aprobat joi, 19 mai, cu 86 de voturi pentru și 11 împotrivă și prevede asistență militară universală de 20 de miliarde de dolari, care este așteptat să finanțeze transferul de sisteme de arme avansate, precum sistemele de apărare antiaeriană Patriot și artileria cu rază lungă.

Proiectul include și 8 miliarde de dolari în sprijin economic general

Washington Post notează că proiectul de lege include, de asemenea, peste 8 miliarde de dolari în sprijin economic general pentru Ucraina, aproape 5 miliarde de dolari în asistență alimentară globală, pentru a aborda potențialele deficite de alimente și mai mult de 1 miliard de dolari în sprijin cumulat pentru refugiați.

Ucraina a cerut în repetate rânduri, încă de dinaintea invaziei, Statelor Unite furnizarea de sisteme Patriot, iar după 24 februarie 2022 această solicitare a devenit una dintre cererile principalele (împreună cu avioane și tancuri)

Senatul SUA a aprobat sprijinul final cu majoritate

Majoritatea membrilor Senatului SUA au acordat joi sprijin final pentru aproximativ 40 de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei.

Proiectul de lege nu a fost încă semnat de președintele Joe Biden. Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot constă dintr-o rachetă de interceptare aeriană și un sistem radar de înaltă performanță.

În plus, Germania şi Ţările de Jos au convenit să trimită trupe înarmate cu rachete Patriot în Slovacia, ca parte a unei desfăşurări de 2.100 de soldaţi din mai multe state membre NATO, inclusiv SUA. Soldaţii vor forma un grup de luptă pe teritoriul slovac pentru a spori apărarea NATO pe Flancul Estic al alianţei.
Adauga un comentariu