National

Statul oferă bani românilor care primesc refugiați în propriile locuințe. Despre ce sumă este vorba

Publicat: 24 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Statul oferă bani românilor care primesc refugiați în propriile locuințe. Despre ce sumă este vorba
Statul oferă bani românilor care primesc refugiați în propriile locuințe

Miile de români care găzduiesc refugiați din Ucraina se descurcă din ce în ce mai greu cu cheltuielile. Sprijin mai primesc doar de la ONG-uri sau companii private. Din fericire, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul oficial, persoanele fizice care găzduiesc ucraineni vor beneficia de o sumă de bani din partea statului. Iată câţi lei primesc zilnic.

Statul oferă bani românilor care primesc refugiați în propriile locuințe

Conform noului act normativ, cei care doresc să îi ajute pe refugiaţii din Ucraina primesc pe zi suma de 70 de lei. Banii sunt împărțiți în  cheltuieli cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare.

Mecanismul de decontare a persoanelor care primesc refugiați în propriile locuințe urmează să fie stabilit de Guvern printr-o Hotărâre.

Decontarea se va face din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

O tânără refugiată din Ucraina a povestit cum sunt tratați, de fapt, cetățenii veniți din țara ei natală

Foarte mulți refugiați din Ucraina au trecut granișele către România de cand a izbucnit războiul. O tânără din Ucraina a filmat condițiile dintr-un adăpost pentru refugiați și a postat imaginile pe rețelele de socializare, pentru a vedea toată lumea cum sunt tratați, de fapt, ucrainenii de către români. Clipurile sale au devenit imediat virale.

Tânăra din Ucraina a ajuns la Galați, în cadrul adăpostului creat în sala de sport a Colegiului Naţional  „Ioan Cuza”. După ce a văzut condițiile în care stau alți ucraineni într-un adăpost din aceeași zonă, aceasta a postat un filmuleț pe TikTok și a explicat ce le oferă românii.

„Ce primesc ucrainenii într-un adăpost românesc: multe paturi, mâncare, apă, haine, produse de îngrijire personală, concert pentru Ziua Femeii, cadouri pentru Ziua Femeii, loc de joacă, loc pentru artă”, a scris tânăra ucraineancă pe TikTok.

 

 

Adauga un comentariu