O fetiţă în vârstă de 1 an şi 6 luni din Bacău a murit din cauza rujeolei, aceasta nefiind vaccinată ROR, informează un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, citat de Agerpres. Este al nouălea deces provocat de rujeolă în România, de la declararea epidemiei, la finalul anului trecut.
„Pacienta, în vârstă de 1 an şi 6 luni, a fost supusă unui transplant hepatic de la donator viu, în februarie 2023. Intervenţia a fost urmată de multiple complicaţii post-operatorii şi o evoluţie dificilă fiind sub tratament cu imunosupresoare, ceea ce a făcut imposibilă administrarea vaccinului ROR”, a precizat directorul executiv al DSP Bacău, doctorul Mihaela Arim.
Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni. Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, în 5 decembrie, medicii de familie vor vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni.
Rujeola: simptome, evoluție și metode de prevenție
Rujeola sau pojarul, cum este denumita popular afecțiunea, este o boala infecțioasă foarte contagioasa, generata de către virusul rujeolic. Virusul rujeolei aparține familiei Paramyxoviridae, genul Morbilivirus și se răspândește cu repeziciune, mai ales la persoane nevaccinate. Simptomele apar după 10-12 zile de la expunerea la virus, debutul fiind similar unei răceli, cu secreții nazale, tuse și febra ușoară. Pe măsură ce boala avansează, de obicei în a 3-a sau a 4-a zi, se observa semnele erupției cutanate: mici pete roșii care se întrepătrund și provoacă mâncărimi. Inițial, erupția cutanata este mai pronunțată în zona fetei și pe gât, ulterior se extinde către restul corpului.
Desi rujeola face parte din bolile copilăriei, fiind frecventa în comunitățile de preșcolari și școlari, boala poate apărea la orice vârstă.
Aproximativ 30% din cazurile de rujeola raportate prezinta una sau mai multe complicații, mai ales în rândul copiilor, cu vârstă sub 5 ani, și adulților de peste 20 de ani. Rujeola poate avea forme mai grave la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Cum se transmite rujeola
Rujeola este deosebit de contagioasa, se răspândește cu ușurință atunci când o persoana infectata cu virusul rujeolic tușește sau strănută.
Boala se transmite pe cale respiratorie prin picăturile de secreții nazofaringiene încărcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectata sau prin contact direct cu secrețiile respective.
Virusul rujeolic rezista până la 2 ore în aerul dintr-o încăpere în care o persoana bolnava a tușit sau a strănutat. Totodată, rezista câteva săptămâni la frigider și mai multe luni în stare înghețată la temperaturi -15ºC.
Pacientul este contagios 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate, astfel că rujeola se poate transmite înainte de apariția manifestărilor clinice vizibile, de aici și capacitatea bolii de a provoca epidemii.
În prezent, se estimează că aproximativ 90% dintre persoanele neimunizate (fie activ la trecerea prin boala, fie pasiv prin vaccinare) vor contracta boala daca sunt expuse acestui patogen viral.
Infecția cu virusul rujeolei este specific umana, omul fiind singurul rezervor al acestui patogen.
Potrivit OMS (Organizația Mondiala a Sănătății), în 2021, au fost înregistrate cca. 128.000 de decese din cauza rujeolei la nivel global, preponderent în rândul copiilor nevaccinati sau subvaccinati (cu schema incompleta de vaccinare), cu vârstă de sub 5 ani.