Prima pagină » Cancan ultimă oră » Stirul, planta care poate încetini dezvoltarea tumorilor! Iată cum să o consumi
Stirul, planta care poate încetini dezvoltarea tumorilor! Iată cum să o consumi

Stirul, planta care poate încetini dezvoltarea tumorilor! Iată cum să o consumi

04 nov. 2019, 08:24,
în Cancan ultimă oră

Este o plantă bogată în vitamine, în special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic şi folat, în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc şi cupru. Pentru cei care n-o recunosc această poartă numele de STIR, iar cei mai mulţi o cred buruiana.

Frunzele conţin cu 25% mai multe proteine şi mult mai mult lisina decât orice produs obţinut din porumb sau alte cereale şi mai multă metionina decât soia, după cum se menţionează pe site-ul ierburiuitate.wordpress.com. De asemenea, conţine cantităţi importante de provitamina A (beta-caroten), stirul fiind bogat în acizi graşi polinesaturati (PUFA), în special acid linoleic, potrivit votp.info.

De la stir se pot consuma partea verde, tulpina şi seminţele. Frunzele tinere, cu un gust asemănător cu cel al nucii, se folosesc la prepararea salatei, tocăniţei, se pot adăuga la ciorbe, pot fi preparate la fel ca spanacul. Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, pe întreg parcursul verii şi până toamna târziu. Seminţele pot fi consumate ca atare, prăjite (au un gust delicat) dar se poate obţine din ele ulei şi faina. Acestea pot îmbogăţi alte mâncăruri, dându-le un gust piperat. Faină poate fi consumată simplu, poate fi folosită la prepararea de prăjituri sau pâine (nu conţine gluten), precum şi în amestec cu alte tipuri de faină pentru diverse preparate.

Niciuna dintre speciile de amarant nu este toxică, însă toate conţin cantităţi mici de acid oxalic. Excesul de acid oxalic inhiba absorbţia calciului şi a zincului şi influenţează negativ persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, artrită sau reumatism. De accea consumul în cantităţi mari, zile la rând, este nerecomandat,scrie ierburuitate.wordpress.com.

Astăzi, această practică nu mai prezintă o ameninţare reală, dar dacă îţi imaginezi comunităţi care se hrăneau exclusiv cu plantele şi culturile de sezon poţi înţelege cum devine posibil.

Stirul este folosit în medicină tradiţională ca astringent nutritiv, tonic, pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sânge sau polimenoree). Ceaiul se foloseşte pentru gargara în cazul durerilor de gât sau a aftelor şi pentru spălaturi externe în cazul exemelor, scriedoctorulzilei.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025